ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Редовна годишња скупштина ПУ „Локал прес“ одржана у Чачку: САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

2014-10-24-1816Упркос коначном усвајању сета медијских закона, чланице ПУ „Локал прес“ упозоравају да је положај медија у Србији и даље  забрињавајући,  пре свега због озбиљног угрожавања медијских слобода и притисака којима су медији изложени,  било да су у питању  економски притисци или притисци на уређивачку политику медија. Током предходног периода  инсистирање свих нивоа власти на подобном информисању увело је  праксу самоцензуре новинара, а све то  скупа перманенто угрожава уставно право грађана да буду објективно, правовремено  и истинито информисани.

Сведоци смо  драстичних примера угрожавања медијских слобода као што је укидање појединих програмских садржаја (Утисак недеље, Јутарње разгибавање, Проблем…), расписивање конкурса или јавних набавки за финансирање јавног информисања у супротности са законском регулативом као што су били примери у Нишу и Новој Вароши, до најновијих примера забране приступа информацијама и догађајима  какав је недавни случај имала ТВ Форум у Пријепољу када јој није дозвољен приступ јавном скупу, потом пример хаковања и обарања интернет садржаја медија каквих је много у Србији, а последњи се догодио 20. октобра „Паланачким новинама“ у Смедеревској Паланци.

Локални електронски медији са посебном забринутошћу прате активности надлежних државних органа у процесу дигитализације. Дилема локалних медија је да ли ће се овај процес искористи за неиздрживи финансијски притисак на локалне и регионалне РТВ станице, у виду обавезе инвестирања у нову линковску опрему за дотур сигнала и обавезу плаћања енормног закупа емитовања програма државном емитеру. Када се овоме додају и повећани трошкови накнада за ауторска и сродна права, озбиљније него икада до сада доводи се у питање економски опстанак локалних и регионалних електронских медија у Србији.

2014-10-24-1818Мноштво нејасноћа и недобијених одговора од Агенције за приватизацију, несинхронизованост државних органа и недовољно добри критеријуми могу бити погубни за приватизацију преосталих медија. ПУ „Локал прес“ апелује на надлежне да се позабаве специфичношћу медија  и приликом процеса приватизације обрате пажњу на могућност опстанка.

Са посебном пажњом спроводићемо мониторинг расподеле средстава за јавно информисање грађана у свим локалним срединама у циљу што боље и брже имплементације Закона о јавном информисању и медијима. ПУ „Локал прес“ ће и даље, у сарадњи са новинарским и медијским удружењима, инсистирати на заштити медијских слобода и права грађана да буду информисани у својим локалним срединама о свему о чему имају оправдани интерес да буду информисани објективно и благовремено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *