Saopštenje za javnost PU Lokal pres

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres izražava sumnju i bojazan da je odluka Apelacionog suda u Kragujevcu u kojoj se nekadašnji predsednik opštine, a sada aktuelni načelnik Zlatiborskog okruga Dragoljub Zindović oslobađa optužbe da je vređao i pretio novinarima TV Forum u prostorijama njihove redakcije, zasnovana na političkim interesima. Zalažući se i ceneći nezavisnost sudstva u Srbiji, ukazujemo široj javnosti na propuste u ovom slučaju kao i na posledice koje ovakva odluka može proizvesti.

Osnovnom javnom tužiocu u Prijepolju advokati Lokal presa su dana 18.04.2011. podneli krivičnu prijavu protiv Zindović Dragoljuba, tadašnjeg predsednika opštine Prijepolje, a sadašnjeg načelnika Zlatiborskog okruga, zbog  uvreda i pretnji koje je uputio novinarima u redakcijskim prostorijama „Televizije Forum“. Tokom marta 2011. godine gospodin Zindović je ušao u prostorije TV Forum tražeći da mu se omogući uvid u prilog koji je  predhodnog dana emitovan u informativnoj emisiji što mu je od strane prisutnih novinara omogućeno. Nakon uvida, gospodin Zindović je započeo svoje bahato ponašanje prema novinarima sledećim  rečima – navodi iz sudskog obrazloženja presude Apelacionog suda u Kragujevcu KŽ 1-4516/13: – ’’Svi ste vi nikakvi ljudi ‘’…. a potom se usmerio na , kamermana koji je snimio prilog u kancelariji predsednika opštine rečima: „razbiću te, neko će te razbiti, zaslužio si batine, da nisam na funkciji na kojoj jesam drugčije bi razgovarali, ovo nije ni privatno ni poslovno završeno’’.

Sudu u Prijepolju, tokom aprila 2011. privatnu tužbu za uvredu podnelo je četvoro prisutnih i vređanih  novinara, dok je  jedan od prisutnih podneo i tužbu zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, ali glavni pretes nije zakazivan. Advokati  pravne kancelarije „Lokal pres“ aprila 2012. godine su uputili urgenciju sudiji koji je zadužen za pretres, potom predsedniku Osnovnog suda u Prijepolju i predsedniku Višeg suda u Užicu, nakon koje je ovaj predmet dodeljen drugom sudiji a prvi pretres zakazan za januar 2013. godine.

Po otpočinjanju pretresa tužitelji su kontaktirani od strane osoba iz  SNS sa namerom da se od slučaja odustane. Krajem jula Osnovni sud u Prijepolju je doneo odluku: Dragoljub Zindović nije kriv za krivično delo ugrožavanja sigurnosti na osnovu razlika u iskazima privatnog tužioca i svedoka koji je tokom sudskog procesa ublažio svoj iskaz – nije dokazano da su izrečene baš sve tvrdnje, ali je usaglašeno višestruko pominjanje termina „razbiću te.. i neko će te razbiti..“, ali je Zindović kriv za uvredu jer je u redakciji  novinare povišenim tonom nazivao nikakvim ljudima. Apelacioni sud u Kragujevcu, kao drugostepeni potvrdio je oslobadjajući deo presude ali i  oslobodio je  od optužbe gospodina Zindovića po osnovu vređanja novinara. Po oceni APELACIONOG SUDA u Kragujevcu jasno proizilazi da je predmetnu inkriminaciju okrivljeni dao u odbrani i zaštiti svojih opravdanih interesa i da to nije učinio u nameri omalovažavanja privatnih tužilaca već je opravdano reagovao zbog emitovanja neformalnog dela razgovora sa njim posle TV intervjua.

„Neformalni deo razgovora“ kako ga sud definiše se odvijao u prostorijama tadašnjeg predsednika opštine, gospodina Zindovića sa upaljenom kamerom, a „zaštitu svojih opravdanih interesa“ tadašnji predsednik opštine Prijepolje je bahato sproveo u redakciji TV Forum.

Odluke sudija zasnovane na političkim interesima, upozoravamo,  ne doprinose sigurnosti građana i vladavini prava, već  uznemiravaju i povećavaju nesigurnost građana i čine  pritiske na  lokalne medije. Na ovakav način  se šalje poruka da je nasilničko ponašanje predstavnika vlasti prema medijima dozvoljeno, što može imati nesagledive posledice na slobodu javnog informisanja i položaj zaposlenih u njima. Pravna služba poslovnog udruženja „Lokal pres“ povodom ove presude Apelacionog suda u Kragujevcu izkoristiće sve pravne  mogućnosti u Srbiji i obratiti se Sudu za ljudska prava u Strazburu.

U Kragujevcu                                              Predsednik UO PU Lokal pres

17.12.2013.                                                          Dejan Miladinović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.