Predsednik SO sazvao prvi sastanak Komisije za komasaciju

nfBIĆE OBUHVAĆENO 7.500 HEKTARA

 

Predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka, Slavoljub Đurić, sazvao je prvi sastanak Komisije, koja treba da sprovede aktivnosti komasacije na području Opštine Smederevska Palanka, u katastarskim područjima Kusadak, Glibovac i Azanja.

– Ovo je jedan izuzetno veliki projekat, prvi ovakvog obuhvata koji se u poslednjih dvadesetak godina realizuje južno od Save i Dunava – rekao je novinarima Slavoljub Đurić po okončanju sastanka i nastavio. – Već smo najavljivali da smo sa Ministarstvom poljoprivrede, odnosno Zavodom za poljoprivredno zemljište postigli dogovor i na bazi toga prošle godine izradili projekat komasacije na oko sedam i po hiljada hektara. Došlo je vreme da krenemo sa realizacijom tog programa, a poslovi će biti realizovani u naredne četiri godine.

Najavljujući naredni sastanak, koji će biti održan 5. februara, u prisustvu predstavnika države zaduženih za učešće u radu Komisije i stručnjaka Građevinskog fakulteta, koji su izradili program komasacije, Đurić je podsetio da će u prvoj fazi biti organizovani zborovi u pomenutim katastarskim opštinama, kako bi građani bili upoznati sa značajem komasacije.

-Zborovima u mesnim zajednicama prethodiće  veliki zbor koji će biti organizovan u velikoj sali Skupštine opštine – rekao je Đurić. – Prednosti komasacije podrazumevaju, najpre, mogućnost potpune obrade zemljišta. Tokom komasacije doći će do uređenja poljskih puteva, čišćenja vrzina, ispravljanja sinora, ukrupnjavanja zemljišta i rešavanja brojnih imovinsko-pravnih odnosa.U postupku komasacije zemljište će biti uknjiženo na stvarne, sadašnje vlasnike, i to potpuno besplatno.

 

Takozvani, „komasacioni viškovi“ biće pretvoreni u zajedničke površine, na kojima će biti izgrađene hladnjače, sušare i drugi objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik ove Komisije je Boris Pavlović, Opštinski javni pravobranilac, a članovi su predstavnik Katastra, stručnjak za geodetske poslove, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, predstavnici katastarskih opština na kojima će komasacija biti sprovedena i predstavnici nadležnih državnih organa.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *