Svadba u planini

Slika 3Tanja nije mogla ni da sluti da drama koju je preživela može da se pretvori u bajku…

Ovo je priča sa srećnim krajem: Tatjana Rašević i Nenad Podovac venčali su se na planini nedaleko od mesta gde su se upoznali…

Bili deca ili odrasli imamo potrebu da verujemo u bajke, ili bar u priče sa srećnim krajem.

Tradicionalna akcija niških planinara „Zimski uspon na Trem“ uvek privuče veliki broj učesnika. Bio sam svedok, sa Tanjom i ekipom iz Beograda i Palanke sam istim minibusom išao put Trema tog februara 2010. godine. Druženje, priča, žagor, pesma nisu ni naslućivali šta će nam novo jutro doneti.

Lepo, vedro, sunčano jutro sem dobrog uspona nije ništa nagoveštavalo. Polazak je bio u ranim jutarnjim satima, sve je teklo svojim normalnim tokom, sve do mesta zvanog „Devojački grob“ kada se na sve učesnike obrušila snažna snežna oluja koja nije prestajala tokom celog dana. Retke je to pokolebalo da se vrate, nije mene, a ni Tanju. Sa snažnom željom za uspehom i sopstvenom pobedom nad prirodom krenuli smo put vrha, a onda… onda se dogodilo ono najstrašnije. Jedna skinuta rukavica, olujni vetar i obrušavanje tla pod nogama odveli su Tatjanu u 70 metara duboki ambis.

Slika 2 (1)Nenad je bio član spasilačkog tima koji je Tatjanu spustio sa planine, oni se tada nisu poznavali. Upoznali su se tek dve godine kasnije kada je Tatjana krenula u potragu za njim. Dve godine nakon pada sa litice Devojačkog groba njihova priča počinje, snažno i nedvosmisleno. Nenad je Tatjanu u naručju izneo na vrh, tu su se prvi put i poljubili i odlučili da se venčaju.

Venčanja sadrže elemente raznih koreografija i uvežbavaju se nedeljama, kako bi se događaj pamtio celog života. Tatjana i Nenad ništa nisu uvežbavali, a da bi bili svedoci ovog događaja, koji će pamtiti dok su živi, prijatelji i rodbina su morali da se penju na najviši vrh Suve Planine.

Već nekoliko godina svima vama dragim čitaocima „Palanačkih“ opisujemo putovanja našeg Planinarskog kluba „Jasenica“. Ovom prilikom smo hteli da vam opišemo jedan, ili dva događaja koji dočaravaju planinarenje kao sport u kojem se dešavaju i ružne ali i lepe stvari.

Ako odlučite da krenete s nama evo nekih predloga za početak:

16. mart – Košljanski visovi – kanjon Trešnjice

30. mart – Rajac-Suvobor-prolećna šetnja Valjevskim planinama

12. april – Prolećni dan planinara na Glediškim planinama

26. april – Pohod „Karađorđevim stopama“

 

Nenad Radojković

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.