ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Општој болници „Стефан Високи“ организован протесни скуп: ЗАШТИТИTИ ЗДРАВСТВЕНЕ РАДНИКЕ

IMG_7692У организацији гранског Синдиката здравства „Независност“ Опште болнице „Стефан Високи“, у овој здравственој установи, 15. јануара у 12,55 одржан је протесни скуп, чији је циљ био да скрене пажњу на изложеност здравствених радника физичком насиљу.

– Као репрезентативни синдикат, позвали смо све запослене да у дворани „Лепотица“ наше болнице, од 12 и 55 до 13 часова, одамо почаст настрадалој колегиници из Шапца, Љубинки Поповић и изразимо незадовољство тренутном ситуацијом, у којој су здравствени радници изложени насиљу – изјавио је председник Синдиката „Независност“ у паланачкој Болници, Милосав Бабић.

IMG_7688Одговарајући на наше питање, Бабић је потврдио да је, раније, и у Болници било случајева насиља над медицинским особљем, и констатовао како незадовољство пацијената не сме бити манифестовано актима физичког насиља над запосленима у здравственим установама.

– Људи су све више незадовољни општом ситуацијом у друштву, али није у реду да незадовољство због нечега што не зависи од запослених у здравству испољавају тако што физички угрожавају здравствене раднике – истакао је Бабић.

Иницијатор данашњег протеста у паланачкој Болници, медицински техничар Владимир Петковић, члан одбора синдиката „Независност“, такође се обратио широј јавности.

– Мислим да треба повећати казне за одређене начине испољавања незадовољства у здравственим установама, што ће допринети да пацијенти мало више воде рачуна о томе како се понашају – рекао је Петковић. – Овим протестом ми желимо да покажемо да подржавамо иницијативу за IMG_7690измену Кривичног законика, по којој би напад на медицинске раднике био третиран као тешко кривично дело.

Окупљеним лекарима, после минута ћутања којим је одата почаст трагично преминулој Љубинки Поповић, обратио се и др Периша Јовановић.

– На жалост, све је више лоших, а све мање добрих ствари због којих се ми овде окупљамо –  рекао је др Јовановић. – Све је више насиља над здравственим радницима. Ово није усамљен случај. Видели смо у IMG_7694медијима, било је и мртвих доктора, тешко повређених сестара и техничара. Ово је прилика да се реализује иницијатива која постоји већ дуго, како би здравствени радници добили квалитетнију заштиту. Тако да онај ко помисли да насрне на здравственог радника, добро промисли каква ће га казна снаћи. Кажњавање ће тако деловати превентивно. Од овога „пост фестум“ немамо користи. Надам се да се оваквим поводом више нећемо окупљати.

 

 

One thought on “У Општој болници „Стефан Високи“ организован протесни скуп: ЗАШТИТИTИ ЗДРАВСТВЕНЕ РАДНИКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *