Redovna godišnja skupština PU „Lokal pres“ održana u Čačku: SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

2014-10-24-1816Uprkos konačnom usvajanju seta medijskih zakona, članice PU „Lokal pres“ upozoravaju da je položaj medija u Srbiji i dalje  zabrinjavajući,  pre svega zbog ozbiljnog ugrožavanja medijskih sloboda i pritisaka kojima su mediji izloženi,  bilo da su u pitanju  ekonomski pritisci ili pritisci na uređivačku politiku medija. Tokom predhodnog perioda  insistiranje svih nivoa vlasti na podobnom informisanju uvelo je  praksu samocenzure novinara, a sve to  skupa permanento ugrožava ustavno pravo građana da budu objektivno, pravovremeno  i istinito informisani.

Svedoci smo  drastičnih primera ugrožavanja medijskih sloboda kao što je ukidanje pojedinih programskih sadržaja (Utisak nedelje, Jutarnje razgibavanje, Problem…), raspisivanje konkursa ili javnih nabavki za finansiranje javnog informisanja u suprotnosti sa zakonskom regulativom kao što su bili primeri u Nišu i Novoj Varoši, do najnovijih primera zabrane pristupa informacijama i događajima  kakav je nedavni slučaj imala TV Forum u Prijepolju kada joj nije dozvoljen pristup javnom skupu, potom primer hakovanja i obaranja internet sadržaja medija kakvih je mnogo u Srbiji, a poslednji se dogodio 20. oktobra „Palanačkim novinama“ u Smederevskoj Palanci.

Lokalni elektronski mediji sa posebnom zabrinutošću prate aktivnosti nadležnih državnih organa u procesu digitalizacije. Dilema lokalnih medija je da li će se ovaj proces iskoristi za neizdrživi finansijski pritisak na lokalne i regionalne RTV stanice, u vidu obaveze investiranja u novu linkovsku opremu za dotur signala i obavezu plaćanja enormnog zakupa emitovanja programa državnom emiteru. Kada se ovome dodaju i povećani troškovi naknada za autorska i srodna prava, ozbiljnije nego ikada do sada dovodi se u pitanje ekonomski opstanak lokalnih i regionalnih elektronskih medija u Srbiji.

2014-10-24-1818Mnoštvo nejasnoća i nedobijenih odgovora od Agencije za privatizaciju, nesinhronizovanost državnih organa i nedovoljno dobri kriterijumi mogu biti pogubni za privatizaciju preostalih medija. PU „Lokal pres“ apeluje na nadležne da se pozabave specifičnošću medija  i prilikom procesa privatizacije obrate pažnju na mogućnost opstanka.

Sa posebnom pažnjom sprovodićemo monitoring raspodele sredstava za javno informisanje građana u svim lokalnim sredinama u cilju što bolje i brže implementacije Zakona o javnom informisanju i medijima. PU „Lokal pres“ će i dalje, u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima, insistirati na zaštiti medijskih sloboda i prava građana da budu informisani u svojim lokalnim sredinama o svemu o čemu imaju opravdani interes da budu informisani objektivno i blagovremeno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.