Promocija tematskog zbornika o Karađorđu i Karađorđevićima

U domu kulture „Vlada Marjanović“ u Starom Selu, u petak, 28. jula, organizovana je promocija zbornika radova sa naučnog skupa „Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji“, održanog 26. i 27. maja u Velikoj Plani.

Dr Kosta Nikolić, dr Dragomir Bondžić i Nebojša Stambolija govorili su o sadržaju tematskog zbornika, ističući da su učesnici skupa obradila do sada neobrađene teme o istoriji dinastije Karađorđević, počev od XIX, pa sve do posle Drugog svetskog rata, kada je zvanično ukinuta monarhija.

Odlično opremljen i odštampan zbornik finansirala je Opština Velika Plana, kojoj su predstavnici Instituta za savremenu istoriju, Kosta Nikolić i Dragomir Bondžić posebno zahvalili tokom promocije, a u organizaciji skupa i štampanju zbornika značajan doprinos, istaknuto je, pružili su direktor Centra za kulturu «Masuka», Predrag Georgijev, i agilni direktor Doma kulture «Vlada Marjanović», Jugoslav Todorović, koji su po profesiji takođe istoričari.

Među 17 radova koji čine ovaj zbornik, posebno  treba ukazati na tekstove prof. dr Wolfganga Rohrbacha,  iz Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu, mr Darka Ivanovića, profesora istorije u planjanskoj gimnaziji («Topografija Karađorđevog prisustva u velikoplanjanskom kraju»), prof. Dr Suzane Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu («Poslednji Obrenović i pretendenti na srpski presto») i dr Nikole Žutića, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju iz Beograda («Karađorđevići i nadbiskup Stepinac»), koji se ističu aktuelnošću teme, pristupom i pitkim stilom, iako svi prilozi, kompetentnošću i naučnim aparatom, pružaju značajan doprinos izučavanju povesti Karađorđevića i istorijskim prilikama za vreme vladavine ove dinastije. To važi i za ideološki obojene tekstove Koste Nikolića i Srđana Cvetkovića, koji o ukidanju monarhije i represiji prema monarhistima u Srbiji posle 1944. godine govore sa prepoznatljivih ideoloških pozicija, jer se u njihovim radovima iznose zanimljivi podaci, koji će, verovatno, biti tema budućih istorijskih rasprava i interpretacija.

Promocija tematskog zbornika «Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji» u Starom Selu potvrdila je da Dom kulture «Vlada Marjanović» predstavlja značajan kulturni centar u ovom delu Srbije, za šta posebnu zaslugu ima Jugoslav Todorović, na čiji predani višedecenijski rad i ovom prigodom moramo da skrenemo pažnju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.