„OKRUTNOST“ U MEMORIJALNOJ GALERIJI

uvs160718-003U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ otvorena je izložba crteža pod nazivom „Okrutnost“, autora Gorana Mihajlovića, prvonagrađenog na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom crtežu, koji ova galerija organizuje.

Goran Mihajlović rođen je 21. maja 1979. u Gnjilanu. 2008. diplomirao je na Niškom univerzitetu, a 2015. Završio je postdiplomske studije na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Saše Filipovića. Ovo mu je četvrta samostalna izložba.

Prlikom ceremonije otvaranja, rukovodilac Memorijalne galerije, Slađana Starčević, istakla je da Mihajlović inspiraciju za svoje bogate crteže nalazi u prirodi: „Dok neki slikari vole da rade predmete koji su nestali, Goran radi one koji nestaju“ – istakla je Slađana Starčević, podsećajući da „Goranovi crteži pričaju okrutnu priču iseljavanja srpskog naroda i njegovog rodnog kraja“.

Crteži Gorana Mihajlovića, nasuprot onom poznatom sistemskom stanovištu da se „od drveća ne vidi šuma“, nastoje da ukažu upravo na detalje, na samo „drveće“, koje ostaje neopaženo u „velikim slikama“ odnosno velikim slikarskim naracijama. Zato su na ovim crtežima sugestivno pocrtani detalji, čije je postojanje relativizovano kompozicijama, celinama u kojima se nalaze.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *