Aktivnosti Narodnog muzeja u 2015. godini: SVAKOG DESETOG DANA NOVI DOGAĐAJ

IMG_1857-Samo u Galeriji moderne umetnosti priređeno je 18 izložbi

 

Direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci Stevan Martinović održao je prigodnu konferenciju za medije na kojoj je sumirao aktivnosti u 2015. i najavio neke važnije događaje u 2016. godini.  Susreti s novinarima praktikovaće se i ubuduće i ukazivati na značaj kulture u ovom gradu i šire u društvu. Ukazao je na osećaj zaposlenih u ovoj instituciji da se dugi niz godina kultura i radnici u njoj  tretiraju, kako se izrazio, kao budžetske rupe, gde se troši opštinski ili državni novac. Izrazio je nadu da će se takav odnos u budućnosti menjati, a muzejski radnici  će se truditi da ponude kvalitetne programe. Cilj je da se kulturi vrati ono mesto koje zaslužuje i po rezultatima i po dalekosežnosti svog  delovanja.

Martinović je u nastavku napomenuo da se Narodni muzej na svoj način uključio  u osmišljavanje programa funkcionisanja Spomen-kuće Pere Todorovića u Vodicama. Ukazao je na značaj kulture u svemu tome i posebno njenom uticaju na sveukupni razvoj zajednice. Ukoliko sve bude teklo kako se zamišlja, gosti Vodica će svakako posećivati i druge značajnije kulturne  institucije u opštini. Tako će kultura imati svoj uticaj na razvoj šire društvene zajednice na svim njenim privrednim, socijalnim i drugim nivoima.

IMG_1856-Moram istaći da smo tokom godine dobijali određenu pomoć, posebno predsednika Skupštine opštine Slavoljuba Đurića koji je pokazao veliko interesovanje za događanja u kulturi i neke istorijske teme – dodao je Martinović.-  Bezrezervnu podršku davao nam je i predsednik Opštine na čemu smo vrlo zahvalni. Svi zajedno treba da se trudimo, a u tome vidim i važnu ulogu medija, da društvu prenesemo poruku da kultura nije prirodna pojava, da kultura nije kiša…, već nešto što ima svoj vek trajanja. Zadatak svih nas je da o tome što češće i na svakom mestu i u svako vreme govorimo. Kulturnih dešavanja u 2015. nije bilo malo. Napomenuo bih da smo na početku godine u zvaničnu  upotrebu uveli logotip,  radili na   sajtu našeg Muzeja koji funkcioniše paralelno sa fejsbuk stranicom. To je samo još jedan vid našeg medijskog oglašavanja, odnosno medij koji nam pomaže da dopremo do najrazličitije publike.

Martinović je podsetio da će tokom  2016. biti obeležena 50. godišnjica od osnivanja Narodnog muzeja. To je veliki jubilej ove  reprezentativne institucije kulture. Njeno aktivno uključivanje u programske aktivnosti Spomen-kuće Pere Todorovića, ali i u rešavanje nerazjašnjenog statusa Muzeja „Goša“, dovešće do formiranja identiteta čitave lokalne zajednice. Ukazao je, takođe,  i na uvođenje tribina na kojima se raspravljalo  o prošlosti i sadašnjosti, ali i govorilo o budućnosti.  Pokrenut je i jedan potpuno novi projekat Narodnog muzeja nazvan „Kafa“ gde su se okupljali prijatelji ove ustanove kulture i gde su se čule neke nove ideje i sugestije. Počelo je bezazleno da bi potom bili uvođeni različiti sadržaji, projekcije filmova… Posete su prevazišle očekivanja što je muzejske radnike nateralo da razmišljaju o novim programima.

U Galeriji moderne umetnosti organizovano je 18 izložbi. Na svake dve nedelje su se smenjivali umetnici. Mediji su o tome pisali i to je bio njihov konkretan doprinos promeni odnosa prema kulturi.

IMG_1855-Imali smo jednu angažovanu i plodonosnu godinu, a sprovedena je i zanimljiva  anketa čije rezultate ćemo uskoro objaviti – podvukao je Martinović. – Ono što sada mogu reći jeste to da se preko 50 odsto ispitanika izrazilo pozitivno očekujući da će se taj trend nastaviti i tokom 2016. naročito kad je reč o tribinama, izložbama itd. Najviše ispitanika je naš rad ocenilo najvišom ocenom. Ako imamo u vidu u kakvim uslovima živimo i delujemo, ocenom smo veoma zadovoljni, a to je nešto na šta smo i veoma ponosni. U minuloj godini imali smo 37 događanja manjeg ili većeg značaja, što bi prevedeno na godišnje nivoe, značilo da se svakih 10 dana nešto održavalo u našem Muzeju i Galeriji moderne umetnosti. Na svakih deset dana su muzejski radnici priređivali po neki kulturni događaj. To je za svaku pohvalu i svakako za pozitivnu ocenu. Iskoristio bih priliku da se zahvalim novinarima i zaposlenima u  Narodnom muzeju što su imali volje, snage i razumevanja za nekada, možda, i preterani tempo, ali i za neka dešavanja koja nismo planirali. Ali, kada vidimo kako ljudi reaguju na naš program, onda je to za sve nas veliki podstrek da radimo još više i bolje.

 

D. Janojlić

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *