ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Промоција тематског зборника о Карађорђу и Карађорђевићима

У дому културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу, у петак, 28. јула, организована је промоција зборника радова са научног скупа „Карађорђе и његово наслеђе у српској историји“, одржаног 26. и 27. маја у Великој Плани.

Др Коста Николић, др Драгомир Бонџић и Небојша Стамболија говорили су о садржају тематског зборника, истичући да су учесници скупа обрадила до сада необрађене теме о историји династије Карађорђевић, почев од XIX, па све до после Другог светског рата, када је званично укинута монархија.

Одлично опремљен и одштампан зборник финансирала је Општина Велика Плана, којој су представници Института за савремену историју, Коста Николић и Драгомир Бонџић посебно захвалили током промоције, а у организацији скупа и штампању зборника значајан допринос, истакнуто је, пружили су директор Центра за културу «Масука», Предраг Георгијев, и агилни директор Дома културе «Влада Марјановић», Југослав Тодоровић, који су по професији такође историчари.

Међу 17 радова који чине овај зборник, посебно  треба указати на текстове проф. др Wolfganga Rohrbacha,  из Европске академије наука и уметности у Салцбургу, мр Дарка Ивановића, професора историје у плањанској гимназији («Топографија Карађорђевог присуства у великоплањанском крају»), проф. Др Сузане Рајић са Филозофског факултета у Београду («Последњи Обреновић и претенденти на српски престо») и др Николе Жутића, научног саветника Института за савремену историју из Београда («Карађорђевићи и надбискуп Степинац»), који се истичу актуелношћу теме, приступом и питким стилом, иако сви прилози, компетентношћу и научним апаратом, пружају значајан допринос изучавању повести Карађорђевића и историјским приликама за време владавине ове династије. То важи и за идеолошки обојене текстове Косте Николића и Срђана Цветковића, који о укидању монархије и репресији према монархистима у Србији после 1944. године говоре са препознатљивих идеолошких позиција, јер се у њиховим радовима износе занимљиви подаци, који ће, вероватно, бити тема будућих историјских расправа и интерпретација.

Промоција тематског зборника «Карађорђе и његово наслеђе у српској историји» у Старом Селу потврдила је да Дом културе «Влада Марјановић» представља значајан културни центар у овом делу Србије, за шта посебну заслугу има Југослав Тодоровић, на чији предани вишедеценијски рад и овом пригодом морамо да скренемо пажњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *