Održan 23. memorijalni šahovski turnir „Srbu Petru Bembi“

IMG_0946ŠAHISTA I BOEM KOJI SE PAMTI

 

U Smederevskoj Palanci, u organizaciji Šah kluba „Bembi“, pod pokroviteljstvom Opštine i uz pomoć više sponzora, održan je 23. memorijalni turnir u znak sećanja na velikog poklonika igre na 64 crno-bela polja Srbu Petru Bembija. Za šahovskim tablama bilo je 24 igrača, a partije su pratili mnogi  šaholjupci i Bembijevi poštovaoci.

Turnir je otvorio velemajstor Slobodan Martinović koji je, zahvalivši se učesnicima na velikom odzivu, s poštovanjem govorio o liku i delu Srbu Petru Bembija, iznevši da je rođen u Margiti kod Vršca, ali da je najveći deo života proveo u Smederevskoj Palanci, gde je ostavio dubok trag u negovanju i popularizaciji šahovske igre.

-Koliko je bio zanimljiv i dobar čovek, o njemu bi moglo da se priča satima – istakao je velemajstor Martinović.- Zanimljivo je reći kako je on naučio da igra šah. Naime, u rodnom selu je čuvao dedin vinograd i istovremeno učio šahovsku teoriju. U Smederevskoj Palanci smo jednom prilikom ja i velemajstor Ivan Nemet gledali neke partije, a Bembi je posmatrao sa strane i pijuckao vinjak. Diveći se kako nas dvojica analiziramo neke šahovske partije pridružio nam se govoreći kad je koja i između koga igrana, pa čak i koje je otvaranje bilo. On je imao odličnu memoriju i sve je znao. Isto tako bio je odličan nastavnik, izuzetan čovek i boem koji se pamti.

Martinović je otvoreno kazao kako je njemu i kolegi po tituli Nemetu po malo bilo neprijatno da to nisu znali, ali se u nastavku vratio sećanju na Bembija:

-Imao sam  trinaest godina kad se igrao meč sa Loznicom. Prišao mi je i kazao: „Mali, ti sutra igraš protiv profesora Ginića. U toj partiji igraćeš umesto mene. Prihvatio sam  predlog, odigrao i dobio partiju. Tada sam zapravo i počeo da igram za prvu ekipu „Jasenice“. Priča o Bembiju nema kraja i ja mu se i ovom prilikom zahvaljujem na svemu što je učinio za mene i ukupno za šah.

Na ovom turniru učestvovali su šahisti iz Smederevske Palanke, Mladenovca i Velike Plane.

D.J.

 

IMG_0951 ŠAH I PALETA

Dok je trajao Memorijalni turnir, u istoj dvorani „Mega marketa“, svoje štafelaje razapeli su članovi Likovnog udruženja „Đura Jakšić“ iz Požarevca i Društva likovnih stvaralaca „Vuksan“ iz Smederevske Palanke. Tako su posetioci, uz praćenje šahovskih partija, mogli da posmatraju i kako nastaju slike, uglavnom u tehnici ulja.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.