ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Институту „Гоша“ урађен пројекат конака манастира Пиносава: СОБЕ И ЗА  НОЋЕЊЕ ПОСЕТИЛАЦА

2У Институту „Гоша“ у Смедеревској Паланци урађен је пројекат конака манастира Пиносава у Кусатку. Потписала га је дипл. инж. арх. Оливера Илић, руководилац Међународног центра за заштиту културне баштине. Пројекат је донација поменуте научно-истраживачке установе и за даље кораке чека се одлука надлежног владике.

-Постојећи конак је у лошем стању, не задовољава потребе манастира и не користи се – предочава дипл. инж. арх. Оливера Илић.-Идејним решењем пројектовали смо конак знатно већих димензија у основи, али је спратност објекта задржана. Решење је урађено на основу захтева манастира, а у складу са условима које је прописао Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево.

1У приземљу конака пројектована је трпезарија са кухињом за до сто особа, затим радионица, кројачница, продавница и горионик. Предвиђене су и две собе с купатилом за старије монахиње. На  спрату је  пројектован апартман за владику, салон са библиотеком и терасом. Тај део је физички одвојен од соба које су намањене за ноћење посетилаца манастира.

Међународни центар за заштиту културне баштине, иначе, основан је 2008. године као организациона целина Института „Гоша“.

-Центар окупља научне и стручне ресурсе, професионалце и волонтере образоване у  области  заштите културне баштине, али и све друге који  разумеју и подржавају потребу заштите културног наслеђа – наглашава руководилац, Оливера Илић.- Мисија  центра односи се на деловање за добробит најшире друштвене заштите.

3Центар је учествовао  на пројектима које финансирају Министарство културе и Министарство науке и технолошког развоја. Поред осталог, рађена је симулација ширења загађења од ТЕ Костолац изнад Виминацијума, снимано је термовизијском  камером  11 музеја у Србији, међу њима и музеји у Смедеревској Паланци и Смедереву и манастир Пиносава са циљем да се утврди постојање влаге.

-Податке до којих смо дошли научним истраживањима објавии смо у монографији  „Методолошки и технички аспекти примене нових техника у заштити културне баштине“ – износи Оливера Илић.- Центар, такође, учествује на индивидуалним али и групним изложбама у Србији.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *