ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

УНС: Спорна пресуда Апелационог суда у Крагујевцу за увреду и претње новинарима ТВ Форум

logoFooterУдружење новинара Србије (УНС) протестује због пресуде Апелационог суда у Крагујевцу који је начелника Златиборског округа Драгољуба Зиндовића ослободио оптужби за увреду и угрожавање сигурности за шта су га тужили запослени телевизије Форум.

Четворица новинара ове телевизије, у априлу 2011. године поднела су кривичну пријаву против Драгољуба Зиндовића, тада председника СО Пријепоље, због увреда и претњи које им је упутио у просторијама редакције.

Основни суд у Пријепољу је ослободио Зиндовића оптужби за угрожавање сигурности новинара, али га је прогласио кривим за увреду. Међутим, Апелациони суд у Крагујевцу ослободио је Зиндовића свих оптужби.

УНС подсећа да је у марту 2011. године Зиндовић дошао у ТВ Форум и тражио да му се омогући увид у прилог који је  предходног дана емитован у информативној емисији, што му је и омогућено. Он је затим (наводи из судског образложења пресуде  Апелационог суда у Крагујевцу КЖ 1-4516/13) новинарима рекао: …“Сви сте ви никакви људи….“, а потом се обратио камерману речима: „разбићу те, неко ће те разбити, заслужио си батине, да нисам на функцији на којој јесам другачије би разговарали, ово није ни приватно ни пословно завршено“.

За суд, речи: „разбићу те“, „заслужио си батине“, „ово није ни приватно ни пословно завршено“, не само да нису претње, него нису ни увреде.

УНС сматра да оваква пресуда подстиче некултурно и насилничко понашање према новинарима и медијима и подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *