ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Сали Паланачке гимназије одржано: ВЕЧЕ О МИЛУТИНУ

DSC00711Професор др Гојко Тешић из Београда, др Љубиша Јовановић из Велике Плане, Драгутин Паунић и професор Маја Поповић из Смедеревске Паланке, говорили су о делу Милутина Срећковића, познатог књижевника и књижевног критичара, једног од најзначајнијих интелектуалаца у историји наше општине. Ове вече организовано је на двадесету годишњицу Срећковићеве смрти, и тачно 10 година после објављивања књиге „Немирења“, у издању ИК „Ескић и Миљковић“.

Професор Тешић је истакао значајан Срећковићев допринос истраживању домаће књижевности. Милутин Стећковић је, рекао је Тешић, аутор једног од најбољих радова о Станиславу Винаверу, а његове књижевне критике су биле базиране на књижевним квалитетима аутора о којима је писао, а не на основу њихове политичке подобности – што је, у време када су поменути текстови писани и објављивани, представљало истинску грађанску храброст.

Др Љубиша Јовановић је подсетио колико је Милутин Срећковић допринео да млади писци добију прилику да објаве своје прве радове. У књижевним критикама које је Срећковић писао – нагласио је Јовановић – није било трагања за грешкама и недоследностима, него за вредностима које се могу пронаћи у неком књижевном делу.

Драгутин Паунић говорио је као дугогодишњи сарадник и пријатељ Милутина Срећковића. Паунић је подсетио да је Срећковић био редактор и рецензент многим познатим писцима, да су на његовом столу, пре објављивања, били рукописи Добрице Ђосића, Данка Поповића, Антонија Исаковића… Паунић је говорио и о Срећковићевим ученим говорима приликом представљања књига, широм Србије, и о његовом ангажовању у Удружењу књижевника Србије.

Суптилно и са мером, о Милутину Срећковићу, као интелектуалцу и врсном педагогу, говорила је професор Маја Поповић, на основу одјека Срећковићевог дела у успоменама његових некадашњих ученика и колега.

„Вече о Милутину“ било је обогаћено читањем одломака из постхумно објављене Срећковићеве књиге „Немирења“, чији је издавач Слободан Ескић, у својству организатора, поздравио учеснике ове књижевне вечери. Ескић је захвалио Општини и Гимназији, на спремности да се скуп о Срећковићу организује а директор Гимназије Драган Јоковић, поздрављајући учеснике и публику, најавио да ће у Свечаној сали сваког месеца бити организовани слични скупови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *