ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

„Trois Couleurs Blanc” 5. фебруара у паланачком Народном музеју

Moonlight4У среду 5. фебруара у 19.00 часова у паланачком Народном музеју биће свечано отворена самостална  изложба скулптура и рељефа Маријане Поповић  под називом „Trois Couleurs Blanc”.

Маријана Поповић припада младјој генерацији вајара. Члан је Удружења ликовних уметника Србије и Удружења вајара Србије. Добитник је више значајних награда из области визуелних уметности и дизајна.

Рад Маријане Поповић се фокусира на укрштање музичке и визуелне уметности као и на визуелну артикулацију елемената музичког дела. Коришц́ењем методологије и процеса узетих из обе дисциплине, она преводи „податке“  који се односе на музику, методологију стварања и извођења музичких дела у скулптуре и рељефе.

Поставка „Trois Couleurs Blanc” обухвата три групе радова: скулптуре изведене у дрвету, рељефе формата 60×60 цм и рељефе формата 30×30 цм који представлају збирни превод три основна елемента музике – мелодију, ритам и хармонију.

-Белу боју одабрала сам јер јер ми омогућава једноставан али веома ефикасан начин измештања фокуса са колорирта и материјала на финоћу облика кроз које се наглашавањем одређених површина и додавањем  детаља интерпретира одређена композиција у тродимензионалном простору – каже ауторка.

У центру овог рада је жеља да се истражи улога визуелне естетике и разумевање информација које добијамо слушајући одређена звучања. Поигравајући се преводом одређене мелодије она покушава да дочара како би изгледао неконвенционални визуелни речник музичких елемената.

-Мој циљ је двострук: да пренесем нијансу или степен емоционалности  која окружује моје истраживање и да у интеракцији са скулптурама и рељефима гледалац открије образац,              „Idee Fixe“, музичку фразу која представља основну идеју која се провлачи кроз програмско дело, а у случају скулпторског рада кроз све скулптуре  – закључује Маријана Поповић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *