„Trois Couleurs Blanc” 5. februara u palanačkom Narodnom muzeju

Moonlight4U sredu 5. februara u 19.00 časova u palanačkom Narodnom muzeju biće svečano otvorena samostalna  izložba skulptura i reljefa Marijane Popović  pod nazivom „Trois Couleurs Blanc”.

Marijana Popović pripada mladjoj generaciji vajara. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja vajara Srbije. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti vizuelnih umetnosti i dizajna.

Rad Marijane Popović se fokusira na ukrštanje muzičke i vizuelne umetnosti kao i na vizuelnu artikulaciju elemenata muzičkog dela. Korišćenjem metodologije i procesa uzetih iz obe discipline, ona prevodi „podatke“  koji se odnose na muziku, metodologiju stvaranja i izvođenja muzičkih dela u skulpture i reljefe.

Postavka „Trois Couleurs Blanc” obuhvata tri grupe radova: skulpture izvedene u drvetu, reljefe formata 60×60 cm i reljefe formata 30×30 cm koji predstavlaju zbirni prevod tri osnovna elementa muzike – melodiju, ritam i harmoniju.

-Belu boju odabrala sam jer jer mi omogućava jednostavan ali veoma efikasan način izmeštanja fokusa sa kolorirta i materijala na finoću oblika kroz koje se naglašavanjem određenih površina i dodavanjem  detalja interpretira određena kompozicija u trodimenzionalnom prostoru – kaže autorka.

U centru ovog rada je želja da se istraži uloga vizuelne estetike i razumevanje informacija koje dobijamo slušajući određena zvučanja. Poigravajući se prevodom određene melodije ona pokušava da dočara kako bi izgledao nekonvencionalni vizuelni rečnik muzičkih elemenata.

-Moj cilj je dvostruk: da prenesem nijansu ili stepen emocionalnosti  koja okružuje moje istraživanje i da u interakciji sa skulpturama i reljefima gledalac otkrije obrazac,              „Idee Fixe“, muzičku frazu koja predstavlja osnovnu ideju koja se provlači kroz programsko delo, a u slučaju skulptorskog rada kroz sve skulpture  – zaključuje Marijana Popović.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.