U Institutu „Goša“ urađen projekat konaka manastira Pinosava: SOBE I ZA  NOĆENJE POSETILACA

2U Institutu „Goša“ u Smederevskoj Palanci urađen je projekat konaka manastira Pinosava u Kusatku. Potpisala ga je dipl. inž. arh. Olivera Ilić, rukovodilac Međunarodnog centra za zaštitu kulturne baštine. Projekat je donacija pomenute naučno-istraživačke ustanove i za dalje korake čeka se odluka nadležnog vladike.

-Postojeći konak je u lošem stanju, ne zadovoljava potrebe manastira i ne koristi se – predočava dipl. inž. arh. Olivera Ilić.-Idejnim rešenjem projektovali smo konak znatno većih dimenzija u osnovi, ali je spratnost objekta zadržana. Rešenje je urađeno na osnovu zahteva manastira, a u skladu sa uslovima koje je propisao Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

1U prizemlju konaka projektovana je trpezarija sa kuhinjom za do sto osoba, zatim radionica, krojačnica, prodavnica i gorionik. Predviđene su i dve sobe s kupatilom za starije monahinje. Na  spratu je  projektovan apartman za vladiku, salon sa bibliotekom i terasom. Taj deo je fizički odvojen od soba koje su namanjene za noćenje posetilaca manastira.

Međunarodni centar za zaštitu kulturne baštine, inače, osnovan je 2008. godine kao organizaciona celina Instituta „Goša“.

-Centar okuplja naučne i stručne resurse, profesionalce i volontere obrazovane u  oblasti  zaštite kulturne baštine, ali i sve druge koji  razumeju i podržavaju potrebu zaštite kulturnog nasleđa – naglašava rukovodilac, Olivera Ilić.- Misija  centra odnosi se na delovanje za dobrobit najšire društvene zaštite.

3Centar je učestvovao  na projektima koje finansiraju Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja. Pored ostalog, rađena je simulacija širenja zagađenja od TE Kostolac iznad Viminacijuma, snimano je termovizijskom  kamerom  11 muzeja u Srbiji, među njima i muzeji u Smederevskoj Palanci i Smederevu i manastir Pinosava sa ciljem da se utvrdi postojanje vlage.

-Podatke do kojih smo došli naučnim istraživanjima objavii smo u monografiji  „Metodološki i tehnički aspekti primene novih tehnika u zaštiti kulturne baštine“ – iznosi Olivera Ilić.- Centar, takođe, učestvuje na individualnim ali i grupnim izložbama u Srbiji.

 

Dragoljub Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.