ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Речи и слике

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА АЗАЊСКА ПОГАЧИЈАДА

IMG_4100Азања, 8. августа 2015.

У присутву угледних гостију из Београда и мноштва посетилаца ове традиционалне манифестације, председник Скупштине општине, Славољуб Ђурић, отворио је овогодишње Дане азањске погаче:

– Поштовани гости, драги пријатељи, који сте данас уважили ово изузетно место и овај изузетан догађај, у име Скупштине општине желим вам пријатан боравак, да се осећате као код своје куће и да своје утиске, посебно наши пријатељи из Владе и врха Државе, пренесете, тамо где то треба да се види и чује. Овакви скупови су били  места разговора, зборовања и договора. Већ неколико година имам ту част отворим Дане азањске погаче, и могу да кажем да смо искористили те скупове, те зборове да се о нечему и договоримо. Заједно са локалном самоуправом, две године после обећања, почело је спровођење програма комасације на седам и по хиљада хектара обрадивих површина на подручју наше општине – рекао је између осталог Ђурић, и нагласио да је више од половине обрадивих површина у Азањи обухваћено овим програмом. Ђурић је говорио и о стратегији развоја пољопривреде у овим крајевима, затраживши разумевање и подршку републичких органа.

IMG_4099

Пре свечаног отварања овогодишње погачијаде, у Дому културе је одржана најпре свечана седница Скупштине задругара, а потом и Свечана кадемија, на којој су додељене плакете најзаслужнијима за развој задругарства у Азањи, месту у коме је основана прва земљорадничка задруга у Србији.

IMG_4078Присутнима се обратила Станислава Пак, у својству изасланика председника Републике Србије, др Зоран Рајевић, државни секретар Министарства пољопривреде, и председник Задружног савеза Србије, Никола Михајловић – који је говорио о значају неговања задругасртва у нашем времену. Академији је присуствовао и професор Миладин Шеврлић, професор задругарства на Пољопривредном факултету у Земун Пољу, као и представници локалне самуправе, предвођени замеником председника СО, Живком Петровићем.

– Ја сам на свечаној седници скупштине говорио о томе да смо ми предали комплетан план реорганизације Задруге и да смо све што је Скупштина тражила од Управног одбора и мене као директора испоштовали. План смо урадили онако како треба, у складу са законом, према препорукама Агенције за приватизацију и Привредног суда у Пожаревцу – истакао је Родољуб Станимировић, директор Земљорадничке задруге, додавши да се нада како ће ускоро поменути план бити одобрен.

IMG_4087

Станислава Пак, саветница за медије председника Републике, говорила је о идејама и историји задругарства у Србији, почев од Драгише Лапчевића и Димитрија Туцовића, указала на значај реорганизације задруга, и изразила задовољство што присуствује свечаној академији поводом значајног јубилеја прве земљорадничке задруге у Србији, која и данас функционише, упркос свим невољама и „експериментима“ у пољопривреди, који су, често, имали негативан утицај по развој задругарства.

Свечану академију улепшао је богат културно-уметнички програм, који је настављен у центру Азање, после церемоније свечаног отварања.

IMG_4089

Домаћини и гости разгледали су изложене погаче, које су се такмичиле у две категорије (за најбољу традиционалну и модерну почагу).

IMG_4096

One thought on “СВЕЧАНО ОТВОРЕНА АЗАЊСКА ПОГАЧИЈАДА

  • Seljaku (ne poljoprivredniku) već seljaku, motka ti se sprema do godine, beži dok si mlad!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *