ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

/Из/Ванредни коментар (пише: Дејан Црномарковић)

НЕЗАВИСНЕ ВАРОШКЕ НОВИНЕ „ПАЛАНАЧКЕ“ – 15 ГОДИНА

Ове године обележавамо јубилеј, 15 година (2006.) од изласка из штампе првог броја „Паланачких новина“.

У том периоду објављена су 202 штампана издања, у тиражима од 1.000 – 2.000 примерака, док је на сајту (www.palanacke.com) публиковано преко 15.000 прилога, уз вишемилионски број прегледа на друштвеним мрежама.

Биле су то прве приватне новине у Србији које су имале две насловне стране јер су, на почетку, излазиле као „Паланачке“ и „Тополске“. Предња и задња корица су биле посебне насловне стране, а текстови са информацијама из два града су се „сретали“ у средини листа. Главна редакција и уредништво су били у Паланци, а прилоге из Тополе припремали су новинари тада веома популарног „Оп-топ“ радија.

Већ после неколико бројева ова интересантна сарадња је завршена и „Паланачке“ су наставиле самостално.

Чланови редакције „Паланачких новина“ у Новинарској кући „Пера Тодоровић“ у Водицама (2016.) поводом 10 година листа

У редакцији „Паланачких“, уз техничког уредника-дизајнера, Дејана Николића, који је осмислио како све треба да изгледа (данас уређује двоцифрен број светских часописа на неколико језика), и Драгољуба Јанојлића, кога сам првог позвао када сам дошао на „сулуду“ идеју да оснивам приватне новине, радили су (раде) Слободан Тодоровић Токи, Данијела Васиљевић, Тома Митровић, Зоран Тодор, Александар Саша Јелић, Слађана Црномарковић, Лазар Петковић, Тамара Ранђеловић, Тања Цветковић, Лука Црномарковић, Стеван Мартиновић, Никола Владисављевић, Драгутин Паунић, Владимир Ђурђевић и Миша Јанојлић. Повремено су објављивали и Зорица Матић, Мирослав Миловановић, Ненад Војчевски, Горан Станојевић, Душан Кривокућа, Стојче Талијан, Ненад Радојковић, Мирослав Јозић, Невена Веселиновић, Никола Лазић, Оливера Поленек и др Снежана Бајовић.

Новине су штампане у „Графосу“, „Старпринту“, а једно време и у Свилајнцу.

Последњи штампани број објављен је 2017. године и од тада „Паланачке“ излазе у електронском издању.

Добар је повод да читаоце подсетим на значајне и популарне рубрике Познати Паланчани, Заборављени Паланчани, Варошке тандарије, Вековник паланачког позоришта, Споменар паланачке гимназије, Атамански коментар, Digital news, Вицотека др Смеха, Зраке прошлости, Ка култури, Bandiera rossa, Културни коментар, На трагу, Маштарије старог покварењака, Путописи једне Паланчанке, Хит фото, Хит слово и ИзВанредни коментар, које су стварали аутори од 14 до 80 година старости.

Чланови редакције „Паланачких новина“ испред Новинарске куће „Пера Тодоровић“ у Водицама 2016. године, поводом 10 година листа

Без устезања, овом приликом треба поменути и прилично добијених признања, диплома и захвалница, међу којима и Културно просветне заједнице Србије, као и десетак реализованих пројеката на конкурсима Министарства информисања, Града Смедерева и општина Топола и Смедеревска Паланка.

„Паланачке новине“ су у чланству ПУ Локал прес, удружења које окупља локалне штампане медије из Србије, а уредник је био и у саставу Управног одбора овог удружења у двогодишњем мандату.

Можда је могло да нам се догоди и неко лакше време за бављење новинарским послом.

Или, ипак, није.

На нашим просторима, свако време је – посебно и историјско.

Срећна годишњица!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *