SVETI PANTELEJMON

0727panteleimon05Srpska pravoslavna crkva 9. avgusta po novom kalendaru proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Ime mu znači svemilostivi. Sveti Pantelejmon je zaštitnik medicinara i apotekara, a svedočenja o njegovim isceliteljskim moćima su brojna.

Rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj) još kao mladić Pantelejmon je izučio lekarske nauke. Sveštenik Ermolaj prizvao ga k sebi, krstio ga i naučio veri Hristovoj.

Sveti Pantelejmon čudotvorno je izlečio jednoga slepca, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist paganskih lekara, koji su uzalud pokušavali da izleče ovog čoveka. Stoga su oni optužili Pantelejmona kao hrišćanina.

Pantelejmon je izašao na sud pred cara Maksimijana, gde je objavio da je hrišćanin. Pred carem je izlečio jednog čoveka od dugotrajne bolesti, a  ovo čudo je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu.

Maksimijan je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i iscelivao ga. Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *