Nova knjiga Radeta M. Obradovića: FOTOGRAFIJE KAO SVEDOK VREMENA

-Najstarija fotografija potiče iz 1899. godine

 

Iz štampe je izašla nova publicistička knjiga Radeta M. Obradovića, idejnog tvorca i organizatora pesničke manifestacije „Ćirilica ogledalo srpske duše“. Reč je o spomenici „Vek fotografije Petrovca na Mlavi sa okolinom“. Na preko 200 strana sabrao je mnoštvo raznovrsnih fotografija, rečitih svedoka prohujalog vremena. Mnoge su nastale u samom Petrovcu na Mlavi ali i u selima ove opštine. Snimili su ih uglavnom fotografi profesionalci, ali i mnogi amateri. Bilo ko da ih je sačinio, na njima su zaustavljeni vreme i ovekovečeni mnogi značajni  događaji u ovom kraju.

Obradovićevu knjigu prati i širi predgovor profesora fotografije Gorana Redžepija. U tom tekstu, pored toga dato je i obilje informacija o rodonačelniku fotografije u Srbiji Anastasu Jovanoviću,  rođenom  u Vraci (Bugarska)  1817. godine, koji je sa devet godina života došao na školovanje u Beograd, gde je do punog izražaja došao njegov talenat za crtanje zbog čega ga je knjaz Miloš poslao „na nauku“ u Beč da se likovno obrazuje.

Obradović na samom početku nove knjige daje kraću istoriju Petrovca, otkrivajući čitaocima da se to mesto u dalekoj  prošlosti, zvalo Svilne-Svine. Sadašnje ime ponelo je zaslugom i zalaganjem Stanojla Petrovića. On je, uz ostalo, bio ađutant kneza Mihajla Obrenovića i znamenita ličnost istočne Srbije.

Najstarija fotografija u pomenutoj knjizi potiče iz 1899. godine.  Na njoj je kolektivni snimak grupe ljudi. U  knjizi i sijaset drugih, počev od razglednica Petrovca na Mlavi, do sakralnih i drugih objekata na kojima preovlađuju crkve i manastiri. Portreti su, takođe, zastupljeni u većem broju. Zanimljivo je da Obradović, uz fotografije, obrađuje i životopis nekadašnjih fotografa, vlasnika fotografskih radnji. Tu su, naravno, i neizbežne fotografije amatera kojih je nekada bilo u svim sredinama, bilo da su gradske ili seoske. Svi su oni ovekovečili važne porodične i druge događaje, od svadbenih veselja do ispraćaja pojedinaca u večnost.

Ovu knjigu čine i portreti nekadašnjih i sadašnjih fotografa. Vredno pomena je da se fotografijom bavio i iguman  Tadej iz Vitovnice. Tako su oku čitalaca dostupni njegovi snimci pejsaža Vitovnice, samog  manastirskog zdanja, pa i njegove rodne kuće. Arhimandrit Tadej (Tomislav Štrbuljević) je rođen u Vitovnici 1914. godine. Umro je i sahranjen kraj manastira Vitovnica  2003. godine.

Među publikovanim fotografijama ima i umetničkih. Većina njih čuva se u porodičnim albumima, ali i u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi. Neke se čuvaju i u požarevačkom Arhivu i crkvenim depoima. Sve one predstavljaju trajna svedočanstva o dalekim  vremenima. Sa njih se, pored ostalog,  „čita“ i nekadašnja moda, a ovekovečena je i raskošna  narodna nošnja. U svakom slučaju, ovo je knjiga koju vredi imati u kućnoj biblioteci.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.