ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Успех наших песника на књижевном конкурсу у Лозници

Miodrag MilunovicПаланачки песници Миодраг Милуновић и Мирослав Јозић постигли су  леп  успех на књижевном  конкурсу у  Лозници. Жири књижевне награде „Вукови ластари 2013.“ доделио је Милуновићу другу награду за песму „Јужно од Ибра“, оценивши да је написана у класичној форми о вечној теми родољубља. Његова песма експонира врхунско мајсторство у складању лирског верса, наставља традицију родољубивог пева на осавремењен и присно актуелизован начин, постајући тако приказ времена у коме се судбина Космета решава политичким притисцима и одлукама.

Жири на челу са Љубомиром Ћорилићем, уз још три учесника књижевног конкурса кога је расписао Књижевни клуб КУД „Караџић“, похвалио је и Мирослава Јозића за циклус „Трагање за римом“.

Иначе, прву награду завредела је песма „Као љубавна ПОЕ“ Недељка Терзића из Сремске Митровице, пошто је реч о остварењу које својом формом, поступком и  садржајем кореспондира са класичним и модерним изразом. Добитник треће награде је Тања Ђурђевић из Великог Градишта за песму „Олуја“, која је својеврстан пример како се у модерној песми уједињује класични и модерни песнички израз и остварује структура која обезбеђује смисао певања као услова испуњења функције поезије.

Треба рећи да је Милуновићева песма „Јужно од Ибра“ до сада петнаестак пута награђивана. Поред осталих добитник је и награде „Златно перо“ и „Ћирилица – прво слово српског лица“. Награђивана је и у иностранству.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *