Komemorativni skup u Galeriji RTS posvećen Nenadu J. Ristiću: BIO JE OSOBENA POJAVA

U Galeriji  RTS u Beogradu održan je komemorativni skup posvećen uspomeni na rano preminulog odgovornog urednika Javnog servisa Nenada J. Ristića. Taj čin protekao je u prisustvu njegove porodice, kolega i prijatelja. Bio je, kako je rečeno, profesionalac i zaljubljenik u posao koji je obavljao. Televizija je bila njegova opsesija, čarolija, sam život.

-Mostovi koje je Magi ostavio, ovde, u  Televiziji, u svojoj porodici, sa  prijateljima odista su večni – kazao je Žarko Čigoja. – Čuvajmo ih i budimo nežni kada hodimo po njima.

Gledaoci ga, kako je rečeno u „Srbiji danas“, pamte po karakterističnom glasu, dobrom poznavanju materije o kojoj govori, naratorskim sposobnostima.

-Nenad je bio od najranijih dana detinjstva potpuno osobena pojava – kazala je Zorica Stablović – Bulajić.- Razlikovao se od svih drugih. I tada nam je bilo jasno da je mogao u životu da bude i glumac, i reditelj, i pisac, i pesnik i profesor. On je odabrao profesiju koja mu je najviše odgovarala. Bio je novinar i sve te po malo veštine, kao što smo čuli,  utkao je u svoje delanje.

Nenad je bio odgovorni urednik 23 dopisništva RTS. Branio je čast profesije trudeći se  da RTS opravda ulogu Javnog servisa svih građana.

– Bio je jedan od onih koji je našu Kuću učinio boljom – naglasio je Nenad LJ. Stefanović. – Za sve ove godine dok smo zajedno radili nebrojano puta smo se uveče peške zajedno vraćali kući od Takovske do Dorćola. Često se događalo da za tih pola sata hoda gotovo ne progovorimo ni reč, jer je Magi sa dva telefona u ruci iznova slao i vraćao dopisničke ekipe sa terena i, poput nekog hodajućeg uličnog vojskovođe, pregrupisavao snage, prikupljao tehniku, proveravao veze, razvlačio  linkove…  Razgovor sa njim po nekad je ličio na razgovor sa peščanom olujom. Ali, na kraju sve bi se uvek, bez imalo zla, svelo na to da li smo nešto mogli da uradimo bolje i brže i zašto nismo.

Nenad J. Ristić je bogatu novinarsku karijeru započeo u Centru za informacije „Goša“,  gde je bio i glavni i odgovorni urednik svih glasila ove nekada moćne firme.

Priredio: D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.