Održana 21. sednica SO – usvojen budžet za 2014.

DSC04966

Najznačajnije tačke dnevnog reda 21. sednice Skupštine opštine Smederevska Palanka bile su Predlog Odluke o budžetu za 2014. godinu i Predlog  Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Žučna rasprava između predlagača i odbornika opozicije vođena je u okviru prve tačke dnevnog reda, posle čega je ona usvojena. Pomenuti predlog je prethodno usvojen na sednici Opštinskog veća, a zatim je prošao i zakonom utvrđenu proceduru javne rasprave.

Na ovoj sednici jednoglasno je usvojen predlog Deklaracije o proglašenju Opštine Smederevska Palanka za područje bez genetski modifikovanih organizama, a usvojeni su i godišnji programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština opštine.
Po završetku sednice, predsednik SO Smederevska Palanka, Slavoljub Đurić, prokomentarisao je za medije Odluku o budžetu opštine za 2014. naglašavajući da je on pravljen tako da se uklopi u postojeće okolnosti, a da pritom ne zanemari socijalne potrebe građana, kao i određene segmente razvoja opštine.

– Imali smo periode u razvoju našeg društva, kada je umesto nas mislio neko drugi – rekao je Đurić. – Međutim, dolaze nova vremena, u kojima čovek najpresam mora da misli o sebi, a da samo one stvari koje pojedinac ne može sam da reši rešava društvo. Upravo iz ovih razloga, budžet za 2014. godinu nije budžet želja, nego budžet mogućnosti. Ovim budžetom smo, međutim, nastojali da postignemo da u narednoj godini sve bitne stvari u ovoj opštini funkcionišu. Znači, sva javna preduzeća, ustanove, sport, kultura, dečija i zdravstvena zaštita, dakle sve ono što treba da zadovolji osnovne potrebe građana. To će ovim budžetom biti obezbeđeno. Sa druge strane, ovaj budžet je u određenom smislu i razvojni, ali i socijalni. Te kategorije ne smemo da ostavimo po strani, a prvenstveno kategoriju onih kojima je socijalna pomoć najneophodnija, a to su građani koji se nisu snašli u ovim novim društvenim okolnostima da samostalno privređuju. Takođe, razvoj je uslov za smanjivanje broja onih kojima je socijalna pomoć neophodna, jer  on podrazumeva poboljšanje uslova života i ekonomskog stanja svakog pojedinca, a u prvom redu zaposlenost. Mi imamo veoma ozbiljne planove za narednu  godinu, oslanjajući se ne toliko na lokalni budžet, koliko na određena sredstva iz Republike.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.