ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба зидних објеката Силвие Ковјенић у Галерији модерне уметности: ПОНАВЉАЈУЋИ РИТМОВИ ТЕХНО МУЗИКЕ

IMG_1000-Ова уметница инспирацију за продубљивање до сада реализованих ликовних циклуса налази у урбаној тематици

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци изложбом зидних објеката представља се Силвиа Ковјенић из Београда. Природа и скривени светови у човеку, вечита су инспирација уметника. Књижевници своје импресије описују речима, музичари нотама и звуком, а ликовни ствараоци то чине линијом, бојом или неком тродимензионалном формом.

-Силвиа Ковјенић, покренута интензивним ритмом техно музике, изразила је своје импресије у серији радова названих зидним објектима што они и јесу – истакла је, отварајући ову изложбу, Славенка Чишић Урошевић. – Користећи поцинковану жицу као подлогу по којој трепере дуже или краће линије акрилске пасте или уљане боје, покушава дочарати понављајуће ритмове техно музике. Наглашене тонове звука чујемо преко наглашених тонова боје изразите пастуозности и текстуре. Игра светла и сенке, у међусобним односима жице и наноса боје, додатно подцртавају „звучне“ контрасте.

IMG_1005Експериментишући примењеним материјалима и њиховим међусобним односима, Силвиа Ковјенић пружа слику личног односа и схватања техно звука, који је све присутнији у музичкој култури и самим  тим све утицајнији на шире аспекте живота, посебно младих генерација.

-Настављајући лично и професионално путовање у мом раду, продубљујем до сада реализоване ликовне циклусе које сам налазила у урбаној тематици – објашњава Силвиа Ковјенић. – Као полазна тачка у овом циклусу радова била ми је музика, а да будем још прецизнија, техно музика. Тај ритам који се неумитно понавља, ја преводим у ликовни ритам, и он ми је био инспирација. Том мултипликацијом  линија, како ја осећам ритам техно музике, као понављање истог ритма у више различитих нијанси, стварам одређени нови геометријски облик као реакцију на истрајност и константност проналажења новог у техно музици.

Силвиа Ковјенић, која је рођена у Јужноафричкој Републици, излагала је у Београду, Нишу, Панчеву и Сомбору. Члан је УЛУПУДС-а и добитник прве сликарске награде на Међународној изложби „Жене сликари“ у Мајданпеку.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *