Vodičani na Etno festivalu „Moravske šarenice“ u Lapovu: VELIKA DOMIŠLJATOST I KREATIVNOST

IMG_0922-Jedino je na štandu ZTU „Vidovača“ sve bilo besplatno sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu negovanja narodnih tradicija

 

Zavičajno-turističko udruženje „Vidovača“ iz Vodica imalo je zapažen nastup na sedmom Etno festivalu „Moravske šarenice“ u Lapovu. Ono što se našlo na „vodičkom astalu“, odnosno štandu mogli su da pogledaju i degustiraju svi posetioci ove manifestacije. Drugi izlagači su svoje proizvode prodavali, a bilo ih je iz mnogih mesta širom Srbije.

IMG_0904-Mi ne želimo ovde da prodajemo ništa od onoga što su vredne ruke naših žena pripremile za ovu priliku, jer želimo da posetiocima i svima drugima skrenemo pažnju da je u ovom trenutku najvažnije  održati tradiciju u pripremanju hrane, negovanju starih zanata i veština, kao i uspomena na znamenite pretke – izjavio je za  medije predsednik ZTU „Vidovača“ Miodrag Zagorčić.- Ovde su došle i naše prelje i pletilje da na licu mesta pokažu da se mnogi odevni predmeti mogu izraditi  od vune  ovaca sa vodičkih proplanaka i pašnjaka.

IMG_0912Ovaj festival, čiji su organizatori bili  Udruženje žena  „Moravske šarenice“ i Kulturno-turistički centar „Stefan Nemanja“, otvorio je novoizabrani predsednik Opštine Lapovo Nebojša Tasić, a goste i ostale učesnike pozdravila je i čelnica pomenutog udruženja Zorica Petrović.

Izlagači su i ovom prilikom pokazali veliku domišljatost i kreativnost u izradi mnogih upotrebnih predmeta od prirodnih, pa i nekih odbačenih materijala. Tako su se na jednom štandu mogle videti prekrasne žardinjere napravljene od ćeramide i crepa, IMG_0920na drugom opet prelepe korpe od kuvanog i bojenog vrbovog pruća, na trećem proizvodi asurdžijskog  zanata među kojima su dominirali cegeri i tašne…

Pažnju posetilaca  zavredeo je i proizvođač  liciderskih proizvoda iz Smederevske Palanke, a mnogi su se zaustavili i  pred štafelajima sa slikama od presovanog cveća Zorice Srećković. Sve u svemu, bilo je ovde svega onoga što je mnoge vraćalo u  vreme procvata belog veza i svakovrsnog ručnog rada. Inače, cela manifestacija je na neki način bila praznik za oči, a na štandu IMG_0916„Vidovače“ mogle su se probati razne đakonije: od savijače iz crepulje, do ukusne projare. Vodičani ne bi bili to što jesu da nisu doneli i plodove ranog voća. Deca su se, a i po koji stariji posetilac,  sladili rumenim i belim trešnjama.

Etno festival „Moravske šarenice“ spletom narodnih igara začinili su članovi Kulturno-umetničkog društva Markovac – Lapovo, a publici se predstavio i pesnik iz Lapova  Jovica Nikolić. Predsatavnicima zavičajnih udruženja  uručene su zahvalnice, a proglašeni su i najuspešniji učesnici akcije „Dvorište otvorenih vrata“ sa područja ove opštine.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.