Lepa praksa u Narodnom  muzeju u Smederevskoj Palanci: NA KAFI SA ARHEOLOZIMA

14702288_10153819634701010_3741134023725494249_nU Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci nastavljaju da s publikom, uz kafu ili čaj, razgovaraju na najrazličitije teme. Tako je bilo i prilikom zanimljive večeri naslovljene „Arheolozi i Vi na Ti“. Uvodnu reč imao je arheolog Šošić, koji je na samom početku podvukao da će se razgovarati o ljudima koji su nesebično, prilikom obrade imanja, kopanja temelja za kuću…, otkrivali predmete i donosili ih u Muzej, bogateći njegovu arheološku zbirku.

-Tako su  nama,  stručnjacima, omogućili da istražimo te lokalitete i tako obogatimo  ovu zbirku koja nas čini poznatim muzejom u zemlji i svetu – rekao je Šošić.- Jedan od najznačajnijih neolitskih lokaliteta na području palanačke opštine, jeste Medvednjak. Prvi darovi našem Muzeju stigli su upravo odatle. Pomenuću neke od njih: Žika Živković  (on je doneo i najviše predmeta), Čeda Antić, Dola Ilić, Cvetan i Srba Marjanović i dr.

Oni su, pored toga što su donosili arheološke predmete, i sami učestvovali u većini arheoloških iskopavanja na Medvednjaku ali i drugim lokacijama. Drugi veoma značajan lokalitet iz perioda neolita kod nas je Staro selo u Selevcu. Taj lokalitet je poznat i izvan granica naše zemlje.

-Prve predmete u Muzej doneo je naš kolega Dimitrije Madas, mada su kasnije to činili i drugi među kojima se isticao Aleksandar Leca Lazić – podsetio je Šošić.- Sve je to dovelo do toga da naš Muzej, uz saradnju sa američkim univerzitetima i Nacionalnom geografijom,  započne velika sistematska istraživanja tog lokaliteta i da ga predstave svetu.

Govoreći  o darodavcima i zaslužnimm ljudima, Šošić je spomenuo i književnika Dragutina Paunića. I on je sa raznih strana donosio Muzeju veoma značajne arheološke predmete. Među zaslužnima je i doskorašnji radnik ovog Muzeja Ratko Katunar. On je još kao  student donosio i poklanjao zanimljive arheološke materijale iz svog rodnog sela.

D. J.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *