ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба слика нашег суграђанина Горана Стојановића и Јелене Вољанек Секулић у Београду: ЖИВОТЊЕ КАО МОТИВ

vУ галерији Завода за проучавање културног развитка у Београду отворена је изложба слика нашег суграђанина Горана Стојановића и Јелене Вољанек Секулић. Мр Ана Стојановић у  каталогу за ову изложбу наводи да се у стваралаштву Горана Стојановића преплићу свет реалног и нестварног, где су животиње неизоставни детаљ композиције. Међу њима налази се и пас и то немачки овчар, који је у почетку био само сегмент да би временом постао доминантан као централна фигура слике.

-На сликама Горана Стојановића присутна је умивеност, упегланост у третману, прецизност у потезу – сигурност у цртежу – истиче мр Ана Стојановић.- Нема пастуозности, а тек понекад уметник потезу даје слободу, али не претерано, већ то чини уздржано. Колорит и светлост дају сликама вибрантност, доприносећи слављењу  природе  и свих њених творевина.

И Љиљана Вољанек Секулић је читав један циклус слика посветила животињама, али се њена инспирација на томе не завршава. Она истражује њихове екстеријере, облике, шаре, али и изразе лица.

-За тај циклус слика Љиљана користи комбиновану технику – подвлачи мр Ана Стојановић. – У њеном стваралашту цртеж има важно место, где се тамне контуре јасно уочавају. Употребом несликарских материјала, као што су старе новине, књиге, географске карте и др., она им поново удахњује живот, али само у новој форми. Помоћу тих материјалима, уметница материјализује разнолике екстеријере животиња. Ова техника омогућава снажну експресивност и индивидуалност у изразу, а у  креативни процес уноси спонтаност, у слику динамичност, чиме оставља упечатљив утисак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *