Izložba grafika Biljane Miljković u Pirotu: SLIKARSTVO NAJSMELIJIH OBRTA

B MILJKOVIC BOLJA REZOLUCIJA-Crpeći snagu iz bajkovite mašte, uspomena, nostalgije i tla, ova umetnička praksa ima elemente renesansne neponovljivosti – kaže istoričarka umetnosti Radmila Vlatković

 

U  Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je samostalna izložba grafika Biljane Miljković. U postavci, koju je uradila Radmila Vlatković, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije, nalaze se 32 rada iz ciklusa „Tragovi“, „Krugovi“ i „Reči“. Grafike su izvedene u više tehnika kao što su: suva igla, bakropis, akvatinta, reservaš, linorez, linogravura i suvi žig, a zastupljena je i kombinovana tehnika.

-Svojim grafikama ova umetnica nas poziva da učestvujemo u otmenim i nepomućenim emocijama – kaže u predgovoru ove izložbe Radmila Vlatković.- Njeni ekspresionistički oblici su jednostavni, a duh kojim zrače, specifični. Možda je teško shvatiti njenu umetnost zbog načina na koji usredsređuje svoju moć na čisto vizuelne komponente – liniju, boju, svetlost, na suptilne promenljive odnose koje postiže raznim zasićenjima i gradacijama ritma linija i boja. Njeno stvaralaštvo  je slikarstvo najsmelijih obrta neočekivanih odnosa,zrelo i osećajno. Crpeći snagu iz bajkovite mašte, uspomena, nostalgije i tla, ova umetnička praksa ima elemenata renesansne neponovljivosti u kojoj su združeni monumentalnost, melanholija, bes i strast sa najfinijim porukama ljudskog srca pri čemu je uzbudljivost i dramatičnost izraza primarna.

Biljana Miljković kombinuje grafičke tehnike pokazujući izvanredno poznavanje samog procesa izrade, koji u spoju sa ličnom inventivnošću, rezultira u osoben kreativni stil. Komponovanjem prefinjenih tonskih površina i linearnih elemenata stvara skladne, harmonične celine sa zagasitim, oker-braon  koloritom i spiritualnom atmosferom sa utiskom patiniranosti tražeći, možda, metafore u našem srednjevekovnom fresko slikarstvu.U svom grafičkom izrazu otvorila je neslućene mogućnosti, koristeći mnoge elemente najrazličitije prirode i sve to dovela do savršenog sklada.

Biljana Miljković diplomirala je 1996. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za grafiku u klasi prof. Milana Stanojeva i Halila Tikveše. Četiri godine kasnije magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za grafiku u klasi profesora Velizara Krstića.  Član je ULUS-a od 1997. godine. Kao  samostalni umetnik izlagala je na 316 grupnih izložbi, od kojih su 93 međunarodne.

Nosilac je mnogih nagrada, pored ostalih, nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignut uspeh u školskoj 1995./96. godini, nagrade za grafiku na 23. Prolećnoj izložbi članica ULUS-a i ULUPUDS-a  u Kragujevcu, Velike nagrade Zemunskog salona za grafiku, Otkupne nagrade za grafiku Ministarstva kulture na 4. Međunarodnom bijenalu malog  formata u Leskovcu, nagrade za grafiku na 25. Prolećnoj izložbi članica ULUS-a i ULUPUDS-a, u Kragujevcu, Nagrade na IX izložbi malog formata u Šapcu,  nagrade za grafiku na Godišnjoj izložbi ULUS-a, Podružnica Kragujevac šumadijska regija, Nagrade za grafiku III Bijenala likovnih i primenjenih umetnosti u Smederevu, Malog pečata niškog grafičkog kruga na Međunarodnoj izložbi male grafike, Nagrade Učiteljskog fakulteta na VIII Međunarodnom bijenalu suve igle u Užicu i nagrade Televizije Beograd za Ex Libris povodom pola veka te medijske kuće.

Samostalno je izlagala u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Užicu, Kragujevcu, Vranju, Zemunu, Smederevskoj Palanci i Pirotu. Njene grafike videla je i likovna publika u Španiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Japanu, Francuskoj, Belgiji, Egiptu, Italiji, Južnoj Koreji, SAD, Grčkoj, Burmi, Poljskoj, Litvaniji, Švedskoj, Kanadi i Švajcarskoj.

Njene grafike  nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama i kolekcijama galerija u zemlji i inostranstvu.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.