Izložba slika našeg sugrađanina Gorana Stojanovića i Jelene Voljanek Sekulić u Beogradu: ŽIVOTNJE KAO MOTIV

vU galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu otvorena je izložba slika našeg sugrađanina Gorana Stojanovića i Jelene Voljanek Sekulić. Mr Ana Stojanović u  katalogu za ovu izložbu navodi da se u stvaralaštvu Gorana Stojanovića prepliću svet realnog i nestvarnog, gde su životinje neizostavni detalj kompozicije. Među njima nalazi se i pas i to nemački ovčar, koji je u početku bio samo segment da bi vremenom postao dominantan kao centralna figura slike.

-Na slikama Gorana Stojanovića prisutna je umivenost, upeglanost u tretmanu, preciznost u potezu – sigurnost u crtežu – ističe mr Ana Stojanović.- Nema pastuoznosti, a tek ponekad umetnik potezu daje slobodu, ali ne preterano, već to čini uzdržano. Kolorit i svetlost daju slikama vibrantnost, doprinoseći slavljenju  prirode  i svih njenih tvorevina.

I Ljiljana Voljanek Sekulić je čitav jedan ciklus slika posvetila životinjama, ali se njena inspiracija na tome ne završava. Ona istražuje njihove eksterijere, oblike, šare, ali i izraze lica.

-Za taj ciklus slika Ljiljana koristi kombinovanu tehniku – podvlači mr Ana Stojanović. – U njenom stvaralaštu crtež ima važno mesto, gde se tamne konture jasno uočavaju. Upotrebom neslikarskih materijala, kao što su stare novine, knjige, geografske karte i dr., ona im ponovo udahnjuje život, ali samo u novoj formi. Pomoću tih materijalima, umetnica materijalizuje raznolike eksterijere životinja. Ova tehnika omogućava snažnu ekspresivnost i individualnost u izrazu, a u  kreativni proces unosi spontanost, u sliku dinamičnost, čime ostavlja upečatljiv utisak.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.