ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Светски Дан дечије књиге

kul-dan-decje-knjigeМеђународни Дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“. Сва деца света знају за његове приче “Ружно паче“, “Снежна краљица“, “Принцеза на зрну грашка“, Девојчица са шибицама“…

Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.

Међународни одбор за дечију књигу, The international boards on books for young people (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца подстакла на читање. Међународни одбор за дечију књигу је међународна непрофитна организација институција и појединаца из целог света који спајају децу и књиге.

Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је промоција међународног разумевања кроз дечије књиге, пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда, објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју, подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности. Светски Дан дечије књиге биће пропраћен и код нас низом програма и манифестација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *