VODIČKO PRELO 2015.

IMG_4111Vodice, 8. avgust 2015.

Izložbi narodne radinosti, na kojoj su predstavljeni stari zanati, ali i tradicionalna srspka jela, i kulturno-umetničkom programu, koji neguje narodnu muziku i igre – osim posetilaca iz Srbije, ove godine prisustvovali su i gosti iz inostranstva, učesnici Međunarodnog volentorskog kampa na Mikulji, iz Norveške, Irske, Nemačke, Japana…

Program Vodičkog prela očigledno se dopao mladićima i devijkama iz inostranstva, jer su se mladi volonteri u jednom trenutku uhvatili u srpsko kolo, a Japanka i Norvežanske su se oprobale i u „predenju vune“.

IMG_4114

Posle pozdravne reči Miće Zagorčića, glavnog organizatora ove manifestacije, Prelo je otovorio Slavoljub Đurić, predsednik SO Smederevska Palanka:

– Ove godine dogodilo se da istoga dana imamo dve manifestacije, Azanjsku pogaču i Vodičko prelo. Ono što Vodičko prelo izdvaja od ostalih manifestacije je originalnost u negovanju tradicije, sećanja na prošla vremena, iz čega može mnogo da se nauči. Bez obzira što je ovo vreme kompjutera, satelita i mnogih drugih naučnih dostignuća, ipak je čovečanstvo na nekoj ivici, da može da se vrati i crepulji, i pogači na stari način, i kazanu. Dobro je sve to znati i videti ko smo, šta smo i odakle smo – rekao je prigodom otvaranja predsednik palanačke Skupštine.

IMG_4125

Bogat kulturno-umetnički program, u režiji Slobodana Todorovića, vodili su novinar Miroslav Milovanović i glumica Gradskog pozorišta, Dragana Mirčevska, a atmosferu u Vodicama, više od reči, dočaravaju slike.

IMG_4105

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.