ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Водичани на Етно фестивалу „Моравске шаренице“ у Лапову: ВЕЛИКА ДОМИШЉАТОСТ И КРЕАТИВНОСТ

IMG_0922-Једино је на штанду ЗТУ „Видовача“ све било бесплатно са циљем да се скрене пажња на потребу неговања народних традиција

 

Завичајно-туристичко удружење „Видовача“ из Водица имало је запажен наступ на седмом Етно фестивалу „Моравске шаренице“ у Лапову. Оно што се нашло на „водичком асталу“, односно штанду могли су да погледају и дегустирају сви посетиоци ове манифестације. Други излагачи су своје производе продавали, а било их је из многих места широм Србије.

IMG_0904-Ми не желимо овде да продајемо ништа од онога што су вредне руке наших жена припремиле за ову прилику, јер желимо да посетиоцима и свима другима скренемо пажњу да је у овом тренутку најважније  одржати традицију у припремању хране, неговању старих заната и вештина, као и успомена на знамените претке – изјавио је за  медије председник ЗТУ „Видовача“ Миодраг Загорчић.- Овде су дошле и наше преље и плетиље да на лицу места покажу да се многи одевни предмети могу израдити  од вуне  оваца са водичких пропланака и пашњака.

IMG_0912Овај фестивал, чији су организатори били  Удружење жена  „Моравске шаренице“ и Културно-туристички центар „Стефан Немања“, отворио је новоизабрани председник Општине Лапово Небојша Тасић, а госте и остале учеснике поздравила је и челница поменутог удружења Зорица Петровић.

Излагачи су и овом приликом показали велику домишљатост и креативност у изради многих употребних предмета од природних, па и неких одбачених материјала. Тако су се на једном штанду могле видети прекрасне жардињере направљене од ћерамиде и црепа, IMG_0920на другом опет прелепе корпе од куваног и бојеног врбовог прућа, на трећем производи асурџијског  заната међу којима су доминирали цегери и ташне…

Пажњу посетилаца  завредео је и произвођач  лицидерских производа из Смедеревске Паланке, а многи су се зауставили и  пред штафелајима са сликама од пресованог цвећа Зорице Срећковић. Све у свему, било је овде свега онога што је многе враћало у  време процвата белог веза и сваковрсног ручног рада. Иначе, цела манифестација је на неки начин била празник за очи, а на штанду IMG_0916„Видоваче“ могле су се пробати разне ђаконије: од савијаче из црепуље, до укусне пројаре. Водичани не би били то што јесу да нису донели и плодове раног воћа. Деца су се, а и по који старији посетилац,  сладили руменим и белим трешњама.

Етно фестивал „Моравске шаренице“ сплетом народних игара зачинили су чланови Културно-уметничког друштва Марковац – Лапово, а публици се представио и песник из Лапова  Јовица Николић. Предсатавницима завичајних удружења  уручене су захвалнице, а проглашени су и најуспешнији учесници акције „Двориште отворених врата“ са подручја ове општине.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *