NEZAVISNE VAROŠKE NOVINE „PALANAČKE“ – 15 GODINA

Ove godine obeležavamo jubilej, 15 godina (2006.) od izlaska iz štampe prvog broja „Palanačkih novina“.

U tom periodu objavljena su 202 štampana izdanja, u tiražima od 1.000 – 2.000 primeraka, dok je na sajtu (www.palanacke.com) publikovano preko 15.000 priloga, uz višemilionski broj pregleda na društvenim mrežama.

Bile su to prve privatne novine u Srbiji koje su imale dve naslovne strane jer su, na početku, izlazile kao „Palanačke“ i „Topolske“. Prednja i zadnja korica su bile posebne naslovne strane, a tekstovi sa informacijama iz dva grada su se „sretali“ u sredini lista. Glavna redakcija i uredništvo su bili u Palanci, a priloge iz Topole pripremali su novinari tada veoma popularnog „Op-top“ radija.

Već posle nekoliko brojeva ova interesantna saradnja je završena i „Palanačke“ su nastavile samostalno.

Članovi redakcije „Palanačkih novina“ u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama (2016.) povodom 10 godina lista

U redakciji „Palanačkih“, uz tehničkog urednika-dizajnera, Dejana Nikolića, koji je osmislio kako sve treba da izgleda (danas uređuje dvocifren broj svetskih časopisa na nekoliko jezika), i Dragoljuba Janojlića, koga sam prvog pozvao kada sam došao na „suludu“ ideju da osnivam privatne novine, radili su (rade) Slobodan Todorović Toki, Danijela Vasiljević, Toma Mitrović, Zoran Todor, Aleksandar Saša Jelić, Slađana Crnomarković, Lazar Petković, Tamara Ranđelović, Tanja Cvetković, Luka Crnomarković, Stevan Martinović, Nikola Vladisavljević, Dragutin Paunić, Vladimir Đurđević i Miša Janojlić. Povremeno su objavljivali i Zorica Matić, Miroslav Milovanović, Nenad Vojčevski, Goran Stanojević, Dušan Krivokuća, Stojče Talijan, Nenad Radojković, Miroslav Jozić, Nevena Veselinović, Nikola Lazić, Olivera Polenek i dr Snežana Bajović.

Novine su štampane u „Grafosu“, „Starprintu“, a jedno vreme i u Svilajncu.

Poslednji štampani broj objavljen je 2017. godine i od tada „Palanačke“ izlaze u elektronskom izdanju.

Dobar je povod da čitaoce podsetim na značajne i popularne rubrike Poznati Palančani, Zaboravljeni Palančani, Varoške tandarije, Vekovnik palanačkog pozorišta, Spomenar palanačke gimnazije, Atamanski komentar, Digital news, Vicoteka dr Smeha, Zrake prošlosti, Ka kulturi, Bandiera rossa, Kulturni komentar, Na tragu, Maštarije starog pokvarenjaka, Putopisi jedne Palančanke, Hit foto, Hit slovo i IzVanredni komentar, koje su stvarali autori od 14 do 80 godina starosti.

Članovi redakcije „Palanačkih novina“ ispred Novinarske kuće „Pera Todorović“ u Vodicama 2016. godine, povodom 10 godina lista

Bez ustezanja, ovom prilikom treba pomenuti i prilično dobijenih priznanja, diploma i zahvalnica, među kojima i Kulturno prosvetne zajednice Srbije, kao i desetak realizovanih projekata na konkursima Ministarstva informisanja, Grada Smedereva i opština Topola i Smederevska Palanka.

„Palanačke novine“ su u članstvu PU Lokal pres, udruženja koje okuplja lokalne štampane medije iz Srbije, a urednik je bio i u sastavu Upravnog odbora ovog udruženja u dvogodišnjem mandatu.

Možda je moglo da nam se dogodi i neko lakše vreme za bavljenje novinarskim poslom.

Ili, ipak, nije.

Na našim prostorima, svako vreme je – posebno i istorijsko.

Srećna godišnjica!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.