Intervju sa novim direktorom Palanačke gimnazije: ŽELIM DA BUDEMO HRAM ZNANJA

DSC00194Gimnazija je ustanova visokog renomea, o čemu svedoči njena bogata istorija, i zato je od prvorazrednog značaja za naš grad – ističe Dragan Joković

 

U kancelariji direktora Palanačke gimnazije nailazimo na radnu atmosferu. Dragan Joković, koji je još uvek vršilac dužnosti direktora, i zamenik direktora, profesor Violeta Stanković, u velikom su poslu. Iako očigledno rade nešto što u kratkom roku treba da bude završeno, ne detektujemo očekivanu atmosferu pritiska ili nervoze. To nam omogućuje da bez priprema započemo razgovor za novine.

Palanačke: Novi direktor, nova školska godina. Šta je još novo u Palanačkoj gimnaziji?

D. Joković: Ima još novih stvari. Školu renoviramo, uvodimo kabinetsku nastavu…

Palanačke: I ranije je bilo pokušaja da se u Gimnaziji organizuje kabinetska nastava. U čemu je prednost obrade gradiva u kabinetima?

D. Joković: U celoj Srbiji gimnazije su vodilje uvođenja novih formi obrazovanja. Još pre petnaestak godinam Ministarstvo prosvete je uputilo preporuku da sve gimnazije uvedu kabinetsku nastavu. Time se značajno doprinosi kvalitetu nastave, zbog toga što svaka učionica svojim ambijentom fokusira učenika na predmet koji se tu predaje. U kabinetu su svi rekviziti koji su u vezi sa nastavom određenih predmeta. Panoi, karte, učila, knjige… Kompletan ambijent, koji produbljuje veće interesovanje učenika. Bitno je i to da se te učionice zaključavaju, što doprinosi očuvanju školskog inventara. Takođe, na tablama ili panoima profesor može da sačuva ono što je zabeležio, za naredni čas, ili da unapred pripremi sadržaj na tabli, čime se ostvaruje značajna ušteda u vremenu.

BanerNaslovnaPalanačke: Jedan od prethodnih direktora Gimnazije, koji je ostavio traga u istoriji ove ustanove, govorio je da Gimnazija treba da bude palanački univerzitet. Da li delite njegovo mišljenje?

D. Joković: Naravno. Moja želja je da Gimnazija bude hram znanja, palanački univerzitet. Pod našim krovom i sada se odvija nastava jedne visokoškolske ustanove, što čini da se ambijet srednje škole približi visokom obrazovanju. Gimnazija je ustanova visokog renomea, o čemu svedoči njena bogata istorija, i zato je od prvorazrednog značaja za naš grad.

Palanačke: Da li to znači da će ponovo biti poklonjena pažnja vannastavnim aktivnostima, po kojima je, pored ostalog, Palanačka gimnazija nekada bila poznata?

DSC00195D. Joković: Prvo što sam rekao Đačkom parlamentu je da ponovo radi pozorište u Gimnaziji. Na moju inicijativu je ova aktivnost uvedena u vannastavne sadržaje, pre mnogo godina, početkom ovog veka, kada sam, na kratko, bio direktor. Urađena je „Noćna frajla“, prva predstava, koja je postala temelj Dramskog studija Palanačke gimnazije. Moja je želja da ove godine ponovo pokrenemo Dramski studio, da sarađujemo sa Gradskim pozorištem, da ponovo učestvujemo u programu Festivala pozoriših ostvarenja gimnazija u Kragujevcu, gde smo osvojili toliko nagrada. Đacima sam obećao da će za ove aktivnosti biti para, a, kao što rekoh, računamo i na pomoć Pozorišta.

Palanačke: Hoće li Gimnazija ponovo biti mesto okupljanja intelektualaca?

D. Joković: Upravo u tom cilju Svečana sala biće potpuno stavljena u funkciju za kulturne događaje. Prisetimo se, u ovoj sali su nekada otvarani Filozofski susreti, tu su dolazili profesori univerziteta koji su držali predavanja, održavane su književne večeri. Moja je želja da to ponovo zaživi, da Palanka vidi u Gimnaziji hram znanja i kulture, a ne samo jednu srednjoškolsku ustanovu. Svaki čovek koji ima šta da kaže, u oblasti nauke, kulture i umetnosti, treba da to najpre kaže u Gimnaziji, da se to najpre čuje u našim prostorijama.

Palanačke: Kako čujemo, preduzete su mere na zaštiti školskog dvorišta od noćnih posetilaca.

D. Joković: Da, dvorište će biti zaključavano posle 22 časa. Do tog vremena biće obavljene sve sportske aktivnosti. Na taj način pomoćne radnice će imati vremena da srede dvorište, kako bi ono, čisto, sutradan dočekalo đake.

Palanačke: Da li se razmišlja o obnavljanju fasade?

D. Joković: Na tome veoma intenzivno radimo. Moja je želja da do Dana škole, do kraja oktobra, jedan deo fasade bude renoviran, posle više od dvadeset godina. Taj projekat kako sam zamislio, treba da se odvija po fazama. Početnu fazu finansiraće opština, a potom treba da obezbedimo donacije, Novaka Đokovića, Ane i Vlada Divca, ili drugih donatora, kako bi Gimnazija dobila onaj sjaj kakav je imala pre 30-40 godina.

 

V.Đ.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.