Izložba slika Suzane Blagojević i skulptura Jovane Krivokuće u Galeriji moderne umetnosti: ODUŠEVILE PUBLIKU

Scan-150925-0003mmmU Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba  slika Suzane Blagojević i skulptura Jovane Krivokuće. Ove umetnice su se likovnoj publici rodnog grada predstavile na najbolji način. Posetioci, svi do jednog, bili su veoma  zadovoljni onim što su im Suzana i Jovana stavile na uvid.

Suzana Blagojević je u svom dosadašnjem radu akcenat stavila na istraživanje kontrasta u prirodi. Ideja joj je bila, kako sama kaže, da povuče paralelu između čoveka i prirode i na taj način pokaže da je zajedničko upravo posedovanje dve krajnosti.

-Analizirala sam ono što nam sama priroda prikazuje  kao vid apstrakcije – predočava Suzana.- Cilj mi je bio da ponudim posmatraču mogućnost  da odabere stranu i pronađe se  u onoj polovini slike koja ga tog trenutka privlači. Kontraste koji se spontano dešavaju u prirodi posmatrala sam kao idealnu kompoziciju.

Scan-150925-0002Jovana Krivokuća zaključuje da je čovek biće odvojeno od prirode, koje se u velikoj meri oseća kao njena suprotnost, a ono što ga od svega ostalog organskog odvaja jeste duh.

-Postojanje duha i njegov trijumf nad materijom ogleda se u tome što se na mojim figurama bolna ukočenost i izraz teškoća i nesposobnosti često graničio sa predstavom tela koje je zauzelo pozu iz nekog plesa, igre, poetskog  nadahnuća, pozu stremljenja ka nečem višem,  trajnijem i uspešnijem – piše umetnica u katalogu izložbe. – Ples, pokret, istraživanje, emocija su upravo ono što nam naša tela omogućavaju, da toga nema bili bismo izgubljeni.

Suzana Blagojević je diplomirala primenjeno slikarstvo prošle godine, a Jovana Krivokuća vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.