Izložba umetničke fotografije u Galeriji moderne umetnosti: OSTVARENJA ZNAČAJNE UMETNIČKE ZRELOSTI

IMG_0259U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je 12. Izložba  fotografija članova  Foto-radionice Kancelarije za mlade Ustanove Kulturni centar. Svoja fotografska ostvarenja publici su stavili na uvid David Danilović, Katarina Milosavljević, Ilija Kostadinović, Petra Jović, Miloš Mladenović, Miloš Prokić, Kristina Popović, Danica Čampar, Marija Rosić, Aleksandar Baltić, Ivana Ćirović, Milica Mitrović i Marko Nikodijević.

Mlade stvaraoce, svi rođeni u poslednjoj deceniji prošlog veka, i publiku pozdravila je Slavenka Čišić Urošević, a potom im se obratio Dragan Vujanović podsetivši  pri tom da u  Foto-radionici, koja  navršava  petu godinu delovanja, radi petnaestak zaljubljenika u foto-aparat i fotografiju i da se taj broj stalno menja; neki odlaze na dalje školovanje, drugi pristižu da pokažu šta znaju, hoće i umeju.

Vujanović je naglasio da kontinuirano delovanje Foto-radionice Kancelarije za mlade, od njenog osnivanja ima veliki značaj za promociju umetničke fotografije, pre svega, kod mladih, te da je svaka sledeća izložba, u tom pogledu, korak dalje. A to, kao što je publika mogla da vidi na ranijim izložbama, nisu samo „mladalački pokušaji“, nego i ostvarenja značajne umetničke zrelosti.

IMG_0261-Kancelarija za mlade je  umetničku fotografiju prepoznala kao jedan od načina za kreativno iskazivanje mladih – naglasio je Vujanović.- Digitalizacija je omogućila da fotografija postane tehnika koja je relativno dostupna većem broju zainteresovanih. Time ona postaje most ka mladima, i pruža šansu za razvijanje vizuelnog i esteskog opažanja ali i prodiranja u mnoge druge teme. Jer, vizuelni jezik je danas dominantan, pa je fotografija strateško opredeljenje i stalni projekat Kancelarije za mlade. Kad  se kaže Foto-radionica, treba znati da nije samo reč o školi fotografije, niti nekoj izdvojenoj grupi pojedinaca, već  o spektru ciljanih aktivnosti.

Pokazivanje radova mladih u Galeriji moderne umetnosti ima višestruki značaj i kompleksniji smisao. Ako se tome doda da za mlade u ambijentu besposlice, multiplikovane krize u gotovo svim oblastima i prikrivenog beznađa nema baš puno izbora – ovakve umetničke manifestacije mladih stvaralaca skoro da imaju karakter lekovitosti.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.