U Azanji otkriven spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću: BAKLJA SLOBODE I PONOSA

IMG_0225Prof. dr Radmila Milentijević i dr Pavle Pavlović otkrili su u Azanji spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću.  Svečanost je prikladnim govorom otvorio predsednik Saveta Mesne zajednice Rodoljub Stanimirović,  istakavši da kao slobodarski narod treba da budemo ponosni na svoje slavne pretke, koji su se u jeku turskog zuluma odvažili da podignu Prvi srpski ustanak u čemu su značajno učešće imali i Azanjci.

-Mi, kao njihovi potomci, možemo biti ponosni što je od nas potekla ideja da podignemo ovaj veličanstven spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću – dodao je Stanimirović. – Sabrali smo se danas ovde da visoko podignemo baklju slobode i ponosa što smo u istoriji imali takve ličnosti i takve div-junake kakav je bio i naš Azanjac i Karađorđev vojvoda Đuša Vulićević.

IMG_0217Slavlje je uveličao i na duh ustaničkog vremena podsetio guslar Petar Šišović , a potom se gostima i učesnicima narodnog zbora obratio predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić. On je istakao da se ovim činom, podizanjem i otkrivanjem spomenika Đuši Vulićeviću,  odužuje veliki dug prema onima koji su za slobodu dali ono najsvetije – život.

-Mi smo narod  časti i poštenja – podvukao je Đurić.- To što ponekad zaboravljamo ono što je bilo i kako je bilo, treba pripisati spletu i istorijskih i neistorijskih okolnosti. Bitno je, međutim, da neke događaje iz dalje istorije ne prepuštamo sasvim zaboravu. Podizanjem i otkrivanjem ovog spomenika pokazujemo da slobodarska nit živi i traje u nama…

Prof. dr Radmila Milentijević je sa zadovoljstvom istakla da je ovo veliki dan za Azanju i srpski narod, dodajući tome da je srpska istorija novijeg vremena upravo počela 1804. godine u znamenitom Orašcu, gde je buknula vatra ustanka i brzo se prenela i na ostale delove tadašnje Srbije.

IMG_0214-Sa tom istorijom i pod slobodarskim barjakom borili smo se čitav vek i pobedili – rekla je prof. dr Radmila Milentijević.- U dvadeseti vek ušli smo bolji, jači i snažniji, ali smo u dva svetska rata prolili mnogo krvi za slobodu. Tu Srbiju, pobedničku Srbiju, treba da slavimo i čuvamo. Ne treba da budemo drugo osim onog što jesmo: Srbi pravoslavne vere, da čuvamo svoje ćirilično pismo i iskonske vrednosti. Ako se držimo toga, biće nade za Srbiju.

U nastavku ove svečanosti u Domu kulture promovisana je knjiga Žarka Talijana „Miris tamjana – Azanjci u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine“. Govorili su prof. dr Radmila Milentijević, istoričar Nemanja Dević, u ime izdavača novosadskog „Prometeja“, Zoran Kolundžija i autor.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.