UNS: Sporna presuda Apelacionog suda u Kragujevcu za uvredu i pretnje novinarima TV Forum

logoFooterUdruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog presude Apelacionog suda u Kragujevcu koji je načelnika Zlatiborskog okruga Dragoljuba Zindovića oslobodio optužbi za uvredu i ugrožavanje sigurnosti za šta su ga tužili zaposleni televizije Forum.

Četvorica novinara ove televizije, u aprilu 2011. godine podnela su krivičnu prijavu protiv Dragoljuba Zindovića, tada predsednika SO Prijepolje, zbog uvreda i pretnji koje im je uputio u prostorijama redakcije.

Osnovni sud u Prijepolju je oslobodio Zindovića optužbi za ugrožavanje sigurnosti novinara, ali ga je proglasio krivim za uvredu. Međutim, Apelacioni sud u Kragujevcu oslobodio je Zindovića svih optužbi.

UNS podseća da je u martu 2011. godine Zindović došao u TV Forum i tražio da mu se omogući uvid u prilog koji je  predhodnog dana emitovan u informativnoj emisiji, što mu je i omogućeno. On je zatim (navodi iz sudskog obrazloženja presude  Apelacionog suda u Kragujevcu KŽ 1-4516/13) novinarima rekao: …“Svi ste vi nikakvi ljudi….“, a potom se obratio kamermanu rečima: „razbiću te, neko će te razbiti, zaslužio si batine, da nisam na funkciji na kojoj jesam drugačije bi razgovarali, ovo nije ni privatno ni poslovno završeno“.

Za sud, reči: „razbiću te“, „zaslužio si batine“, „ovo nije ni privatno ni poslovno završeno“, ne samo da nisu pretnje, nego nisu ni uvrede.

UNS smatra da ovakva presuda podstiče nekulturno i nasilničko ponašanje prema novinarima i medijima i podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.