ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саветовање о органској – здравој храни

 

nfСкупштина општине Смедеревска Паланка на прошлој седници, једногласно је усвојила Декларацију да се подручје наше општине прогласи зоном без генетски модификованих организама. Непосредно после усвајања ове декларације, Савет за пољопривреду Скупштине општине, чијим радом руководи др Дејан Цвикић, научни саветник у Институту за повртарство у Смедеревској Паланци, уприличио је трибину, на којој је пољопривредним произвођачима и другим заинтересованим грађанима указано на вишеструке користи производње органске хране.

Заменик председника Скупштине општине, Живко Петровић, поздравио је учеснике саветовања и бројну публику, а професор др Божидар Михајловић, са Факултета за менаџмент, економију и финансије из Београда, био је модератор саветовања у чијем раду су учествовали стручњаци различитих области, експерти за повртарство, др Ненад Павловић и др Дејан Цвикић, стручњаци за квалитет и менаџмент, др Милета Брзаковић и др Бранислав Јакић, као и експерт за контролу органске производње, Чедомир Николић.

На скупу је било речи о несумњивим економским ефектима производње здраве, органске хране, начинима на који се она производи, ризицима који прате овакву пољопривредну производњу, здравственим и социјалним ефектима узгајања здравих организама.

Посебан допринос скупу пружили су произвођачи органске хране са територије наше општине, који су говорили о својим искуствима.

Саветовање је било неуобичајено добро посећено, а после излагања, учесници су још дуго одговарали на конкретна питања пољопривредних произвођача и заинтересованих грађана.

Професор Божидар Михајловић посебно је истакао да ће битка за органску производњу бити добијена, захваљујући, пре свега, младим стручњацима, издвојивши притом своје докторанте, Бранкицу Ђурђевић из Велике Плане и Јована Рудежа из Смедеревске Паланке, који је представљен као spiritus movens повезивања стручњака из Београда и локалне самоуправе.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *