ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Бележимо: ДРАГУТИН ПАУНИЋ У ЛЕКСИКОНУ ПИСАЦА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Scan-140325-0001Драгутин Паунић ушао је у Лексикон писаца Југославије. Јединица о њему објављена је под словом П, којим се прекида даљи рад на овом лексикону. Одлучено је, наиме, да грађа на слово П буде последња која ће на овај начин  бити штампана, а да се сва преостала сачува и употреби за рад  на новом лексикону. Истовремено,  одлучено је да се прекине израда и допуњавање грађе према правилима Лексикона писаца Југославије, чак и у случајевима када је то значило да „непокривени“ остају писци изузетног значаја. Све што је прикупљено и урађено, како у уводним напоменама износи Љиљана Пешикан Љуштановић, биће искоришћено у склопу новог пројекта и у складу са правилима новог лексикона.

У Лексикону писаца Југославије, на страни 79, стоји да је Драгутин Паунић био новинар  у Радио новинској установи „Јасеница“ од 1962. па до пензионисања 2001. године. Први штампани рад му је књижевни осврт „Уметност је бити Богосав Живковић“, који је 1972. године објављен у „Расковнику“. Сарађивао је са периодиком: „Расковник“, „Наша комуина“ и  „Вукова задужбина“. Приређиван је и аутор предговора у више књига као што су, на пример,  „Зови ме именом ветра“ Предрага Бајчића,  „Радомир Аранђеловић – први витез Карађорђеве звезде“ Николе Владисављевића.

Био је главни и одговорни уредник „Наше комуне“ (1965-1977) и Радио „Јасенице“ (1977-1985). Члан је Удружења књижевника Србије од 1989. Објавио је ове књиге: „Три силе притисле Србијицу (приче Солунаца) са Милијом Ђорђевићем 1985., „Србијицо, душо горка  (приче Солунаца) такође са Милијом Ђорђевићем 1988., „Цоглава“ (легенде из Јасенице) 1996., „Ржан“ (Јасеница у легенди) 2002. и „Људи иза маске“ 2008. године.

О поменутим књигама су писали: Н. Митровић „Човек је човеку вук“ („Багдала“), Д. Витошевић „Величина маленик“ („Борба“), Драган Обрадовић „Ратници и приповедачи“ („Политика експрес“), Б. Милкодраговић,  „Сведочење ратника“ („Вечерње новости“) М. Срећковић, „Књига која се догодила“ („Кораци“), Д. Витошевић, „Откриће народног духа“ („Песник“) М. Милошевић, „У добром друштву“ (НИН), Д.Јанојлић „Од јапије вечности“ („Политика експрес“),  А. Митровић „Сећање на рат“ („Политика“), Д. Јанојлић  „Стари ратници као приповедачи“ („Политика експрес“), Д. Витошевић  „Златна књига о величини малених“…,  В. Јовановић „Јасеница у легенди“ (Вукова задужбина),  Д. Јанојлић „Вуковим путем“ („Политика експрес“), З. Голубовћ „Драгоцено памћење“ („Вечерње новости“), М. Недељковић „Цоглава“ ( Записи о Шумадији), Р. Николић „Јасеничка предања“ („Књижевне новине“), М. Јозић  „Довик из преко – оне – стране“ („Некудим“) итд.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *