Preminuo Dragan Vujanović

Posle kratke i teške bolesti, preminuo je Dragan Vujanović, umetnik i istaknuti kulturni radnik iz Smederevske Palanke.

Dragan Vujanović rođen je 1964. godine. Još kao gimnazijalac bio je aktivni član Foto-kino kluba „Jasenica“. Kao autor kratkih filmova i umetničkih fotografija učestvovao je na republičkim festivalima i izložbama. Takođe, stvarao je i izlagao radove nastale u različitim likovnim tehnikama, od crtaža do skulptura (izložba  Vujanovićevih likovnih radova, u saradnji sa još jednim autorom, bila je prvi likovni događaj u Galeriji moderne umetnosti, kolektivno je izlagao i sa DLS „Vuksan“).  Bavio se  i karikaturom, a njegove satirične fotomontaže objavljivane su u uglednim beogradskim novinama i časopisima. Autor je plakata za mnoge kulturne manifestacije i pozorišne predstave.

Kao rukovodilac Kancelarije za mlade u Kulturnom centru, Dragan Vujanović je podsticao i realizovao različite vidove stvaralaštva. Pod njegovom upravom delovao je foto-studio, radionica koja je godinama organizovala veoma zapažene izložbe fotografija mladih autora. Vujanović je utemeljio, oblikovao i vizuelno uređivao omladinski časopis, organizovao mnoga edukativna predavanja iz oblasti fotografije, video-tehnike, ekologije, medicine i etike; osmislio i udelovio brojne okrugle stolove, prigodne kulturne manifestacije, pozorišne performanse i multimedijalne predstave. Posebnu pažnju posvećivao je negovanju filmske kulture, organizujući projekcije najznačajnijih kinematografskih ostvarenja („Bioskop Kancelarije za mlade“), i razgovore o umetničkim filmovima. Kao iskreni entuzijasta u kulturi, Dragan Vujanović je podržavao svaki vid stvaralaštva, posebno kada je reč o mladim i neafirmisanim autorima, kojima je pomagao na različite načine, organizaciono, iskustvom i savetima.

Iza Dragana Vujanovića ostala je ogromna rukopisna zaostavština – pesme, priče, romani, nacrti za romane, eseji i zapisi, kao i mnoštvo fotografija – kako umetničkih, tako i onih koje predstavljaju pravu malu hroniku života u našem kraju.

Sahrana Dragana Vujanovića obaviće se na groblju Kamenac u Smederevskoj Palanci, u sredu, 17. avgusta u 12 časova.

V. Đurđević

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.