ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба уметничке фотографије у Галерији модерне уметности: ОСТВАРЕЊА ЗНАЧАЈНЕ УМЕТНИЧКЕ ЗРЕЛОСТИ

IMG_0259У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је 12. Изложба  фотографија чланова  Фото-радионице Канцеларије за младе Установе Културни центар. Своја фотографска остварења публици су ставили на увид Давид Даниловић, Катарина Милосављевић, Илија Костадиновић, Петра Јовић, Милош Младеновић, Милош Прокић, Кристина Поповић, Даница Чампар, Марија Росић, Александар Балтић, Ивана Ћировић, Милица Митровић и Марко Никодијевић.

Младе ствараоце, сви рођени у последњој деценији прошлог века, и публику поздравила је Славенка Чишић Урошевић, а потом им се обратио Драган Вујановић подсетивши  при том да у  Фото-радионици, која  навршава  пету годину деловања, ради петнаестак заљубљеника у фото-апарат и фотографију и да се тај број стално мења; неки одлазе на даље школовање, други пристижу да покажу шта знају, хоће и умеју.

Вујановић је нагласио да континуирано деловање Фото-радионице Канцеларије за младе, од њеног оснивања има велики значај за промоцију уметничке фотографије, пре свега, код младих, те да је свака следећа изложба, у том погледу, корак даље. А то, као што је публика могла да види на ранијим изложбама, нису само „младалачки покушаји“, него и остварења значајне уметничке зрелости.

IMG_0261-Канцеларија за младе је  уметничку фотографију препознала као један од начина за креативно исказивање младих – нагласио је Вујановић.- Дигитализација је омогућила да фотографија постане техника која је релативно доступна већем броју заинтересованих. Тиме она постаје мост ка младима, и пружа шансу за развијање визуелног и естеског опажања али и продирања у многе друге теме. Јер, визуелни језик је данас доминантан, па је фотографија стратешко опредељење и стални пројекат Канцеларије за младе. Кад  се каже Фото-радионица, треба знати да није само реч о школи фотографије, нити некој издвојеној групи појединаца, већ  о спектру циљаних активности.

Показивање радова младих у Галерији модерне уметности има вишеструки значај и комплекснији смисао. Ако се томе дода да за младе у амбијенту беспослице, мултипликоване кризе у готово свим областима и прикривеног безнађа нема баш пуно избора – овакве уметничке манифестације младих стваралаца скоро да имају карактер лековитости.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *