ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Слике Драгана Бартуле у Галерији модерне уметности: БЛАГОРОДНА ДУХОВНА ПОВЕСНИЦА

-Оно што краси овај циклус никло је из бурног и снажног сусрета уметника и хиландарске духовне громаде

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба слика Драгана Бартуле, ликовног уметника из  Лознице, оснивача Галерије „Мина Караџић“ у том граду и члана Удружења ликовних уметника Србије и Удружења ликовних стваралаца Шапца. Представљајући га ликовној публици Смедеревске Паланке Славенка Чишић Урошевић је скренула пажњу на његова студијска путовања у Македонији, Италији, Швајцарској и Немачкој, али и на његових преко 50 самосталних изложби у земљи и иностранству.

О стваралаштву Драгана Бартуле говорио је врли историчар уметности Душан Миловановић, истакавши да су његови претходни сликарски циклуси, нарочито Наслеђе, Корабље и Конаци, само увод у његово величанствено дело. Уподобио се Драган Бартула, дуго трагајући, путевима предачке духовности, мноштво је у томе врлина, али се Миловановић задржао само на некима, оним највидљивијим.

-Чувари и ктитори јесу ода свима што су пре нас кроз време проминули и сачували оно, што се од свих зала упртих у Отачаство наше, дало сачувати – казао је Миловановић.-Ктиторима на првом месту јер без њих ништа постојало не би, и свим  овим генерацијама скрбника што су даље о изграђеним светињама бригу водили. Овде су представљени, уподобљени – како се то старим  и лепим језиком нашим означава, као смерни, скромни црнорисци што приносе своје Господу предају, испуњавајући тако и завет и дуг и послање сопствено.

Овај уметник води рачуна о томе да се нит ктиторства и уктиторења одржава и пролази кроз сва времена, до времена нашег. Ликови њихови у тамној гами, често с инкарнатима налик онима на фрескама нашим  староставним, сведени су готово на симбол, који се на фону фантастичног манастира поставља. Амбијенту у коме они, појединачно или по двојица, па и тројица бораве зналци ће препознати као далеки и дубоки одраз највећих светиња наших,  а некако – понајвише манастира Хиландара.

-И то је печат и то је знак који краси овај циклус никао из бурног сусрета уметника и хиландарске  духовне громаде – подвукао је Миловановић.- Ово дело је супстрат тога физичког сусрета, то је она кап, онај дар предака која се исцеди из пребогате кошнице, али само онима који то и заслуже. Монументалност, као још једна од особина, сугерише нам само колико је велика, колико је снажна, колико благословена и благородна духовна повесница наша, гледана с добре стране, а срцем родољуба, овога заштитника  коме је то заиста и дато.

Ова изложба носи назив „Ктитори и чувари“, а трајаће до краја марта.

 

Д, Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *