ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Председник СО сазвао први састанак Комисије за комасацију

nfБИЋЕ ОБУХВАЋЕНО 7.500 ХЕКТАРА

 

Председник Скупштине општине Смедеревска Паланка, Славољуб Ђурић, сазвао је први састанак Комисије, која треба да спроведе активности комасације на подручју Општине Смедеревска Паланка, у катастарским подручјима Кусадак, Глибовац и Азања.

– Ово је један изузетно велики пројекат, први оваквог обухвата који се у последњих двадесетак година реализује јужно од Саве и Дунава – рекао је новинарима Славољуб Ђурић по окончању састанка и наставио. – Већ смо најављивали да смо са Министарством пољопривреде, односно Заводом за пољопривредно земљиште постигли договор и на бази тога прошле године израдили пројекат комасације на око седам и по хиљада хектара. Дошло је време да кренемо са реализацијом тог програма, а послови ће бити реализовани у наредне четири године.

Најављујући наредни састанак, који ће бити одржан 5. фебруара, у присуству представника државе задужених за учешће у раду Комисије и стручњака Грађевинског факултета, који су израдили програм комасације, Ђурић је подсетио да ће у првој фази бити организовани зборови у поменутим катастарским општинама, како би грађани били упознати са значајем комасације.

-Зборовима у месним заједницама претходиће  велики збор који ће бити организован у великој сали Скупштине општине – рекао је Ђурић. – Предности комасације подразумевају, најпре, могућност потпуне обраде земљишта. Током комасације доћи ће до уређења пољских путева, чишћења врзина, исправљања синора, укрупњавања земљишта и решавања бројних имовинско-правних односа.У поступку комасације земљиште ће бити укњижено на стварне, садашње власнике, и то потпуно бесплатно.

 

Такозвани, „комасациони вишкови“ биће претворени у заједничке површине, на којима ће бити изграђене хладњаче, сушаре и други објекти за складиштење пољопривредних производа.

Председник ове Комисије је Борис Павловић, Општински јавни правобранилац, а чланови су представник Катастра, стручњак за геодетске послове, члан Општинског већа задужен за пољопривреду, представници катастарских општина на којима ће комасација бити спроведена и представници надлежних државних органа.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *