Otvoreno 16. Bijenale „U svetlosti Milene“: LIKOVNA DELA PO IZBORU DR ANE MILOŠEVIĆ

U Požarevcu je otvoreno šesnaesto Bijenale „U svetlosti Milene“, koje nosi naslov „Krilata bića Mileninih vizija“. Ovogodišnje bijenale osmislila je naša sugrađanka, dr Ana Milošević, koja je sručno obradila temu, odabrala učesnike, napisala studiju za katalog, i učestvovala u radu žirija.

Među šesnaestoro izlagača, poznatih umetnika koji stvaraju u Srbiji i inostranstvu, našla su se i imena stvaralaca iz našeg kraja, Svetlane Pavlović Džindo, Stojana Đurića i Jovane Krvokuće, čji su radovi izloženi zajedno sa pesmama Slaviše Krstića.

Ulje na platnu “Dvorana odlazaka“ dr Katarine Zarić, profesora na beogradskom FLU, proglašeno je za najbolje delo na 16. Bijenalu.  Drugo mesto  osvojila je Snežana Petrović, profesor novosadske Akademije umetnosti, za ulje na platnu „Skriveni putnik”, a treće Stojan Đurić iz Beograda, za diptih “Krila” rađen u kombinovanoj tehnici.

Pobedniku Bijenala pripao je Gran pri u vidu pozlaćene plakete sa Mileninim likom i novčanog iznosa, dok su osvajači drugog i trećeg mesta dobili srebrnu i bronzanu plaketu.

Izložena dela, po izboru selektora dr Ane Milošević iz Smederevske Palanke, posetioci će moći da pogledaju do kraja novembra.

Svake druge godine, u novembru, Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu postaje mesto okupljanja jednog broja savremenih umetnika koji svojim radovima odaju čast ovoj nesvakidašnjoj umetnici. Naziv dat bijenalnoj izložbi „U svetlosti Milene“ sugeriše da je referentni okvir koji učesnici/umetnici imaju na raspolaganju ustvari najširi mogući – mnogo više od pukih reminiscencija ili doslovnih citata pojedinačnih Mileninih dela. Njega čini celokupni Milenin umetnički opus, njena poezija, njena neobična ličnost, veoma široko obrazovanje, umetničke i kulturne prilike i različiti geografski konteksti u kojima se formirala i kretala, celokupno umetničko nasleđe prošlih vremena koje joj je bilo dostupno.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *