Nova izložba u memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: FETIŠ I RASPADANJE

IMG_4132Smederevska Palanka, 9. avgust 2015.

Dvoje mladih umetnika, Marija Ranđelović i Milan Lenc Nikolić – koji su likovnu umetnost učili kod profesora Dobrice Bisenića, autori su „izložbe iznanađenja“ u memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“.

Marija Ranđelović predstavila je likovne radove i skulpture koje tematizuju novac, odnosno njegovu fetišizaciju u savremenom svetu.  Novac postaje vrednost kojom se mere sve druge vrednosti, on se uzdiže kao svrha celokupnog ljudskog delovanja. Marija finom ironijom prokazuje ovu fetišizaciju. Jedna njena skulptura predstavlja okove, čije su „narukvice“ prese za pravljenje dolara. Na jednom crtežu vidimo čoveka iz „trećeg sveta“ za koga je hrpa novca dobra podloga za paljenje vatre, a centralnim zidom galerije dominira slika drveta, čiji su plodovi – svetlucave kovanice.

IMG_4133

Milan Lenc Nikolić tematizuje rapadivost, kao organske, tako i neorganske prirode. Njegovi radovi oslikavaju mrtve životinje u fazama raspadanja, ali i pukotine na zidovima i druge slike propadanja materije. Nikolić raspadanju i propadivosti prilazi kao fenomenu, potencirajući prolaznost svega postojećeg. Ovu neminovnost skončanja, međutim, Nikolić ne posmatra samo kao zao udes svekolike materije, nego i kao razlog za uzdizanje i slavljenje života, koji posmatran iz ove perspektive zrači nepatvorenom vrednošću.

Uprkos vrućini, večerašnja izložba privukla je brojne poklonike umetnosti, što potvrđuje da Memorijalna galerija ima svoju redovnu publiku.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.