ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН

0727panteleimon05Српска православна црква 9. августа по новом календару прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Име му значи свемилостиви. Свети Пантелејмон је заштитник медицинара и апотекара, а сведочења о његовим исцелитељским моћима су бројна.

Родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској) још као младић Пантелејмон је изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призвао га к себи, крстио га и научио вери Христовој.

Свети Пантелејмон чудотворно је излечио једнога слепца, који се након тога крстио. То је изазвало завист паганских лекара, који су узалуд покушавали да излече овог човека. Стога су они оптужили Пантелејмона као хришћанина.

Пантелејмон је изашао на суд пред цара Максимијана, где је објавио да је хришћанин. Пред царем је излечио једног човека од дуготрајне болести, а  ово чудо је многе незнабошце привукло хришћанству.

Максимијан је Светог Пантелејмона ставио на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцеливао га. На крају, на губилишту, он је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон пострадао је 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *