Nesvakidašnja izložba u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: RASKOŠAN SVET LIŠAJEVA

IMG_1773-Milica Petrović lepotu svojih akvarela niže na osetljivom kineskom papiru

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba Milice Petrović, akademskog slikara-grafičara iz Beograda, pod nazivom „Cvet života“. Radovi (akvarel i tuš) urađeni su na pirinčanom papiru, a njenu pažnju zaokupio je čudesan svet lišaja. Iz tog „haosa prirode“, kako se još zovu zbog svojih neobičnih osobina, rascvetao se buket najlepših boja. Milica, iz opravdanih razloga, nije prisustvovala otvaranju izložbe, pa ju je palanačkoj likovnoj publici predstavila istoričar umetnosti Slavenka Čišić-Urošević. Iznela je da je završila Fakultet IMG_1772primenjenih umetnosti, postala član ULUS-a i kao samostalni umetnik izlagala na preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

-SIMBOLIČNO lišaje sam doživela kao našu svakidašnjicu u surovim životnim uslovima, a LIKOVNO kroz crno-bele odnose akcentovane mestimično bogatim koloritom – navodi umetnica u kataloškom tekstu, napominjući da su kao POLAZIŠTE poslužile fotografije snimljene u krševitim predelima Like.

Istoričar umetnosti Vesna Todorović, koja je na ovoj izložbi trebalo da govori o slikarstvu Milice Petrović, ali je i ona izostala pa je njenu reč publici predočila Slavenka Čišić Urošević, ispravno zapaža da veoma kratke biografije umetnika, kakve se obično objavljuju u katalozima, ne daju odgovarajuće informacije o  nečijem IMG_1775stvaralaštvu, posebno kada neko, kao što je  to slučaj sa ovom umetnicom, ima iza sebe decenije ozbiljnog istraživačkog delovanja.

-Pred nama je jedna po mnogo čemu nesvakidašnja izložba – naglašava Vesna Todorović u pripremljenom govoru za otvaranje izložbe Milice Petrović.- Nesvakidašnja je i tematika. Naime, umetnica je zapazila i zavolela mikrosvet lišajeva, koji je skroman samo na prvi pogled. U njega se unela izuzetnom snagom ljubavi, osetljivošću svog perceptivnog aparata, prenoseći na papir nepregledno bogatstvo oblika i kombinacija veštinom velikog majstora. Nesvakidašnja je i podloga na kojoj niže lepotu svojih akvarela – preosetljivi kineski pirinčani papir.

Milica Petrović živi i stvara u Beogradu. Ovo je njena šesnaesta samostalna izložba.

D. J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.