ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Традиционални предновогодишњи сусрет  у хотелу „Извор“ у Аранђеловцу: ПРОМОВИСАН ЧАСОПИС „СТВАРНОСТ“  И ЊЕГОВА ИЗДАВАЧКА ПРОДУКЦИЈА

-У 2017. години објављено шест књига: „ТРАЈАНје Венчаца“, „Приближавање теби“, „Ајшина писма – од атеисте до верника“, „Кућа Цветковића“, „Мој отац Миленко свирач“ и „Драгољуб“

 

Било је импресивно: од уласка у хотел „Извор“, до свечаности која је у његовој дворани одржана. Другачије и није могло бити, пошто ову манифестацију потписује агилни мр Драган Тодоровић. Он је заправо и уприличио годишње окупљање писаца, али и оних који воле књигу. На леп начин представљени су часопис „Стварност“, али и књиге које је објавила истоимена издавачка кућа. Све то наговештава да ће ово прерасти у традицију, јер је часопис „Стварност“ већ достигао број шест. Толико је и књига у 2017. изашло с печатом „Стварности“. Овога пута нису изостале ни заједничке награде и признања „Стварности“ и Удружења „Павле Бакић“.

Драган Тодоровић, директор „Извора“ и главни и одговорни уредник „Стварности“, надахнуто је публику увео у ово културно дешавање, трудећи се да пружи обиље података о протеклим и планираним активностима. И све то, рачунајући и оно што су говорили други, спаковао је у 45 минута. Оно што свакако завређује велику пажњу, јесте чињеница да је у издању „Стварности“, која живи и делује на аранђеловачкој адреси, у години на измаку изашло шест књига. Набрајамо их редоследом појављивања пред читаоцима: „ТРАЈАНје Венчаца“ Микише Михаиловића, „Приближавање теби“ и „Ајшина писма – од атеисте до верника Маре Руег Петровић, „Кућа Цветковића“ и „Мој отац Миленко свирач“ Предрага Цветковића и „Драгољуб“ групе аутора.

У новом броју часописа „Стварност“ пишу проф. др  Владица Цветковић, Миленко Васовић, Мирослав Живановић, Владета Коларевић, Томислав С. Крстић, Ранко Мандић, др Драгана Чолић Биљановски, др Малиша Станојевић, проф. др Добривоје Михаиловић, Драгољуб Јанојлић, Предраг Цветковић, Драган Кочмарук, Драган Тодоровић, Александар Милинковић, Душан Анић, Миодраг Петровић, Драгован Лазаревић, Љиљана Стојановић, Микиша  Михаиловић, Живадин Стојановић ЖиС и др. Обрађено је мноштво најразличитијих тема. Набројаћемо неке: Аранђеловчани у кући славних, Карађорђе и његово доба  у прећутаној и неписменој историји Шумадије, Гоша у стечају – крај једне легенде, Знаменити Срби Муслимани – носиоци нацинаоналне свести, Димитрије Вученов по други пут у Шумадији, Венчачки мајданци, Сто година од смрти песника „Плаве гробнице“, Руске избеглице у Аранђеловцу (1920-1990. ) итд.

Признања „Стварности“ припала су најзаслужнијим појединцима и колективима, а Удружење „Павле Бакић“ наградило је најбоље радове ученика Основне школе „Милош Обреновић.“ На 3. литерарном конкурсу награђени су: Теодора Шекуларац, Алекса Јокић и Мина Матејић, а на 1. ликовном конкурсу: Михаило Миловановић, Јелена Марковић и Вељко Пантић.

 

Д.Ц.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *