ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба слика Сузане Благојевић и скулптура Јоване Кривокуће у Галерији модерне уметности: ОДУШЕВИЛЕ ПУБЛИКУ

Scan-150925-0003mmmУ Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба  слика Сузане Благојевић и скулптура Јоване Кривокуће. Ове уметнице су се ликовној публици родног града представиле на најбољи начин. Посетиоци, сви до једног, били су веома  задовољни оним што су им Сузана и Јована ставиле на увид.

Сузана Благојевић је у свом досадашњем раду акценат ставила на истраживање контраста у природи. Идеја јој је била, како сама каже, да повуче паралелу између човека и природе и на тај начин покаже да је заједничко управо поседовање две крајности.

-Анализирала сам оно што нам сама природа приказује  као вид апстракције – предочава Сузана.- Циљ ми је био да понудим посматрачу могућност  да одабере страну и пронађе се  у оној половини слике која га тог тренутка привлачи. Контрасте који се спонтано дешавају у природи посматрала сам као идеалну композицију.

Scan-150925-0002Јована Кривокућа закључује да је човек биће одвојено од природе, које се у великој мери осећа као њена супротност, а оно што га од свега осталог органског одваја јесте дух.

-Постојање духа и његов тријумф над материјом огледа се у томе што се на мојим фигурама болна укоченост и израз тешкоћа и неспособности често граничио са представом тела које је заузело позу из неког плеса, игре, поетског  надахнућа, позу стремљења ка нечем вишем,  трајнијем и успешнијем – пише уметница у каталогу изложбе. – Плес, покрет, истраживање, емоција су управо оно што нам наша тела омогућавају, да тога нема били бисмо изгубљени.

Сузана Благојевић је дипломирала примењено сликарство прошле године, а Јована Кривокућа вајарство на Факултету примењених уметности у Београду.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *