ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

КултураСпорт

Одржан 23. меморијални шаховски турнир „Србу Петру Бемби“

IMG_0946ШАХИСТА И БОЕМ КОЈИ СЕ ПАМТИ

 

У Смедеревској Паланци, у организацији Шах клуба „Бемби“, под покровитељством Општине и уз помоћ више спонзора, одржан је 23. меморијални турнир у знак сећања на великог поклоника игре на 64 црно-бела поља Србу Петру Бембија. За шаховским таблама било је 24 играча, а партије су пратили многи  шахољупци и Бембијеви поштоваоци.

Турнир је отворио велемајстор Слободан Мартиновић који је, захваливши се учесницима на великом одзиву, с поштовањем говорио о лику и делу Србу Петру Бембија, изневши да је рођен у Маргити код Вршца, али да је највећи део живота провео у Смедеревској Паланци, где је оставио дубок траг у неговању и популаризацији шаховске игре.

-Колико је био занимљив и добар човек, о њему би могло да се прича сатима – истакао је велемајстор Мартиновић.- Занимљиво је рећи како је он научио да игра шах. Наиме, у родном селу је чувао дедин виноград и истовремено учио шаховску теорију. У Смедеревској Паланци смо једном приликом ја и велемајстор Иван Немет гледали неке партије, а Бемби је посматрао са стране и пијуцкао вињак. Дивећи се како нас двојица анализирамо неке шаховске партије придружио нам се говорећи кад је која и између кога играна, па чак и које је отварање било. Он је имао одличну меморију и све је знао. Исто тако био је одличан наставник, изузетан човек и боем који се памти.

Мартиновић је отворено казао како је њему и колеги по титули Немету по мало било непријатно да то нису знали, али се у наставку вратио сећању на Бембија:

-Имао сам  тринаест година кад се играо меч са Лозницом. Пришао ми је и казао: „Мали, ти сутра играш против професора Гинића. У тој партији играћеш уместо мене. Прихватио сам  предлог, одиграо и добио партију. Тада сам заправо и почео да играм за прву екипу „Јасенице“. Прича о Бембију нема краја и ја му се и овом приликом захваљујем на свему што је учинио за мене и укупно за шах.

На овом турниру учествовали су шахисти из Смедеревске Паланке, Младеновца и Велике Плане.

Д.Ј.

 

IMG_0951 ШАХ И ПАЛЕТА

Док је трајао Меморијални турнир, у истој дворани „Мега маркета“, своје штафелаје разапели су чланови Ликовног удружења „Ђура Јакшић“ из Пожаревца и Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ из Смедеревске Паланке. Тако су посетиоци, уз праћење шаховских партија, могли да посматрају и како настају слике, углавном у техници уља.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *