ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одржана 21. седница СО – усвојен буџет за 2014.

DSC04966

Најзначајније тачке дневног реда 21. седнице Скупштине општине Смедеревска Паланка биле су Предлог Одлуке о буџету за 2014. годину и Предлог  Одлуке о локалним комуналним таксама.

Жучна расправа између предлагача и одборника опозиције вођена је у оквиру прве тачке дневног реда, после чега је она усвојена. Поменути предлог је претходно усвојен на седници Општинског већа, а затим је прошао и законом утврђену процедуру јавне расправе.

На овој седници једногласно је усвојен предлог Декларације о проглашењу Општине Смедеревска Паланка за подручје без генетски модификованих организама, а усвојени су и годишњи програми пословања јавних предузећа и установа чији је оснивач Скупштина општине.
По завршетку седнице, председник СО Смедеревска Паланка, Славољуб Ђурић, прокоментарисао је за медије Одлуку о буџету општине за 2014. наглашавајући да је он прављен тако да се уклопи у постојеће околности, а да притом не занемари социјалне потребе грађана, као и одређене сегменте развоја општине.

– Имали смо периоде у развоју нашег друштва, када је уместо нас мислио неко други – рекао је Ђурић. – Међутим, долазе нова времена, у којима човек најпресам мора да мисли о себи, а да само оне ствари које појединац не може сам да реши решава друштво. Управо из ових разлога, буџет за 2014. годину није буџет жеља, него буџет могућности. Овим буџетом смо, међутим, настојали да постигнемо да у наредној години све битне ствари у овој општини функционишу. Значи, сва јавна предузећа, установе, спорт, култура, дечија и здравствена заштита, дакле све оно што треба да задовољи основне потребе грађана. То ће овим буџетом бити обезбеђено. Са друге стране, овај буџет је у одређеном смислу и развојни, али и социјални. Те категорије не смемо да оставимо по страни, а првенствено категорију оних којима је социјална помоћ најнеопходнија, а то су грађани који се нису снашли у овим новим друштвеним околностима да самостално привређују. Такође, развој је услов за смањивање броја оних којима је социјална помоћ неопходна, јер  он подразумева побољшање услова живота и економског стања сваког појединца, а у првом реду запосленост. Ми имамо веома озбиљне планове за наредну  годину, ослањајући се не толико на локални буџет, колико на одређена средства из Републике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *