Izložba radova Božice Milojević u Memorijalnoj galeriji «Dušan Starčević»: ENERGIJA UDVAJANjA

Četrnaesta ovogodišnja izložba u Memorijalnoj galeriji «Dušan Starčević», predstvaila je radove mlade umetnice iz Svrljiga, Božice Milojević, koja je

prošle godine završila master-studije na departmanu za slikarstvo u Nišu. Reč je o autorkinoj prvoj samostalnoj izložbi, čime Memorijilana galerija ostaje verna intenciji da skreće pažnju na mlade perspektivne umetnike.

Pod naslovom «Energija kao ritual», Božica je predstavila seriju radova, pre svega crteža,  koji ukazuju na sučeljavanje idejnog sadržaja i perceptivnog materijala, odnosno unutrašnje, subjektivne suštine i  spoljašnjih stvari, koje putem vizuelnog prerdstavljanja postaju element crteža.

Taj spoljašnji svet, međutim, i sam je struktuiran subjektivnim pogledom, odnosno Boožicini radovi nam predočavaju da je vizuleni materijal samo usklovno «objektivan» – jer je uvek predstavljen u miljeu samog subjekta. U tom smislu, poprište za ovaj sudar subjekta i objekta je sama umetnička vizija, odnosno izkloženi radovi svedoče o udvajanju ideje, na perceptivni i receptivni sasdržaj.

Ovaj lajt-motiv radova  Božice Milojević razrađen je na različite načine, a sama postavka predstavlja svojevrsnu priču, postmodernistički lišenu unapred postavljenog smera i nagoveštenog zaključka, koja dopušta posmatraču da je doradi, uključujući je u vlastiti, itnimni «sudar svetova».

Izložbu je otvorila Slađana Starčević, naglašavajući da se prvom samostalnom postavkom Božice Milojević ne završava program Memorijalne galrije za ovu godinu, iako je ostvaren ambiciozno zamišljeni plan rada.

V.Đurđević

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *