Izložba  mladog umetnika Darka Trajanovića u  Galeriji  „Krug“: LIKOVNA SUGESTIJA  O NEODVOJIVOSTI ČOVEKA OD MAŠINA  

IMG_0307Mladi umetnik, Palančanin Darko Trajanović, priredio je samostalnu izložbu svojih ostvarenja u Galeriji „Krug“ davši joj naziv „Proizvodnja mašina. Široko likovno obrazovanje stekao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 2005., magistrirao 2008. i doktorirao 2012. godine. Član ULUS-a postao je 2006. godine, a do sada je uknjižio učešće na preko 40 kolektivnih i 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Otvarajući izložbu u Galeriji „Krug“, koja pripada istoimenom Kreativno-obrazovnom centru, Bojan  Marinković, takođe likovni stvaralac, podsetio je da je serija izloženih dela nastala u nekoj   postprodukciji  nakon radova spremanih za izlaganje u Francuskoj. Ti radovi su, baš u toj postprodukciji, dorađivani za prostor galerije „Krug“.

-Trajanović je ovu izložbu naslovio „Proizvodnja mašina“, što je jako inspirativan naziv, koji upućuje na dvojako promišljanje kakve mašine ljudi proizvode i to šta mašine proizvode za ljude – istakao je Marinković.- U tome postoji nešto organsko i nešto neorgansko, nešto što je u samom čoveku i izvan čoveka, a to je potreba čoveka da stvori nešto poput mašine što je, na neki način produžena ruka čoveka.

IMG_0306Ana Bambić Kostov, u prigodnom katalogu koji prati Trajanovićevu izložbu, piše da  serija njegovih radova pod nazivom „Proizvodnja mašina“, pokazuje njegova promišljanja o tehnološkom dobu u kome živimo. Autor svoju pažnju usmerava u pravcu ideje Luisa Mamforda da su mašine oduvek pratile čoveka i da one nisu nužno komplikovani aparat kakvim se danas zamišljaju.

-Umetnik razrađuje ovu ideju i smešta je u savremeni kontekst – navodi  Ana Bembić Kostov.- On apstrakuje tehničke elemente spajajući ih u likovnu sugestiju o neodvojivosti savremenog čoveka od mašine. Polazeći od premise da je čovek od svog postanka bio vezan za različita oruđa, umetnik  zapaža  intenzitet te veze u sadašnjosti i fokusira se na neizbežno, ali i neophodno prisustvo mašina.

IMG_0308Hladnim i tamnim  koloritom Darko Trajanović sugeriše elemente kabastih metalnih delova teške industrije, fabričke hale i  metalne ograde, koji u koegzistenciji stvaraju jednu tmurnu, apokaliptičku atmosferu dela. Mešanjem  aluzivnih tehnika i pristupa, korišćenjem providne folije i sintetičkih boja, umetnik podvlači slojevitost problematike kojom se bavi i ističe njenu aktuelnost. Šta bi bilo kad bismo razdvojili mašinu od čoveka i da li je to uopšte moguće? Ovo su samo neka pitanja na koja inspiriše  serija radova Darka Trajanovića.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.