ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова изложба у меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ФЕТИШ И РАСПАДАЊЕ

IMG_4132Смедеревска Паланка, 9. август 2015.

Двоје младих уметника, Марија Ранђеловић и Милан Ленц Николић – који су ликовну уметност учили код професора Добрице Бисенића, аутори су „изложбе изнанађења“ у меморијалној галерији „Душан Старчевић“.

Марија Ранђеловић представила је ликовне радове и скулптуре које тематизују новац, односно његову фетишизацију у савременом свету.  Новац постаје вредност којом се мере све друге вредности, он се уздиже као сврха целокупног људског деловања. Марија фином иронијом проказује ову фетишизацију. Једна њена скулптура представља окове, чије су „наруквице“ пресе за прављење долара. На једном цртежу видимо човека из „трећег света“ за кога је хрпа новца добра подлога за паљење ватре, а централним зидом галерије доминира слика дрвета, чији су плодови – светлуцаве кованице.

IMG_4133

Милан Ленц Николић тематизује рападивост, као органске, тако и неорганске природе. Његови радови осликавају мртве животиње у фазама распадања, али и пукотине на зидовима и друге слике пропадања материје. Николић распадању и пропадивости прилази као феномену, потенцирајући пролазност свега постојећег. Ову неминовност скончања, међутим, Николић не посматра само као зао удес свеколике материје, него и као разлог за уздизање и слављење живота, који посматран из ове перспективе зрачи непатвореном вредношћу.

Упркос врућини, вечерашња изложба привукла је бројне поклонике уметности, што потврђује да Меморијална галерија има своју редовну публику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *