ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба слика Драгана Тодоровића у Галерији модерне уметности: УЗБУДЉИВА ЛИКОВНА РЕШЕЊА

IMG_0869-Овог ствараоца можемо  означити и као поклоника  сцијентизма у ликовној уметности – рекла је на отварању Славенка Чишић Урошевић

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба слика Драгана Тодоровића, физичара и ликовног ствараоца из Крагујевца,који је  запослен   као наставник на Природно математичком факултету у том  граду. Научна област којом се бави дефинише се као физика чврстог стања, односно теоријска физика.

IMG_0867Није реткост да стручњаци једне области за коју су професионално опредељени, пређу у сасвим  друго, на изглед неспојиво поље интересовања, проучавања и експериментисања. Славенка Чишић Урошевић, отварајући ову изложбу, подвукла је да је др Драган Тодоровић, бавећи се транспортом енергије кроз протеине и једнодимензионалне ланце, познате као  солитонски талас, открио занимљиве  ликовне облике користећи широке могућности дигиталне слике и графике и, наравно, своју имагинацију. На тај начин  добио је веома жива, узбудљива и разиграна ликовна решења.

-Комбинујући иначе стабилне солитонске таласе, посебно њиховим размештањем и пресецањем по површини, уз интензиван колорит, његове хипер динамичне IMG_0866композиције, свака у свом геометријском  реду, просто вибрирају пред  нашим очима – предочила је Славенка Чишић Урошевић. – Оваквим концептом, у формалном смислу и дигиталном,у садејству са научним истраживањима у области физике, др  Драгана Тодоровића можемо  препознати и као поклоника сцијенцизма у ликовној уметности.

Драган Тодоровић је излагао на Октобарском салону у Ковину, Петој међународној изложби минијатуре у Београду, Салону 30 x 30 у Зрењанину, Изложби малог формата у Шапцу, Изложби Уметност у минијатури у Мајданпеку, Петровцу на Млави и Београду, Ликовном салону у Панчеву, Павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду, Музеју у Сремској Митровици…

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *