Uspeh naših pesnika na književnom konkursu u Loznici

Miodrag MilunovicPalanački pesnici Miodrag Milunović i Miroslav Jozić postigli su  lep  uspeh na književnom  konkursu u  Loznici. Žiri književne nagrade „Vukovi lastari 2013.“ dodelio je Milunoviću drugu nagradu za pesmu „Južno od Ibra“, ocenivši da je napisana u klasičnoj formi o večnoj temi rodoljublja. Njegova pesma eksponira vrhunsko majstorstvo u skladanju lirskog versa, nastavlja tradiciju rodoljubivog peva na osavremenjen i prisno aktuelizovan način, postajući tako prikaz vremena u kome se sudbina Kosmeta rešava političkim pritiscima i odlukama.

Žiri na čelu sa Ljubomirom Ćorilićem, uz još tri učesnika književnog konkursa koga je raspisao Književni klub KUD „Karadžić“, pohvalio je i Miroslava Jozića za ciklus „Traganje za rimom“.

Inače, prvu nagradu zavredela je pesma „Kao ljubavna POE“ Nedeljka Terzića iz Sremske Mitrovice, pošto je reč o ostvarenju koje svojom formom, postupkom i  sadržajem korespondira sa klasičnim i modernim izrazom. Dobitnik treće nagrade je Tanja Đurđević iz Velikog Gradišta za pesmu „Oluja“, koja je svojevrstan primer kako se u modernoj pesmi ujedinjuje klasični i moderni pesnički izraz i ostvaruje struktura koja obezbeđuje smisao pevanja kao uslova ispunjenja funkcije poezije.

Treba reći da je Milunovićeva pesma „Južno od Ibra“ do sada petnaestak puta nagrađivana. Pored ostalih dobitnik je i nagrade „Zlatno pero“ i „Ćirilica – prvo slovo srpskog lica“. Nagrađivana je i u inostranstvu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.