U Sali Palanačke gimnazije održano: VEČE O MILUTINU

DSC00711Profesor dr Gojko Tešić iz Beograda, dr Ljubiša Jovanović iz Velike Plane, Dragutin Paunić i profesor Maja Popović iz Smederevske Palanke, govorili su o delu Milutina Srećkovića, poznatog književnika i književnog kritičara, jednog od najznačajnijih intelektualaca u istoriji naše opštine. Ove veče organizovano je na dvadesetu godišnjicu Srećkovićeve smrti, i tačno 10 godina posle objavljivanja knjige „Nemirenja“, u izdanju IK „Eskić i Miljković“.

Profesor Tešić je istakao značajan Srećkovićev doprinos istraživanju domaće književnosti. Milutin Stećković je, rekao je Tešić, autor jednog od najboljih radova o Stanislavu Vinaveru, a njegove književne kritike su bile bazirane na književnim kvalitetima autora o kojima je pisao, a ne na osnovu njihove političke podobnosti – što je, u vreme kada su pomenuti tekstovi pisani i objavljivani, predstavljalo istinsku građansku hrabrost.

Dr Ljubiša Jovanović je podsetio koliko je Milutin Srećković doprineo da mladi pisci dobiju priliku da objave svoje prve radove. U književnim kritikama koje je Srećković pisao – naglasio je Jovanović – nije bilo traganja za greškama i nedoslednostima, nego za vrednostima koje se mogu pronaći u nekom književnom delu.

Dragutin Paunić govorio je kao dugogodišnji saradnik i prijatelj Milutina Srećkovića. Paunić je podsetio da je Srećković bio redaktor i recenzent mnogim poznatim piscima, da su na njegovom stolu, pre objavljivanja, bili rukopisi Dobrice Đosića, Danka Popovića, Antonija Isakovića… Paunić je govorio i o Srećkovićevim učenim govorima prilikom predstavljanja knjiga, širom Srbije, i o njegovom angažovanju u Udruženju književnika Srbije.

Suptilno i sa merom, o Milutinu Srećkoviću, kao intelektualcu i vrsnom pedagogu, govorila je profesor Maja Popović, na osnovu odjeka Srećkovićevog dela u uspomenama njegovih nekadašnjih učenika i kolega.

„Veče o Milutinu“ bilo je obogaćeno čitanjem odlomaka iz posthumno objavljene Srećkovićeve knjige „Nemirenja“, čiji je izdavač Slobodan Eskić, u svojstvu organizatora, pozdravio učesnike ove književne večeri. Eskić je zahvalio Opštini i Gimnaziji, na spremnosti da se skup o Srećkoviću organizuje a direktor Gimnazije Dragan Joković, pozdravljajući učesnike i publiku, najavio da će u Svečanoj sali svakog meseca biti organizovani slični skupovi.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.