ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

„ОКРУТНОСТ“ У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ

uvs160718-003У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ отворена је изложба цртежа под називом „Окрутност“, аутора Горана Михајловића, првонаграђеног на Другом међународном бијеналу у уметничком цртежу, који ова галерија организује.

Горан Михајловић рођен је 21. маја 1979. у Гњилану. 2008. дипломирао је на Нишком универзитету, а 2015. Завршио је постдипломске студије на Академији лепих уметности у Београду, у класи професора Саше Филиповића. Ово му је четврта самостална изложба.

Прликом церемоније отварања, руководилац Меморијалне галерије, Слађана Старчевић, истакла је да Михајловић инспирацију за своје богате цртеже налази у природи: „Док неки сликари воле да раде предмете који су нестали, Горан ради оне који нестају“ – истакла је Слађана Старчевић, подсећајући да „Горанови цртежи причају окрутну причу исељавања српског народа и његовог родног краја“.

Цртежи Горана Михајловића, насупрот оном познатом системском становишту да се „од дрвећа не види шума“, настоје да укажу управо на детаље, на само „дрвеће“, које остаје неопажено у „великим сликама“ односно великим сликарским нарацијама. Зато су на овим цртежима сугестивно поцртани детаљи, чије је постојање релативизовано композицијама, целинама у којима се налазе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *