SVEČANO OTVORENA AZANJSKA POGAČIJADA

IMG_4100Azanja, 8. avgusta 2015.

U prisutvu uglednih gostiju iz Beograda i mnoštva posetilaca ove tradicionalne manifestacije, predsednik Skupštine opštine, Slavoljub Đurić, otvorio je ovogodišnje Dane azanjske pogače:

– Poštovani gosti, dragi prijatelji, koji ste danas uvažili ovo izuzetno mesto i ovaj izuzetan događaj, u ime Skupštine opštine želim vam prijatan boravak, da se osećate kao kod svoje kuće i da svoje utiske, posebno naši prijatelji iz Vlade i vrha Države, prenesete, tamo gde to treba da se vidi i čuje. Ovakvi skupovi su bili  mesta razgovora, zborovanja i dogovora. Već nekoliko godina imam tu čast otvorim Dane azanjske pogače, i mogu da kažem da smo iskoristili te skupove, te zborove da se o nečemu i dogovorimo. Zajedno sa lokalnom samoupravom, dve godine posle obećanja, počelo je sprovođenje programa komasacije na sedam i po hiljada hektara obradivih površina na području naše opštine – rekao je između ostalog Đurić, i naglasio da je više od polovine obradivih površina u Azanji obuhvaćeno ovim programom. Đurić je govorio i o strategiji razvoja poljoprivrede u ovim krajevima, zatraživši razumevanje i podršku republičkih organa.

IMG_4099

Pre svečanog otvaranja ovogodišnje pogačijade, u Domu kulture je održana najpre svečana sednica Skupštine zadrugara, a potom i Svečana kademija, na kojoj su dodeljene plakete najzaslužnijima za razvoj zadrugarstva u Azanji, mestu u kome je osnovana prva zemljoradnička zadruga u Srbiji.

IMG_4078Prisutnima se obratila Stanislava Pak, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije, dr Zoran Rajević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, i predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihajlović – koji je govorio o značaju negovanja zadrugasrtva u našem vremenu. Akademiji je prisustvovao i profesor Miladin Ševrlić, profesor zadrugarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemun Polju, kao i predstavnici lokalne samuprave, predvođeni zamenikom predsednika SO, Živkom Petrovićem.

– Ja sam na svečanoj sednici skupštine govorio o tome da smo mi predali kompletan plan reorganizacije Zadruge i da smo sve što je Skupština tražila od Upravnog odbora i mene kao direktora ispoštovali. Plan smo uradili onako kako treba, u skladu sa zakonom, prema preporukama Agencije za privatizaciju i Privrednog suda u Požarevcu – istakao je Rodoljub Stanimirović, direktor Zemljoradničke zadruge, dodavši da se nada kako će uskoro pomenuti plan biti odobren.

IMG_4087

Stanislava Pak, savetnica za medije predsednika Republike, govorila je o idejama i istoriji zadrugarstva u Srbiji, počev od Dragiše Lapčevića i Dimitrija Tucovića, ukazala na značaj reorganizacije zadruga, i izrazila zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj akademiji povodom značajnog jubileja prve zemljoradničke zadruge u Srbiji, koja i danas funkcioniše, uprkos svim nevoljama i „eksperimentima“ u poljoprivredi, koji su, često, imali negativan uticaj po razvoj zadrugarstva.

Svečanu akademiju ulepšao je bogat kulturno-umetnički program, koji je nastavljen u centru Azanje, posle ceremonije svečanog otvaranja.

IMG_4089

Domaćini i gosti razgledali su izložene pogače, koje su se takmičile u dve kategorije (za najbolju tradicionalnu i modernu počagu).

IMG_4096

You may also like...

1 Response

  1. Gradjanin kaže:

    Seljaku (ne poljoprivredniku) već seljaku, motka ti se sprema do godine, beži dok si mlad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.