Promocija knjige Aleksandra Dikića u Palanačkoj gimnaziji: AKADEMICI I KRAJ DRUGE JUGOSLAVIJE

21

– Iako Memorandum poziva na rešavanje statusa Srba van Srbije, bez konkretnog predloga, upravo ova insuficijentnost ostaviće srpsko rukovodstvo bez  kompasa, u periodu kada su se krucijalni istorijski događaji smenjivali vrtoglavom brzinom – kaže Aleksandar Dikić

U Svečanoj sali Palanačke gimnazije predstavljena je knjiga Aleksandra Dikića, «Nastanak i nestanak jedne države – pravda za Memorandum».

Knjiga predstavlja pokušaj da se kritičkom analizom rasvetle istorijski događaji koji su prethodili pisanju Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti, programskog teksta koji je u vreme kada je nastao, 1986. godine, proglašen pamfletom srpskog nacionalizma.

nastanak_i_nestanak_jedne_drzave_vv

Dosledan ideji da je istorija uvek interpretacija, i da takozvane povesne događaje možemo da posmatramo samo kao konstrukcije, Dikić Memorandum posmatra u sklopu krize jugoslovenskog društva i izražene težnje republičkih partijskih oligarhija da izađu iz zajedničke države. Srpski narod, koji je živeo u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori, našao se tako u posebno teškom položaju.

Memorandum SANU, prema Dikiću, ukazuje na opasnost raspada federacije, i predlaže mere za revitalizaciju jugoslovenske države. Prema Dikiću, Memorandum nije nikakav nacionalistički pamflet, niti je Milošević na bilo koji način uticao na njegov nastanak, kao što nije tačna paušalna ocena prema kojoj je sadržaj Memoranduma u osnovi Miloševićeve politike devedesetih godina prošlog veka.

– Iako Memorandum poziva na rešavanje statusa Srba van Srbije, bez konkretnog predloga, upravo ova insuficijentnost ostaviće srpsko rukovodstvo bez  kompasa, u periodu kada su se krucijalni istorijski događaji smenjivali vrtoglavom brzinom. Ideja o recentralizovanoj federaciji je ubrzo napuštena, pred odlučnim otporom Ljubljane i Zagreba. Očuvanje Jugoslavije u novim granicama bez zapadnih republika nije bilo moguće u uslovima kada Bosna i Hercegovina i Makedonija ne podržavaju srpski predlog – kaže Dikić, dodajući da su tvorci Memoranduma pre bili za očuvanje zajedničke države, koja je morala da doživi proces demokratizacije, nego za njeno krvavo rasparčavanje, u kome je najveću cenu platio upravo srpski narod.

12705448_10207672095713476_4417451646790916505_n

Organizatori promocije Dikićeve knjige su udruženje „Ars“ i Palanačka gimnazija, a moderator razgovora i uvodničar bio je Vladimir Đurđević.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *