ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

IN MEMORIAM

Преминуо Драган Вујановић

После кратке и тешке болести, преминуо је Драган Вујановић, уметник и истакнути културни радник из Смедеревске Паланке.

Драган Вујановић рођен је 1964. године. Још као гимназијалац био је активни члан Фото-кино клуба „Јасеница“. Као аутор кратких филмова и уметничких фотографија учествовао је на републичким фестивалима и изложбама. Такође, стварао је и излагао радове настале у различитим ликовним техникама, од цртажа до скулптура (изложба  Вујановићевих ликовних радова, у сарадњи са још једним аутором, била је први ликовни догађај у Галерији модерне уметности, колективно је излагао и са ДЛС „Вуксан“).  Бавио се  и карикатуром, а његове сатиричне фотомонтаже објављиване су у угледним београдским новинама и часописима. Аутор је плаката за многе културне манифестације и позоришне представе.

Као руководилац Канцеларије за младе у Културном центру, Драган Вујановић је подстицао и реализовао различите видове стваралаштва. Под његовом управом деловао је фото-студио, радионица која је годинама организовала веома запажене изложбе фотографија младих аутора. Вујановић је утемељио, обликовао и визуелно уређивао омладински часопис, организовао многа едукативна предавања из области фотографије, видео-технике, екологије, медицине и етике; осмислио и уделовио бројне округле столове, пригодне културне манифестације, позоришне перформансе и мултимедијалне представе. Посебну пажњу посвећивао је неговању филмске културе, организујући пројекције најзначајнијих кинематографских остварења („Биоскоп Канцеларије за младе“), и разговоре о уметничким филмовима. Као искрени ентузијаста у култури, Драган Вујановић је подржавао сваки вид стваралаштва, посебно када је реч о младим и неафирмисаним ауторима, којима је помагао на различите начине, организационо, искуством и саветима.

Иза Драгана Вујановића остала је огромна рукописна заоставштина – песме, приче, романи, нацрти за романе, есеји и записи, као и мноштво фотографија – како уметничких, тако и оних које представљају праву малу хронику живота у нашем крају.

Сахрана Драгана Вујановића обавиће се на гробљу Каменац у Смедеревској Паланци, у среду, 17. августа у 12 часова.

В. Ђурђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *