Izložba slika Dragana Todorovića u Galeriji moderne umetnosti: UZBUDLJIVA LIKOVNA REŠENJA

IMG_0869-Ovog stvaraoca možemo  označiti i kao poklonika  scijentizma u likovnoj umetnosti – rekla je na otvaranju Slavenka Čišić Urošević

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba slika Dragana Todorovića, fizičara i likovnog stvaraoca iz Kragujevca,koji je  zaposlen   kao nastavnik na Prirodno matematičkom fakultetu u tom  gradu. Naučna oblast kojom se bavi definiše se kao fizika čvrstog stanja, odnosno teorijska fizika.

IMG_0867Nije retkost da stručnjaci jedne oblasti za koju su profesionalno opredeljeni, pređu u sasvim  drugo, na izgled nespojivo polje interesovanja, proučavanja i eksperimentisanja. Slavenka Čišić Urošević, otvarajući ovu izložbu, podvukla je da je dr Dragan Todorović, baveći se transportom energije kroz proteine i jednodimenzionalne lance, poznate kao  solitonski talas, otkrio zanimljive  likovne oblike koristeći široke mogućnosti digitalne slike i grafike i, naravno, svoju imaginaciju. Na taj način  dobio je veoma živa, uzbudljiva i razigrana likovna rešenja.

-Kombinujući inače stabilne solitonske talase, posebno njihovim razmeštanjem i presecanjem po površini, uz intenzivan kolorit, njegove hiper dinamične IMG_0866kompozicije, svaka u svom geometrijskom  redu, prosto vibriraju pred  našim očima – predočila je Slavenka Čišić Urošević. – Ovakvim konceptom, u formalnom smislu i digitalnom,u sadejstvu sa naučnim istraživanjima u oblasti fizike, dr  Dragana Todorovića možemo  prepoznati i kao poklonika scijencizma u likovnoj umetnosti.

Dragan Todorović je izlagao na Oktobarskom salonu u Kovinu, Petoj međunarodnoj izložbi minijature u Beogradu, Salonu 30 x 30 u Zrenjaninu, Izložbi malog formata u Šapcu, Izložbi Umetnost u minijaturi u Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi i Beogradu, Likovnom salonu u Pančevu, Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, Muzeju u Sremskoj Mitrovici…

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.