ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Активности Народног музеја у 2015. години: СВАКОГ ДЕСЕТОГ ДАНА НОВИ ДОГАЂАЈ

IMG_1857-Само у Галерији модерне уметности приређено је 18 изложби

 

Директор Народног музеја у Смедеревској Паланци Стеван Мартиновић одржао је пригодну конференцију за медије на којој је сумирао активности у 2015. и најавио неке важније догађаје у 2016. години.  Сусрети с новинарима практиковаће се и убудуће и указивати на значај културе у овом граду и шире у друштву. Указао је на осећај запослених у овој институцији да се дуги низ година култура и радници у њој  третирају, како се изразио, као буџетске рупе, где се троши општински или државни новац. Изразио је наду да ће се такав однос у будућности мењати, а музејски радници  ће се трудити да понуде квалитетне програме. Циљ је да се култури врати оно место које заслужује и по резултатима и по далекосежности свог  деловања.

Мартиновић је у наставку напоменуо да се Народни музеј на свој начин укључио  у осмишљавање програма функционисања Спомен-куће Пере Тодоровића у Водицама. Указао је на значај културе у свему томе и посебно њеном утицају на свеукупни развој заједнице. Уколико све буде текло како се замишља, гости Водица ће свакако посећивати и друге значајније културне  институције у општини. Тако ће култура имати свој утицај на развој шире друштвене заједнице на свим њеним привредним, социјалним и другим нивоима.

IMG_1856-Морам истаћи да смо током године добијали одређену помоћ, посебно председника Скупштине општине Славољуба Ђурића који је показао велико интересовање за догађања у култури и неке историјске теме – додао је Мартиновић.-  Безрезервну подршку давао нам је и председник Општине на чему смо врло захвални. Сви заједно треба да се трудимо, а у томе видим и важну улогу медија, да друштву пренесемо поруку да култура није природна појава, да култура није киша…, већ нешто што има свој век трајања. Задатак свих нас је да о томе што чешће и на сваком месту и у свако време говоримо. Културних дешавања у 2015. није било мало. Напоменуо бих да смо на почетку године у званичну  употребу увели логотип,  радили на   сајту нашег Музеја који функционише паралелно са фејсбук страницом. То је само још један вид нашег медијског оглашавања, односно медиј који нам помаже да допремо до најразличитије публике.

Мартиновић је подсетио да ће током  2016. бити обележена 50. годишњица од оснивања Народног музеја. То је велики јубилеј ове  репрезентативне институције културе. Њено активно укључивање у програмске активности Спомен-куће Пере Тодоровића, али и у решавање неразјашњеног статуса Музеја „Гоша“, довешће до формирања идентитета читаве локалне заједнице. Указао је, такође,  и на увођење трибина на којима се расправљало  о прошлости и садашњости, али и говорило о будућности.  Покренут је и један потпуно нови пројекат Народног музеја назван „Кафа“ где су се окупљали пријатељи ове установе културе и где су се чуле неке нове идеје и сугестије. Почело је безазлено да би потом били увођени различити садржаји, пројекције филмова… Посете су превазишле очекивања што је музејске раднике натерало да размишљају о новим програмима.

У Галерији модерне уметности организовано је 18 изложби. На сваке две недеље су се смењивали уметници. Медији су о томе писали и то је био њихов конкретан допринос промени односа према култури.

IMG_1855-Имали смо једну ангажовану и плодоносну годину, а спроведена је и занимљива  анкета чије резултате ћемо ускоро објавити – подвукао је Мартиновић. – Оно што сада могу рећи јесте то да се преко 50 одсто испитаника изразило позитивно очекујући да ће се тај тренд наставити и током 2016. нарочито кад је реч о трибинама, изложбама итд. Највише испитаника је наш рад оценило највишом оценом. Ако имамо у виду у каквим условима живимо и делујемо, оценом смо веома задовољни, а то је нешто на шта смо и веома поносни. У минулој години имали смо 37 догађања мањег или већег значаја, што би преведено на годишње нивое, значило да се сваких 10 дана нешто одржавало у нашем Музеју и Галерији модерне уметности. На сваких десет дана су музејски радници приређивали по неки културни догађај. То је за сваку похвалу и свакако за позитивну оцену. Искористио бих прилику да се захвалим новинарима и запосленима у  Народном музеју што су имали воље, снаге и разумевања за некада, можда, и претерани темпо, али и за нека дешавања која нисмо планирали. Али, када видимо како људи реагују на наш програм, онда је то за све нас велики подстрек да радимо још више и боље.

 

Д. Јанојлић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *