ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ИнтервјуОбразовање

Интервју са новим директором Паланачке гимназије: ЖЕЛИМ ДА БУДЕМО ХРАМ ЗНАЊА

DSC00194 Гимназија је установа високог реномеа, о чему сведочи њена богата историја, и зато је од прворазредног значаја за наш град – истиче Драган Јоковић

 

У канцеларији директора Паланачке гимназије наилазимо на радну атмосферу. Драган Јоковић, који је још увек вршилац дужности директора, и заменик директора, професор Виолета Станковић, у великом су послу. Иако очигледно раде нешто што у кратком року треба да буде завршено, не детектујемо очекивану атмосферу притиска или нервозе. То нам омогућује да без припрема започемо разговор за новине.

Паланачке: Нови директор, нова школска година. Шта је још ново у Паланачкој гимназији?

Д. Јоковић: Има још нових ствари. Школу реновирамо, уводимо кабинетску наставу…

Паланачке: И раније је било покушаја да се у Гимназији организује кабинетска настава. У чему је предност обраде градива у кабинетима?

Д. Јоковић: У целој Србији гимназије су водиље увођења нових форми образовања. Још пре петнаестак годинам Министарство просвете је упутило препоруку да све гимназије уведу кабинетску наставу. Тиме се значајно доприноси квалитету наставе, због тога што свака учионица својим амбијентом фокусира ученика на предмет који се ту предаје. У кабинету су сви реквизити који су у вези са наставом одређених предмета. Панои, карте, учила, књиге… Комплетан амбијент, који продубљује веће интересовање ученика. Битно је и то да се те учионице закључавају, што доприноси очувању школског инвентара. Такође, на таблама или паноима професор може да сачува оно што је забележио, за наредни час, или да унапред припреми садржај на табли, чиме се остварује значајна уштеда у времену.

BanerNaslovnaПаланачке: Један од претходних директора Гимназије, који је оставио трага у историји ове установе, говорио је да Гимназија треба да буде паланачки универзитет. Да ли делите његово мишљење?

Д. Јоковић: Наравно. Моја жеља је да Гимназија буде храм знања, паланачки универзитет. Под нашим кровом и сада се одвија настава једне високошколске установе, што чини да се амбијет средње школе приближи високом образовању. Гимназија је установа високог реномеа, о чему сведочи њена богата историја, и зато је од прворазредног значаја за наш град.

Паланачке: Да ли то значи да ће поново бити поклоњена пажња ваннаставним активностима, по којима је, поред осталог, Паланачка гимназија некада била позната?

DSC00195Д. Јоковић: Прво што сам рекао Ђачком парламенту је да поново ради позориште у Гимназији. На моју иницијативу је ова активност уведена у ваннаставне садржаје, пре много година, почетком овог века, када сам, на кратко, био директор. Урађена је „Ноћна фрајла“, прва представа, која је постала темељ Драмског студија Паланачке гимназије. Моја је жеља да ове године поново покренемо Драмски студио, да сарађујемо са Градским позориштем, да поново учествујемо у програму Фестивала позориших остварења гимназија у Крагујевцу, где смо освојили толико награда. Ђацима сам обећао да ће за ове активности бити пара, а, као што рекох, рачунамо и на помоћ Позоришта.

Паланачке: Хоће ли Гимназија поново бити место окупљања интелектуалаца?

Д. Јоковић: Управо у том циљу Свечана сала биће потпуно стављена у функцију за културне догађаје. Присетимо се, у овој сали су некада отварани Филозофски сусрети, ту су долазили професори универзитета који су држали предавања, одржаване су књижевне вечери. Моја је жеља да то поново заживи, да Паланка види у Гимназији храм знања и културе, а не само једну средњошколску установу. Сваки човек који има шта да каже, у области науке, културе и уметности, треба да то најпре каже у Гимназији, да се то најпре чује у нашим просторијама.

Паланачке: Како чујемо, предузете су мере на заштити школског дворишта од ноћних посетилаца.

Д. Јоковић: Да, двориште ће бити закључавано после 22 часа. До тог времена биће обављене све спортске активности. На тај начин помоћне раднице ће имати времена да среде двориште, како би оно, чисто, сутрадан дочекало ђаке.

Паланачке: Да ли се размишља о обнављању фасаде?

Д. Јоковић: На томе веома интензивно радимо. Моја је жеља да до Дана школе, до краја октобра, један део фасаде буде реновиран, после више од двадесет година. Тај пројекат како сам замислио, треба да се одвија по фазама. Почетну фазу финансираће општина, а потом треба да обезбедимо донације, Новака Ђоковића, Ане и Влада Дивца, или других донатора, како би Гимназија добила онај сјај какав је имала пре 30-40 година.

 

В.Ђ.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *