Svečanost u Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević“ u Smederevskoj Palanci: KONCERT ZA JUBILEJ

img_2649-Na lep način obeleženo 40 godina od useljenja u prostorije u Ulici Vuka Karadžića

 

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ na lep način obeležilo je četiri decenije od useljenja u zgradu u Ulici Vuka Karadžića. U dvorištu svog Doma, na improvizovanoj pozornici ispod starog kestena, izveden je dopadljiv program. Publiku, koja se u velikom broju okupila da podrži folklorce „Abraševića“, u ime ovog kulturno-umetničkog društva, jednog od starijih u Šumadiji i Srbiji, pozdravio je umetnički rukovodilac Bojan Antić.

-Na ovaj dan, tačno pre 40 godina, „Abrašević“ se uselio u ovu zgradu – podsetio je Antić.- Zamislili smo da svima koji su nam obezbedili ovaj prostor, pa i zgradi koja nas img_2656već godinama štiti od kiše, kažemo „hvala“ i priredimo prigodan koncert, zato što nas trpi, što sluša našu galamu i što ostaje budna do kasno u noć. Upravo to nas je motivisalo da ovde, u našem dvorištu, održimo koncert. Nemojte zameriti, jer ovo je sve improvizacija, pa i prateća scenografija, ali naša želja je bila da za sve vas, za sve nas iz „Abraševića“, priredimo ovu svečanost.

Publici su se predstavili svi aktivni ansambli „Abraševića“. Nastupili su dečji, dečji početni, omladinski i izvođački ansambli. Na početku izvođački ansambl izveo je igre iz Šumadije i Pomoravlja, zatim su dečji ansambli redom, u kolažu, odigrali raznovrsne igre. Publika je mogla da uživa img_2650u igrama sa Kosmaja: „Treskavac“ i „Gajbica“. Druga dečja grupa izvela je igre iz Centralne Srbije: „Makazice“, „Ruzmarin“ i „Kačerac“. Treća dečja grupa nastupila je sa „Šumadinkom“ i „Zavrzlamom“, a četvrta se predstavila „Čičinim“ i „Žikinim“ kolom.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *