ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Свадба у планини

Slika 3Тања није могла ни да слути да драма коју је преживела може да се претвори у бајку…

Ово је прича са срећним крајем: Татјана Рашевић и Ненад Подовац венчали су се на планини недалеко од места где су се упознали…

Били деца или одрасли имамо потребу да верујемо у бајке, или бар у приче са срећним крајем.

Традиционална акција нишких планинара „Зимски успон на Трем“ увек привуче велики број учесника. Био сам сведок, са Тањом и екипом из Београда и Паланке сам истим минибусом ишао пут Трема тог фебруара 2010. године. Дружење, прича, жагор, песма нису ни наслућивали шта ће нам ново јутро донети.

Лепо, ведро, сунчано јутро сем доброг успона није ништа наговештавало. Полазак је био у раним јутарњим сатима, све је текло својим нормалним током, све до места званог „Девојачки гроб“ када се на све учеснике обрушила снажна снежна олуја која није престајала током целог дана. Ретке је то поколебало да се врате, није мене, а ни Тању. Са снажном жељом за успехом и сопственом победом над природом кренули смо пут врха, а онда… онда се догодило оно најстрашније. Једна скинута рукавица, олујни ветар и обрушавање тла под ногама одвели су Татјану у 70 метара дубоки амбис.

Slika 2 (1)Ненад је био члан спасилачког тима који је Татјану спустио са планине, они се тада нису познавали. Упознали су се тек две године касније када је Татјана кренула у потрагу за њим. Две године након пада са литице Девојачког гроба њихова прича почиње, снажно и недвосмислено. Ненад је Татјану у наручју изнео на врх, ту су се први пут и пољубили и одлучили да се венчају.

Венчања садрже елементе разних кореографија и увежбавају се недељама, како би се догађај памтио целог живота. Татјана и Ненад ништа нису увежбавали, а да би били сведоци овог догађаја, који ће памтити док су живи, пријатељи и родбина су морали да се пењу на највиши врх Суве Планине.

Већ неколико година свима вама драгим читаоцима „Паланачких“ описујемо путовања нашег Планинарског клуба „Јасеница“. Овом приликом смо хтели да вам опишемо један, или два догађаја који дочаравају планинарење као спорт у којем се дешавају и ружне али и лепе ствари.

Ако одлучите да кренете с нама ево неких предлога за почетак:

16. март – Кошљански висови – кањон Трешњице

30. март – Рајац-Сувобор-пролећна шетња Ваљевским планинама

12. април – Пролећни дан планинара на Гледишким планинама

26. април – Поход „Карађорђевим стопама“

 

Ненад Радојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *