ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење за јавност ПУ Локал прес

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија Локал прес изражава сумњу и бојазан да је одлука Апелационог суда у Крагујевцу у којој се некадашњи председник општине, а сада актуелни начелник Златиборског округа Драгољуб Зиндовић ослобађа оптужбе да је вређао и претио новинарима ТВ Форум у просторијама њихове редакције, заснована на политичким интересима. Залажући се и ценећи независност судства у Србији, указујемо широј јавности на пропусте у овом случају као и на последице које оваква одлука може произвести.

Основном јавном тужиоцу у Пријепољу адвокати Локал преса су дана 18.04.2011. поднели кривичну пријаву против Зиндовић Драгољуба, тадашњег председника општине Пријепоље, а садашњег начелника Златиборског округа, због  увреда и претњи које је упутио новинарима у редакцијским просторијама „Телевизије Форум“. Током марта 2011. године господин Зиндовић је ушао у просторије ТВ Форум тражећи да му се омогући увид у прилог који је  предходног дана емитован у информативној емисији што му је од стране присутних новинара омогућено. Након увида, господин Зиндовић је започео своје бахато понашање према новинарима следећим  речима – наводи из судског образложења пресуде Апелационог суда у Крагујевцу КЖ 1-4516/13: – ’’Сви сте ви никакви људи ‘’…. а потом се усмерио на , камермана који је снимио прилог у канцеларији председника општине речима: „разбићу те, неко ће те разбити, заслужио си батине, да нисам на функцији на којој јесам другчије би разговарали, ово није ни приватно ни пословно завршено’’.

Суду у Пријепољу, током априла 2011. приватну тужбу за увреду поднело је четворо присутних и вређаних  новинара, док је  један од присутних поднео и тужбу због кривичног дела угрожавања сигурности, али главни претес није заказиван. Адвокати  правне канцеларије „Локал прес“ априла 2012. године су упутили ургенцију судији који је задужен за претрес, потом председнику Основног суда у Пријепољу и председнику Вишег суда у Ужицу, након које је овај предмет додељен другом судији а први претрес заказан за јануар 2013. године.

По отпочињању претреса тужитељи су контактирани од стране особа из  СНС са намером да се од случаја одустане. Крајем јула Основни суд у Пријепољу је донео одлуку: Драгољуб Зиндовић није крив за кривично дело угрожавања сигурности на основу разлика у исказима приватног тужиоца и сведока који је током судског процеса ублажио свој исказ – није доказано да су изречене баш све тврдње, али је усаглашено вишеструко помињање термина „разбићу те.. и неко ће те разбити..“, али је Зиндовић крив за увреду јер је у редакцији  новинаре повишеним тоном називао никаквим људима. Апелациони суд у Крагујевцу, као другостепени потврдио је ослобадјајући део пресуде али и  ослободио је  од оптужбе господина Зиндовића по основу вређања новинара. По оцени АПЕЛАЦИОНОГ СУДА у Крагујевцу јасно произилази да је предметну инкриминацију окривљени дао у одбрани и заштити својих оправданих интереса и да то није учинио у намери омаловажавања приватних тужилаца већ је оправдано реаговао због емитовања неформалног дела разговора са њим после ТВ интервјуа.

„Неформални део разговора“ како га суд дефинише се одвијао у просторијама тадашњег председника општине, господина Зиндовића са упаљеном камером, а „заштиту својих оправданих интереса“ тадашњи председник општине Пријепоље је бахато спровео у редакцији ТВ Форум.

Одлуке судија засноване на политичким интересима, упозоравамо,  не доприносе сигурности грађана и владавини права, већ  узнемиравају и повећавају несигурност грађана и чине  притиске на  локалне медије. На овакав начин  се шаље порука да је насилничко понашање представника власти према медијима дозвољено, што може имати несагледиве последице на слободу јавног информисања и положај запослених у њима. Правна служба пословног удружења „Локал прес“ поводом ове пресуде Апелационог суда у Крагујевцу изкористиће све правне  могућности у Србији и обратити се Суду за људска права у Стразбуру.

У Крагујевцу                                              Председник УО ПУ Локал прес

17.12.2013.                                                          Дејан Миладиновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *