Beležimo: DRAGUTIN PAUNIĆ U LEKSIKONU PISACA JUGOSLAVIJE

Scan-140325-0001Dragutin Paunić ušao je u Leksikon pisaca Jugoslavije. Jedinica o njemu objavljena je pod slovom P, kojim se prekida dalji rad na ovom leksikonu. Odlučeno je, naime, da građa na slovo P bude poslednja koja će na ovaj način  biti štampana, a da se sva preostala sačuva i upotrebi za rad  na novom leksikonu. Istovremeno,  odlučeno je da se prekine izrada i dopunjavanje građe prema pravilima Leksikona pisaca Jugoslavije, čak i u slučajevima kada je to značilo da „nepokriveni“ ostaju pisci izuzetnog značaja. Sve što je prikupljeno i urađeno, kako u uvodnim napomenama iznosi Ljiljana Pešikan Ljuštanović, biće iskorišćeno u sklopu novog projekta i u skladu sa pravilima novog leksikona.

U Leksikonu pisaca Jugoslavije, na strani 79, stoji da je Dragutin Paunić bio novinar  u Radio novinskoj ustanovi „Jasenica“ od 1962. pa do penzionisanja 2001. godine. Prvi štampani rad mu je književni osvrt „Umetnost je biti Bogosav Živković“, koji je 1972. godine objavljen u „Raskovniku“. Sarađivao je sa periodikom: „Raskovnik“, „Naša komuina“ i  „Vukova zadužbina“. Priređivan je i autor predgovora u više knjiga kao što su, na primer,  „Zovi me imenom vetra“ Predraga Bajčića,  „Radomir Aranđelović – prvi vitez Karađorđeve zvezde“ Nikole Vladisavljevića.

Bio je glavni i odgovorni urednik „Naše komune“ (1965-1977) i Radio „Jasenice“ (1977-1985). Član je Udruženja književnika Srbije od 1989. Objavio je ove knjige: „Tri sile pritisle Srbijicu (priče Solunaca) sa Milijom Đorđevićem 1985., „Srbijico, dušo gorka  (priče Solunaca) takođe sa Milijom Đorđevićem 1988., „Coglava“ (legende iz Jasenice) 1996., „Ržan“ (Jasenica u legendi) 2002. i „Ljudi iza maske“ 2008. godine.

O pomenutim knjigama su pisali: N. Mitrović „Čovek je čoveku vuk“ („Bagdala“), D. Vitošević „Veličina malenik“ („Borba“), Dragan Obradović „Ratnici i pripovedači“ („Politika ekspres“), B. Milkodragović,  „Svedočenje ratnika“ („Večernje novosti“) M. Srećković, „Knjiga koja se dogodila“ („Koraci“), D. Vitošević, „Otkriće narodnog duha“ („Pesnik“) M. Milošević, „U dobrom društvu“ (NIN), D.Janojlić „Od japije večnosti“ („Politika ekspres“),  A. Mitrović „Sećanje na rat“ („Politika“), D. Janojlić  „Stari ratnici kao pripovedači“ („Politika ekspres“), D. Vitošević  „Zlatna knjiga o veličini malenih“…,  V. Jovanović „Jasenica u legendi“ (Vukova zadužbina),  D. Janojlić „Vukovim putem“ („Politika ekspres“), Z. Golubovć „Dragoceno pamćenje“ („Večernje novosti“), M. Nedeljković „Coglava“ ( Zapisi o Šumadiji), R. Nikolić „Jasenička predanja“ („Književne novine“), M. Jozić  „Dovik iz preko – one – strane“ („Nekudim“) itd.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.