Svetski Dan dečije knjige

kul-dan-decje-knjigeMeđunarodni Dan dečije knjige u celom svetu se obeležava 2. aprila od 1967. godine u spomen na rođenje pisca Hansa Kristijana Andersena. Danski književnik, rođen 2. aprila 1805. godine, danas je poznat kao “kralj bajki“. Sva deca sveta znaju za njegove priče “Ružno pače“, “Snežna kraljica“, “Princeza na zrnu graška“, Devojčica sa šibicama“…

Andersenova dela su prevedena na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih i baletskih predstava, filmova, skulptura i slika. Više od 150 priča za decu čine ga jednim od najvećih figura svetske književnosti.

Međunarodni odbor za dečiju knjigu, The international boards on books for young people (IBBY), obeležava ovaj dan širom sveta da bi se deca podstakla na čitanje. Međunarodni odbor za dečiju knjigu je međunarodna neprofitna organizacija institucija i pojedinaca iz celog sveta koji spajaju decu i knjige.

Ova organizacija je osnovana u Cirihu, 1953. godine, a njena misija je promocija međunarodnog razumevanja kroz dečije knjige, pružanje prilike svoj deci sveta da imaju pristup knjigama visokih literarnih i umetničkih standarda, objavljivanje i distribucija kvalitetnih dečijih knjiga, naročito u zemljama u razvoju, podsticanje istraživačkog i naučnog rada u oblasti dečije književnosti. Svetski Dan dečije knjige biće propraćen i kod nas nizom programa i manifestacija.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *