ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Свечаност у Културно-уметничком друштву „Абрашевић“ у Смедеревској Паланци: КОНЦЕРТ ЗА ЈУБИЛЕЈ

img_2649-На леп начин обележено 40 година од усељења у просторије у Улици Вука Караџића

 

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ на леп начин обележило је четири деценије од усељења у зграду у Улици Вука Караџића. У дворишту свог Дома, на импровизованој позорници испод старог кестена, изведен је допадљив програм. Публику, која се у великом броју окупила да подржи фолклорце „Абрашевића“, у име овог културно-уметничког друштва, једног од старијих у Шумадији и Србији, поздравио је уметнички руководилац Бојан Антић.

-На овај дан, тачно пре 40 година, „Абрашевић“ се уселио у ову зграду – подсетио је Антић.- Замислили смо да свима који су нам обезбедили овај простор, па и згради која нас img_2656већ годинама штити од кише, кажемо „хвала“ и приредимо пригодан концерт, зато што нас трпи, што слуша нашу галаму и што остаје будна до касно у ноћ. Управо то нас је мотивисало да овде, у нашем дворишту, одржимо концерт. Немојте замерити, јер ово је све импровизација, па и пратећа сценографија, али наша жеља је била да за све вас, за све нас из „Абрашевића“, приредимо ову свечаност.

Публици су се представили сви активни ансамбли „Абрашевића“. Наступили су дечји, дечји почетни, омладински и извођачки ансамбли. На почетку извођачки ансамбл извео је игре из Шумадије и Поморавља, затим су дечји ансамбли редом, у колажу, одиграли разноврсне игре. Публика је могла да ужива img_2650у играма са Космаја: „Трескавац“ и „Гајбица“. Друга дечја група извела је игре из Централне Србије: „Маказице“, „Рузмарин“ и „Качерац“. Трећа дечја група наступила је са „Шумадинком“ и „Заврзламом“, а четврта се представила „Чичиним“ и „Жикиним“ колом.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *