ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Интервју

У сусрет Фестивалу „Моје село у песмама и причама“: ЈЕДИНСТВЕНИ КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ

Dr Milutin Matic– Поред основне такмичарске категорије, књижевног стваралаштва, на овом Фестивалу по први пут у нашој земљи биће изабране најбоље новине и часописи који излазе на селу, као и најбољи сеоски веб сајтови

 

Већ скоро два месеца трају припреме за организацију Првог фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу. Организациони одбор, на челу са Славољубом Ђурићем, председником СО Смедеревска Паланка, објавио је конкурс, за који већ влада велико интересовање. О овом пројекту разговарамо са његовим аутором, професором др Милутином Матићем.

Паланачке: Какав је значај Фестивала који ће овог маја бити одржан у Кусатку? Да ли је крајњи циљ подстицање људи на селу да се активно укључе у токове националне културе?

Др Матић: Установљење и организовање Првог фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији под називом „Моје село у причама и песмама“, чија ће завршна (финална) манифестација бити 21. и 22. маја 2016. године у селу Кусадак, пре свега има велики значај за све културне ствараоце и прегаоце из области културе и уметности који живе и стварају на селу, а затим и за целокупно становништво у селима и свим нашим руралним крајевима, као и за целокупну културу и културно-уметничко стваралаштво у нашој земљи, па и у нашој дијаспори.

Ово је, наиме, прво анимирање, окупљање, презентовање и избор најбољих овогодишњих књижевних остварења у оквиру постојећих књижевних форми стварања – песама, збирки песама, прича или новела, романа, студија, монографија и других, чији су аутори становници са села (живе и стварају на селу), што се уосталом лако и потврђује њиховим личним исправама. Поред њих о селу, и животу и раду у њему, пишу и аутори из градова и осталих простора у земљи, па и из дијаспоре, који ће такође учествовати са својим радовима и делима на овој својеврсној смотри „писане речи о селу“, за коју верујемо да ће постати традиционална.

Такође, поред основне такмичарске категорије, књижевног стваралаштва, на овом Фестивалу по први пут у нашој земљи биће изабране најбоље новине и часописи који излазе на селу, као и најбољи сеоски веб сајтови.

Паланачке: Недавно се у медијима појавио текст конкурса за радове који ће бити оцењивани, у више категорија, на овом фестивалу. Какво је интересовање, до сада?

Др Матић: За овогодишњи фестивал „Моје село у причама и песмама“ влада велико интересовање (после објављивања конкурса у листу „Политика“ – „Културни додатак“, од 2. априла 2016. године) у свим деловима наше земље, па и дијаспоре. Рок за пријављивање радова је 10. мај ове године.

Значајни сарадници и партнери Друштву за народно просвећивање „СВЕТИОНИК“ у припреми и организовању Фестивала „Моје село у причама и песмама“ су: Општина Смедеревска Паланка, Установа Центар за културу и Књижевни клуб „21“ из Смедеревске Паланке, Књижевни клуб „Пера Тодоровић“ и Завичајно удружење „Видовача“ из села Водице, „Паланачке новине“, Телевизија „Јасеница“, Предузеће за промет и услуге „Бироланд“ д.о.о. из Крагујевца, Месна заједница Кусадак и ФК „Железничар“ из Кусатка и други. Посебно су нам значајни подршка и помоћ Министарства културе и информисања.

Паланачке: Како теку припреме?

Др Матић: Организациони одбор ове занимљиве смотре културног стваралаштва које се односи на село у Србији, који је формиран од стране Скупштине општине Смедеревска Паланка на чијем челу је Славољуб Ђурић, чини све да се овај Фестивал што боље припреми и организује, како би „добио право“ да се и убудуће одржава у овом јединственом и лепом селу.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *