Savetovanje o organskoj – zdravoj hrani

 

nfSkupština opštine Smederevska Palanka na prošloj sednici, jednoglasno je usvojila Deklaraciju da se područje naše opštine proglasi zonom bez genetski modifikovanih organizama. Neposredno posle usvajanja ove deklaracije, Savet za poljoprivredu Skupštine opštine, čijim radom rukovodi dr Dejan Cvikić, naučni savetnik u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, upriličio je tribinu, na kojoj je poljoprivrednim proizvođačima i drugim zainteresovanim građanima ukazano na višestruke koristi proizvodnje organske hrane.

Zamenik predsednika Skupštine opštine, Živko Petrović, pozdravio je učesnike savetovanja i brojnu publiku, a profesor dr Božidar Mihajlović, sa Fakulteta za menadžment, ekonomiju i finansije iz Beograda, bio je moderator savetovanja u čijem radu su učestvovali stručnjaci različitih oblasti, eksperti za povrtarstvo, dr Nenad Pavlović i dr Dejan Cvikić, stručnjaci za kvalitet i menadžment, dr Mileta Brzaković i dr Branislav Jakić, kao i ekspert za kontrolu organske proizvodnje, Čedomir Nikolić.

Na skupu je bilo reči o nesumnjivim ekonomskim efektima proizvodnje zdrave, organske hrane, načinima na koji se ona proizvodi, rizicima koji prate ovakvu poljoprivrednu proizvodnju, zdravstvenim i socijalnim efektima uzgajanja zdravih organizama.

Poseban doprinos skupu pružili su proizvođači organske hrane sa teritorije naše opštine, koji su govorili o svojim iskustvima.

Savetovanje je bilo neuobičajeno dobro posećeno, a posle izlaganja, učesnici su još dugo odgovarali na konkretna pitanja poljoprivrednih proizvođača i zainteresovanih građana.

Profesor Božidar Mihajlović posebno je istakao da će bitka za organsku proizvodnju biti dobijena, zahvaljujući, pre svega, mladim stručnjacima, izdvojivši pritom svoje doktorante, Brankicu Đurđević iz Velike Plane i Jovana Rudeža iz Smederevske Palanke, koji je predstavljen kao spiritus movens povezivanja stručnjaka iz Beograda i lokalne samouprave.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.