ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Несвакидашња изложба у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: РАСКОШАН СВЕТ ЛИШАЈЕВА

IMG_1773-Милица Петровић лепоту својих акварела ниже на осетљивом кинеском папиру

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба Милице Петровић, академског сликара-графичара из Београда, под називом „Цвет живота“. Радови (акварел и туш) урађени су на пиринчаном папиру, а њену пажњу заокупио је чудесан свет лишаја. Из тог „хаоса природе“, како се још зову због својих необичних особина, расцветао се букет најлепших боја. Милица, из оправданих разлога, није присуствовала отварању изложбе, па ју је паланачкој ликовној публици представила историчар уметности Славенка Чишић-Урошевић. Изнела је да је завршила Факултет IMG_1772примењених уметности, постала члан УЛУС-а и као самостални уметник излагала на преко 150 групних изложби у земљи и иностранству.

-СИМБОЛИЧНО лишаје сам доживела као нашу свакидашњицу у суровим животним условима, а ЛИКОВНО кроз црно-беле односе акцентоване местимично богатим колоритом – наводи уметница у каталошком тексту, напомињући да су као ПОЛАЗИШТЕ послужиле фотографије снимљене у кршевитим пределима Лике.

Историчар уметности Весна Тодоровић, која је на овој изложби требало да говори о сликарству Милице Петровић, али је и она изостала па је њену реч публици предочила Славенка Чишић Урошевић, исправно запажа да веома кратке биографије уметника, какве се обично објављују у каталозима, не дају одговарајуће информације о  нечијем IMG_1775стваралаштву, посебно када неко, као што је  то случај са овом уметницом, има иза себе деценије озбиљног истраживачког деловања.

-Пред нама је једна по много чему несвакидашња изложба – наглашава Весна Тодоровић у припремљеном говору за отварање изложбе Милице Петровић.- Несвакидашња је и тематика. Наиме, уметница је запазила и заволела микросвет лишајева, који је скроман само на први поглед. У њега се унела изузетном снагом љубави, осетљивошћу свог перцептивног апарата, преносећи на папир непрегледно богатство облика и комбинација вештином великог мајстора. Несвакидашња је и подлога на којој ниже лепоту својих акварела – преосетљиви кинески пиринчани папир.

Милица Петровић живи и ствара у Београду. Ово је њена шеснаеста самостална изложба.

Д. Ј.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *