Izložba zidnih objekata Silvie Kovjenić u Galeriji moderne umetnosti: PONAVLJAJUĆI RITMOVI TEHNO MUZIKE

IMG_1000-Ova umetnica inspiraciju za produbljivanje do sada realizovanih likovnih ciklusa nalazi u urbanoj tematici

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci izložbom zidnih objekata predstavlja se Silvia Kovjenić iz Beograda. Priroda i skriveni svetovi u čoveku, večita su inspiracija umetnika. Književnici svoje impresije opisuju rečima, muzičari notama i zvukom, a likovni stvaraoci to čine linijom, bojom ili nekom trodimenzionalnom formom.

-Silvia Kovjenić, pokrenuta intenzivnim ritmom tehno muzike, izrazila je svoje impresije u seriji radova nazvanih zidnim objektima što oni i jesu – istakla je, otvarajući ovu izložbu, Slavenka Čišić Urošević. – Koristeći pocinkovanu žicu kao podlogu po kojoj trepere duže ili kraće linije akrilske paste ili uljane boje, pokušava dočarati ponavljajuće ritmove tehno muzike. Naglašene tonove zvuka čujemo preko naglašenih tonova boje izrazite pastuoznosti i teksture. Igra svetla i senke, u međusobnim odnosima žice i nanosa boje, dodatno podcrtavaju „zvučne“ kontraste.

IMG_1005Eksperimentišući primenjenim materijalima i njihovim međusobnim odnosima, Silvia Kovjenić pruža sliku ličnog odnosa i shvatanja tehno zvuka, koji je sve prisutniji u muzičkoj kulturi i samim  tim sve uticajniji na šire aspekte života, posebno mladih generacija.

-Nastavljajući lično i profesionalno putovanje u mom radu, produbljujem do sada realizovane likovne cikluse koje sam nalazila u urbanoj tematici – objašnjava Silvia Kovjenić. – Kao polazna tačka u ovom ciklusu radova bila mi je muzika, a da budem još preciznija, tehno muzika. Taj ritam koji se neumitno ponavlja, ja prevodim u likovni ritam, i on mi je bio inspiracija. Tom multiplikacijom  linija, kako ja osećam ritam tehno muzike, kao ponavljanje istog ritma u više različitih nijansi, stvaram određeni novi geometrijski oblik kao reakciju na istrajnost i konstantnost pronalaženja novog u tehno muzici.

Silvia Kovjenić, koja je rođena u Južnoafričkoj Republici, izlagala je u Beogradu, Nišu, Pančevu i Somboru. Član je ULUPUDS-a i dobitnik prve slikarske nagrade na Međunarodnoj izložbi „Žene slikari“ u Majdanpeku.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.