ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Азањи откривен споменик војводи Ђуши Вулићевићу: БАКЉА СЛОБОДЕ И ПОНОСА

IMG_0225Проф. др Радмила Милентијевић и др Павле Павловић открили су у Азањи споменик војводи Ђуши Вулићевићу.  Свечаност је прикладним говором отворио председник Савета Месне заједнице Родољуб Станимировић,  истакавши да као слободарски народ треба да будемо поносни на своје славне претке, који су се у јеку турског зулума одважили да подигну Први српски устанак у чему су значајно учешће имали и Азањци.

-Ми, као њихови потомци, можемо бити поносни што је од нас потекла идеја да подигнемо овај величанствен споменик војводи Ђуши Вулићевићу – додао је Станимировић. – Сабрали смо се данас овде да високо подигнемо бакљу слободе и поноса што смо у историји имали такве личности и такве див-јунаке какав је био и наш Азањац и Карађорђев војвода Ђуша Вулићевић.

IMG_0217Славље је увеличао и на дух устаничког времена подсетио гуслар Петар Шишовић , а потом се гостима и учесницима народног збора обратио председник Скупштине општине Славољуб Ђурић. Он је истакао да се овим чином, подизањем и откривањем споменика Ђуши Вулићевићу,  одужује велики дуг према онима који су за слободу дали оно најсветије – живот.

-Ми смо народ  части и поштења – подвукао је Ђурић.- То што понекад заборављамо оно што је било и како је било, треба приписати сплету и историјских и неисторијских околности. Битно је, међутим, да неке догађаје из даље историје не препуштамо сасвим забораву. Подизањем и откривањем овог споменика показујемо да слободарска нит живи и траје у нама…

Проф. др Радмила Милентијевић је са задовољством истакла да је ово велики дан за Азању и српски народ, додајући томе да је српска историја новијег времена управо почела 1804. године у знаменитом Орашцу, где је букнула ватра устанка и брзо се пренела и на остале делове тадашње Србије.

IMG_0214-Са том историјом и под слободарским барјаком борили смо се читав век и победили – рекла је проф. др Радмила Милентијевић.- У двадесети век ушли смо бољи, јачи и снажнији, али смо у два светска рата пролили много крви за слободу. Ту Србију, победничку Србију, треба да славимо и чувамо. Не треба да будемо друго осим оног што јесмо: Срби православне вере, да чувамо своје ћирилично писмо и исконске вредности. Ако се држимо тога, биће наде за Србију.

У наставку ове свечаности у Дому културе промовисана је књига Жарка Талијана „Мирис тамјана – Азањци у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године“. Говорили су проф. др Радмила Милентијевић, историчар Немања Девић, у име издавача новосадског „Прометеја“, Зоран Колунџија и аутор.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *