U Palanci obeležen Dan dobrovoljnog omladinskog rada

Scan-160404-0001-Palanački akcijaši su se još jednom odužili nezaboravnim drugovima iz vremena obnove i izgradnje svoje domovine

 

Jugoslovenski dobrovoljni omladinski rad stvaran je u izuzetno složenim i teškim uslovima Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije. Nastao je kao prirodni, komplementarni činilac organizovane bobe, posleratne obnove i izgradnje zemlje. U vreme obnove zemlje prerastao je u akcijaški pokret, koji je odmah zahvatio čitavu socijalističku Jugoslaviju. Pokret je dobio u masovnosti i nepokolebljivosti da se dobrovoljnim radom doprinese bržem razvoju svoje domovine.

U vreme obnove i početka izgradnje zemlje, oko milion i po omladinaca i omladinki Jugoslavije radilo je na izgradnji 70 najznačajnijih objekata i dali oko 60 miliona dobrovoljnih radnih dana. Među najznačajnije poslove na kojima je omladina tada iskazivala svoj mladalački polet, elan i ljubav prema novoj socijalističkoj državi, ubrajaju se: izgradnja železničkih pruga Brčko-Banovići, Šamac-Sarajevo i Banjaluka-Doboj, u dužini od 430 kilometara, i 382 kilometra, za to vreme, modernog auto-puta od Beograda do Zagreba.

Pored ova četiri najznačajnija privredna i strateška objekta, mladići i devojke su neumorno radili i na objektima lokalnog značaja. Za ondašnji Srez jasenički najznačajnija omladinska dobrovoljna gradilišta bila su: regulacija toka Jasenice, seča drva na Crnom vrhu i Rudniku, regulacija reke Ralje, izgradnja nekih objekata Fabrike „Jasenica“, uređenje ulica, komunalne infrastrukture, sportskih terena i prostorija za omladinske skupove i razonodu.

Podsećajući se na to herojsko doba, na vreme kada je parola „uradimo nemoguće“ bila tako prisutna i ostvarivana u praksi, nekadašnji akcijaši i njihovi drugovi, i ove godine- 1. aprila, okupljeni, ne u broju kao nekada, podsetili su se na te nezaboravne dane.

I kako priliči, najpre je odata pošta preminulim drugovima, akcijašima, a onda se uz brigadirski pasulj podsećalo na pregnuća i doprinos Donjojaseničana izgradnji svoje domovine. Uz šalu, dosetke i po koji špricer rečeno je da će se opet okupiti, ako treba i pre idućeg Dana akcijaša.

Scan-160404-0002Na ovoj divnoj slici su akcijaši Palanke iz vremena pre 70 godina. Prepoznajemo Srbu, Vojnika, Trcu, Grčeta, Duću, Čaleta, Đurđa i Šilju

Na 70. godišnjicu odlaska na prugu Brčko-Banovići, 1. aprila 2016. godine, ponovo su bili na okupu: Šilja, Zoran, Žika… i oni koji su ih vremenom menjali na gradilištima širom Jugoslavije: Uča, Stanimirka, Skale, Kole, Darko, Toki, Draža, Nada, Žarko, Preža, Koja…

 

N. V.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.