ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Паланци обележен Дан добровољног омладинског рада

Scan-160404-0001-Паланачки акцијаши су се још једном одужили незаборавним друговима из времена обнове и изградње своје домовине

 

Југословенски добровољни омладински рад стваран је у изузетно сложеним и тешким условима Народноослободилачке борбе и социјалистичке револуције. Настао је као природни, комплементарни чинилац организоване бобе, послератне обнове и изградње земље. У време обнове земље прерастао је у акцијашки покрет, који је одмах захватио читаву социјалистичку Југославију. Покрет је добио у масовности и непоколебљивости да се добровољним радом допринесе бржем развоју своје домовине.

У време обнове и почетка изградње земље, око милион и по омладинаца и омладинки Југославије радило је на изградњи 70 најзначајнијих објеката и дали око 60 милиона добровољних радних дана. Међу најзначајније послове на којима је омладина тада исказивала свој младалачки полет, елан и љубав према новој социјалистичкој држави, убрајају се: изградња железничких пруга Брчко-Бановићи, Шамац-Сарајево и Бањалука-Добој, у дужини од 430 километара, и 382 километра, за то време, модерног ауто-пута од Београда до Загреба.

Поред ова четири најзначајнија привредна и стратешка објекта, младићи и девојке су неуморно радили и на објектима локалног значаја. За ондашњи Срез јасенички најзначајнија омладинска добровољна градилишта била су: регулација тока Јасенице, сеча дрва на Црном врху и Руднику, регулација реке Раље, изградња неких објеката Фабрике „Јасеница“, уређење улица, комуналне инфраструктуре, спортских терена и просторија за омладинске скупове и разоноду.

Подсећајући се на то херојско доба, на време када је парола „урадимо немогуће“ била тако присутна и остваривана у пракси, некадашњи акцијаши и њихови другови, и ове године- 1. априла, окупљени, не у броју као некада, подсетили су се на те незаборавне дане.

И како приличи, најпре је одата пошта преминулим друговима, акцијашима, а онда се уз бригадирски пасуљ подсећало на прегнућа и допринос Доњојасеничана изградњи своје домовине. Уз шалу, досетке и по који шприцер речено је да ће се опет окупити, ако треба и пре идућег Дана акцијаша.

Scan-160404-0002На овој дивној слици су акцијаши Паланке из времена пре 70 година. Препознајемо Србу, Војника, Трцу, Грчета, Дућу, Чалета, Ђурђа и Шиљу

На 70. годишњицу одласка на пругу Брчко-Бановићи, 1. априла 2016. године, поново су били на окупу: Шиља, Зоран, Жика… и они који су их временом мењали на градилиштима широм Југославије: Уча, Станимирка, Скале, Коле, Дарко, Токи, Дража, Нада, Жарко, Прежа, Која…

 

Н. В.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *