ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Отворено 16. Бијенале „У светлости Милене“: ЛИКОВНА ДЕЛА ПО ИЗБОРУ ДР АНЕ МИЛОШЕВИЋ

У Пожаревцу је отворено шеснаесто Бијенале „У светлости Милене“, које носи наслов „Крилата бића Милениних визија“. Овогодишње бијенале осмислила је наша суграђанка, др Ана Милошевић, која је сручно обрадила тему, одабрала учеснике, написала студију за каталог, и учествовала у раду жирија.

Међу шеснаесторо излагача, познатих уметника који стварају у Србији и иностранству, нашла су се и имена стваралаца из нашег краја, Светлане Павловић Џиндо, Стојана Ђурића и Јоване Крвокуће, чји су радови изложени заједно са песмама Славише Крстића.

Уље на платну “Дворана одлазака“ др Катарине Зарић, професора на београдском ФЛУ, проглашено је за најбоље дело на 16. Бијеналу.  Друго место  освојила је Снежана Петровић, професор новосадске Академије уметности, за уље на платну „Скривени путник”, а треће Стојан Ђурић из Београда, за диптих “Крила” рађен у комбинованој техници.

Победнику Бијенала припао је Гран при у виду позлаћене плакете са Милениним ликом и новчаног износа, док су освајачи другог и трећег места добили сребрну и бронзану плакету.

Изложена дела, по избору селектора др Ане Милошевић из Смедеревске Паланке, посетиоци ће моћи да погледају до краја новембра.

Сваке друге године, у новембру, Галерија Милене Павловић Барили у Пожаревцу постаје место окупљања једног броја савремених уметника који својим радовима одају част овој несвакидашњој уметници. Назив дат бијеналној изложби „У светлости Милене“ сугерише да је референтни оквир који учесници/уметници имају на располагању уствари најшири могући – много више од пуких реминисценција или дословних цитата појединачних Милениних дела. Њега чини целокупни Миленин уметнички опус, њена поезија, њена необична личност, веома широко образовање, уметничке и културне прилике и различити географски контексти у којима се формирала и кретала, целокупно уметничко наслеђе прошлих времена које јој је било доступно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *