ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Речи и слике

ВОДИЧКО ПРЕЛО 2015.

IMG_4111Водице, 8. август 2015.

Изложби народне радиности, на којој су представљени стари занати, али и традиционална срспка јела, и културно-уметничком програму, који негује народну музику и игре – осим посетилаца из Србије, ове године присуствовали су и гости из иностранства, учесници Међународног воленторског кампа на Микуљи, из Норвешке, Ирске, Немачке, Јапана…

Програм Водичког прела очигледно се допао младићима и девијкама из иностранства, јер су се млади волонтери у једном тренутку ухватили у српско коло, а Јапанка и Норвежанске су се опробале и у „предењу вуне“.

IMG_4114

После поздравне речи Миће Загорчића, главног организатора ове манифестације, Прело је отоворио Славољуб Ђурић, председник СО Смедеревска Паланка:

– Ове године догодило се да истога дана имамо две манифестације, Азањску погачу и Водичко прело. Оно што Водичко прело издваја од осталих манифестације је оригиналност у неговању традиције, сећања на прошла времена, из чега може много да се научи. Без обзира што је ово време компјутера, сателита и многих других научних достигнућа, ипак је човечанство на некој ивици, да може да се врати и црепуљи, и погачи на стари начин, и казану. Добро је све то знати и видети ко смо, шта смо и одакле смо – рекао је пригодом отварања председник паланачке Скупштине.

IMG_4125

Богат културно-уметнички програм, у режији Слободана Тодоровића, водили су новинар Мирослав Миловановић и глумица Градског позоришта, Драгана Мирчевска, а атмосферу у Водицама, више од речи, дочаравају слике.

IMG_4105

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *