ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

После искључења струје због неплаћеног дуга: ДАНАС ПРИКЉУЧЕЊЕ НАРОДНЕ КУХИЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧНУ МРЕЖУ

11301440_1453816231585179_1378251601_nТрагом вести која се јуче појавила на друштвеним мрежама, да је Народној кухињи Црвеног крста у Смедеревској Паланци, због дуга, обустављена испорука електричне енергије, „Паланачке“ су синоћ и јутрос дошле до релевантних информација, које расветљавају овај догађај.

Писмо у коме Црвени крст упућује позив јавности да помогне, зато што због искључења струје више не ради Народна кухиња – је аутентично. Потписала га је Снежана Жарковић, секретар ЦК, а у састављању поменутог апела учествовао је и познати волонтер Иван Јелић.

Такође, сазнали смо да Црвени крст има два бројила. Оно, на које су прикључене канцеларије, није „скинуто са мреже“, већ је само Народној кухињи обустављена испорука струје, док је Црвени крст (на другом бројилу) тужен због неисплаћивања дуга.

11304110_1453816228251846_2060811277_n11281858_1453816224918513_577085368_nДакле, независно од тога да ли је баш све тако, како стоји у драматичном апелу, извесно је да поменути дуг није намирен на време.

Са друге стране, наметало се питање – да ли се електродистрибуција може ослободити одговорности за то што је, без пардона, посегла за маказама када је реч о објекту у коме се најсиромашнији грађани снабдевају топлим оброком. Познато је да локална „Електроморава“, и иначе, не сноси никакву кривицу, већ да немилосрдни налози долазе из Београда, од ЕПС „Снабдевања“.

Како нам је објашњено у „Електроморави“, налог да се Народна кухиња искључи са електричне мреже извршен је из разлога што ова установа има два бројила, а само на једном је назначено да се ради о Црвеном крсту – који припада категорији „заштићеног потрошача“. Друго бројило, на које је привезана Народна кухиња, није у Електродистрибуцији „укњижено“ на Црвени крст, и зато је, после утужења за 47.000 старог дуга, и новог, од 34.000 динара, дошло до „сечења струје“. У „Електроморави“ су, како смо сазнали, у међувремену, и Народну кухињу подвели под категорију заштићеног потрошача, и у току данашњег дана (3. јуна) треба очекивати да Народна кухиња поново добије струју, и да убудуће буде заштићена од искључења са електричне мреже. То, наравно, не решава питање дуга, који ће морати да буде измирен, али најнепопуларнија мера неће убудуће бити примењивана.

У овом тексту нисмо се упуштали у питања одговорности, која се могу поставити Општини, која струју треба да плаћа, Електродистрибуцији, која до сада није Кухињу заштитила од искључења, па и самом Црвеном крсту, због тога што није и друго бројило регистровао на име ове установе.

Може се и самој држави поставити питање – да ли има морално право да драконским мерама кажњава најсиромашније (не само Народну кухињу, него и сиромашне индивидуалне потрошаче, које нико не штити од „маказа“).

За то има времена, а „Паланачке“ ће, и убудуће, настојати да пишу само на основу истраживања и факата.

За сада је најважније да ће Народна кухиња, како су нам потврдили у паланачкој „Електроморави“, од данас моћи да настави са радом, а то је, верујемо у овом тренутку значајније од даљих расправа и незаoбилазне политизације целог случаја.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *