ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба радова Божице Милојевић у Меморијалној галерији «Душан Старчевић»: ЕНЕРГИЈА УДВАЈАЊA

Четрнаеста овогодишња изложба у Меморијалној галерији «Душан Старчевић», предстваила је радове младе уметнице из Сврљига, Божице Милојевић, која је

прошле године завршила мастер-студије на департману за сликарство у Нишу. Реч је о ауторкиној првој самосталној изложби, чиме Меморијилана галерија остаје верна интенцији да скреће пажњу на младе перспективне уметнике.

Под насловом «Енергија као ритуал», Божица је представила серију радова, пре свега цртежа,  који указују на сучељавање идејног садржаја и перцептивног материјала, односно унутрашње, субјективне суштине и  спољашњих ствари, које путем визуелног прердстављања постају елемент цртежа.

Тај спољашњи свет, међутим, и сам је структуиран субјективним погледом, односно Боожицини радови нам предочавају да је визулени материјал само ускловно «објективан» – јер је увек представљен у миљеу самог субјекта. У том смислу, поприште за овај судар субјекта и објекта је сама уметничка визија, односно изкложени радови сведоче о удвајању идеје, на перцептивни и рецептивни сасдржај.

Овај лајт-мотив радова  Божице Милојевић разрађен је на различите начине, а сама поставка представља својеврсну причу, постмодернистички лишену унапред постављеног смера и наговештеног закључка, која допушта посматрачу да је доради, укључујући је у властити, итнимни «судар светова».

Изложбу је отворила Слађана Старчевић, наглашавајући да се првом самосталном поставком Божице Милојевић не завршава програм Меморијалне галрије за ову годину, иако је остварен амбициозно замишљени план рада.

В.Ђурђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *