Posle isključenja struje zbog neplaćenog duga: DANAS PRIKLJUČENJE NARODNE KUHINJE NA ELEKTRIČNU MREŽU

11301440_1453816231585179_1378251601_nTragom vesti koja se juče pojavila na društvenim mrežama, da je Narodnoj kuhinji Crvenog krsta u Smederevskoj Palanci, zbog duga, obustavljena isporuka električne energije, „Palanačke“ su sinoć i jutros došle do relevantnih informacija, koje rasvetljavaju ovaj događaj.

Pismo u kome Crveni krst upućuje poziv javnosti da pomogne, zato što zbog isključenja struje više ne radi Narodna kuhinja – je autentično. Potpisala ga je Snežana Žarković, sekretar CK, a u sastavljanju pomenutog apela učestvovao je i poznati volonter Ivan Jelić.

Takođe, saznali smo da Crveni krst ima dva brojila. Ono, na koje su priključene kancelarije, nije „skinuto sa mreže“, već je samo Narodnoj kuhinji obustavljena isporuka struje, dok je Crveni krst (na drugom brojilu) tužen zbog neisplaćivanja duga.

11304110_1453816228251846_2060811277_n11281858_1453816224918513_577085368_nDakle, nezavisno od toga da li je baš sve tako, kako stoji u dramatičnom apelu, izvesno je da pomenuti dug nije namiren na vreme.

Sa druge strane, nametalo se pitanje – da li se elektrodistribucija može osloboditi odgovornosti za to što je, bez pardona, posegla za makazama kada je reč o objektu u kome se najsiromašniji građani snabdevaju toplim obrokom. Poznato je da lokalna „Elektromorava“, i inače, ne snosi nikakvu krivicu, već da nemilosrdni nalozi dolaze iz Beograda, od EPS „Snabdevanja“.

Kako nam je objašnjeno u „Elektromoravi“, nalog da se Narodna kuhinja isključi sa električne mreže izvršen je iz razloga što ova ustanova ima dva brojila, a samo na jednom je naznačeno da se radi o Crvenom krstu – koji pripada kategoriji „zaštićenog potrošača“. Drugo brojilo, na koje je privezana Narodna kuhinja, nije u Elektrodistribuciji „uknjiženo“ na Crveni krst, i zato je, posle utuženja za 47.000 starog duga, i novog, od 34.000 dinara, došlo do „sečenja struje“. U „Elektromoravi“ su, kako smo saznali, u međuvremenu, i Narodnu kuhinju podveli pod kategoriju zaštićenog potrošača, i u toku današnjeg dana (3. juna) treba očekivati da Narodna kuhinja ponovo dobije struju, i da ubuduće bude zaštićena od isključenja sa električne mreže. To, naravno, ne rešava pitanje duga, koji će morati da bude izmiren, ali najnepopularnija mera neće ubuduće biti primenjivana.

U ovom tekstu nismo se upuštali u pitanja odgovornosti, koja se mogu postaviti Opštini, koja struju treba da plaća, Elektrodistribuciji, koja do sada nije Kuhinju zaštitila od isključenja, pa i samom Crvenom krstu, zbog toga što nije i drugo brojilo registrovao na ime ove ustanove.

Može se i samoj državi postaviti pitanje – da li ima moralno pravo da drakonskim merama kažnjava najsiromašnije (ne samo Narodnu kuhinju, nego i siromašne individualne potrošače, koje niko ne štiti od „makaza“).

Za to ima vremena, a „Palanačke“ će, i ubuduće, nastojati da pišu samo na osnovu istraživanja i fakata.

Za sada je najvažnije da će Narodna kuhinja, kako su nam potvrdili u palanačkoj „Elektromoravi“, od danas moći da nastavi sa radom, a to je, verujemo u ovom trenutku značajnije od daljih rasprava i nezaobilazne politizacije celog slučaja.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.