ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Промоција књиге Александра Дикића у Паланачкој гимназији: АКАДЕМИЦИ И КРАЈ ДРУГЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

21

– Иако Меморандум позива на решавање статуса Срба ван Србије, без конкретног предлога, управо ова инсуфицијентност оставиће српско руководство без  компаса, у периоду када су се круцијални историјски догађаји смењивали вртоглавом брзином – каже Александар Дикић

У Свечаној сали Паланачке гимназије представљена је књига Александра Дикића, «Настанак и нестанак једне државе – правда за Меморандум».

Књига представља покушај да се критичком анализом расветле историјски догађаји који су претходили писању Меморандума Српске академије наука и уметности, програмског текста који је у време када је настао, 1986. године, проглашен памфлетом српског национализма.

nastanak_i_nestanak_jedne_drzave_vv

Доследан идеји да је историја увек интерпретација, и да такозване повесне догађаје можемо да посматрамо само као конструкције, Дикић Меморандум посматра у склопу кризе југословенског друштва и изражене тежње републичких партијских олигархија да изађу из заједничке државе. Српски народ, који је живео у Хрватској, Босни, Македонији и Црној Гори, нашао се тако у посебно тешком положају.

Меморандум САНУ, према Дикићу, указује на опасност распада федерације, и предлаже мере за ревитализацију југословенске државе. Према Дикићу, Меморандум није никакав националистички памфлет, нити је Милошевић на било који начин утицао на његов настанак, као што није тачна паушална оцена према којој је садржај Меморандума у основи Милошевићеве политике деведесетих година прошлог века.

– Иако Меморандум позива на решавање статуса Срба ван Србије, без конкретног предлога, управо ова инсуфицијентност оставиће српско руководство без  компаса, у периоду када су се круцијални историјски догађаји смењивали вртоглавом брзином. Идеја о рецентрализованој федерацији је убрзо напуштена, пред одлучним отпором Љубљане и Загреба. Очување Југославије у новим границама без западних република није било могуће у условима када Босна и Херцеговина и Македонија не подржавају српски предлог – каже Дикић, додајући да су творци Меморандума пре били за очување заједничке државе, која је морала да доживи процес демократизације, него за њено крваво распарчавање, у коме је највећу цену платио управо српски народ.

12705448_10207672095713476_4417451646790916505_n

Организатори промоције Дикићеве књиге су удружење „Арс“ и Паланачка гимназија, а модератор разговора и уводничар био је Владимир Ђурђевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *