ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

Паланачки гимназијалци обележили Европски дан језика: „КОЛИКО ЈЕЗИКА ЗНАШ ОНОЛИКО ЉУДИ ВРЕДИШ“

1 (3)Поводом обележавања Европског дана језика, 26. септембра, ученици и професори Паланачке гимназије, у холу ове школе, приредили су занимљив програм, током кога су рецитоване и певане песме на страним језицима.

У уводном слову, наглашено је да се овај дан обележава како би се подстакла вишејезичност, као и богатсво језичке различитости, из које исходе и многе културне особености европских и других народа.

Изнет је и податак да се у Европи говори 225 језика, што је само три процента од укупног броја језика у свету.

У богатом и лепо осмишљеном програму, који је започео казивањем латинских сентенци, ученици Гимназије су на делу показали исправност оне древне пословице: „Колико језика знаш, онолико људи вредиш“.

2Програм у холу Гимназије, који се овим поводом организује први пут, део је плана новог директора, професора Драгана Јоковића, да Паланачка гимназија поново постане водећа образовна институција у нашој општини.

Савет Европе иницирао је одржавање Европоског дана језика 2001. године. Осим неговања језичке различитости, овај дан треба да представља подстицај учењу страних језика, не само у функцији бољег споразумевања, већ ради јаснијег сагледавања разноликости језичких и културних идентитета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *