„Duhovi“ ružne prošlosti u OB „Stefan Visoki“

Na-tragu_4-300x169U palanačkoj Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ sve je – po starom. Oživeli su „duhovi“, nedavne, ružne prošlosti.

Tako bar komentarišu zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi ostavku direktora dr Željka Smiljanića, koji je uspeo da posle pogubnog učinka dr Gorana Bogdanovića smiri strasti i uspostavi prilično dobre odnose u kolektivu – i postavljenje dr Nikole Ristića.

Ostavka dr Željka Smiljanića, dovodi se u direktnu vezu sa nedavnom posetom ministra zdravlja, dr Zlatibora Lončara, koja je bila upriličena radi svečanog čina otvaranja Jedinice za palijativno zbrinjavanje, što je smatrano uspešnim poslovnim potezom menadžmenta Bolnice.

Međutim…

U javnosti se pojavila informacija da je dr Smiljaniću, od strane državnog sekretara koji je bio u pratnji ministra, saopšteno da bi trebalo malo „preusmeriti“ finansije…, na šta je on odgovorio da ne može to da radi.

Navodno, državni sekretar mu je sugerisao da u tom slučaju podnese ostavku, a oni će postaviti nekoga ko će moći da izvršava takve naloge.

Iz drugog izvora, opet, stiže vest da dr Smiljanića, već ovih dana, čeka direktorsko mesto u Domu zdravlja jednog obližnjeg grada.

Videćemo…

Elem, neosporna je činjenica da je posle nasilne i političke smene jednog od uspešnijih direktora OB „Stefan Visoki“, dr Periše Jovanovića, i „preuzimanja“ ove ustanove od strane kadrova Srpske napredne stranke, odnosno postavljenja dr Gorana Bogdanovića, Bolnica za većinu zaposlenih i pacijenata postaje „predsoblje pakla“.

Tokom svog mandata Bogdanović je zavadio zaposlene, preseljavao odeljenja i poklanjao imovinu, a posle smene usledila je i najava njegovog naslednika da će biti i krivično gonjen zbog određenih „aktivnosti“.

Nije isključeno da su i takve najave razlog za ovakav razvoj situacije i, kako kažu zaposleni, reinkarnaciju „duha“ njegove vladavine.

Zaista, istražujući Bogdanovićevu „zaostavštinu“ uverili smo se da je aktuelni vršilac dužnosti direktora, dr Nikola Ristić, u svakom pogledu reprezent te poslovne politike.

Nepodeljena su mišljenja njegovih kolega, a i šire javnosti, da se radi o odličnom pedijatru ali i jako lošem kadrovskom rešenju za mesto na koje je postavljen.

Kažu, da se postavlja i pitanje njegovog kredibiliteta zbog mogućeg sukoba interesa u vezi sa tenderima za nabavku lekova za bolničku Apoteku.

To ukazuje na tačnost teze kojom smo počeli ovaj tekst da je u palanačkoj Bolnici „sve po starom“, a to onda znači početak novih podela i obračuna u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kao da nekome ne odgovara stabilnost ili je u pitanju nešto drugo???

Ako „riba miriše od glave“, onda je problem opet „u dvorištu“ palanačkog ogranka Srpske napredne stranke, koja rukovodi i kadruje u OB „Stefan Visoki“, i koja je, za relativno kratko vreme, postavila i trećeg direktora.

Kao da ova situacija govori da su pobednici u nedavnim unutarstranačkim razmimoilaženjima, koji su uspeli da se reše pogubnog uticaja i delovanja smenjenih funkcionera Nektarijevića i Bogdanovića i njihovih zaslepljenih sledbenika, izgubili bitku, i da se i tu stvari vraćaju na staro.

Ukoliko je to tačno, a izgleda tako – to me ekspresno asocira na „zaklane“ automobilske gume, botovsko vređanje živih i mrtvih, „otvorena pisma“ i „stranačka saopštenja“, pretnje i stvaranje atmosfere „što gore – to bolje“, što smo svakodnevno proživljavali u vreme monstruozne politike pomenute dvojice, koji su mržnju i zlo prema neistomišljenicima promovisali u legitimne političke „alatke“.

U državi koja je na samrti više me ništa ne iznenađuje.

Ovde je SVE postalo – moguće.

 

 

 

 

 

You may also like...

8 Responses

 1. mila kaže:

  Bravo gospodine Crnomarkovicu, uvek pravo u centar.

 2. Radosav kaže:

  Ja predlažem da na mesto direktora bolnice postave Petra Jelića zvanog Pera Večera ili možda Đuru a dobar kandidat bi bio i Živko zatim vrlo interesantan kandidat bi bio i dr.Stankić onda dr. Jasminu treba prebaciti iz Doma zdravlja u bolnicu ima palanačka opština ali da ne zaboravimo i sela veoma sposobne kadrove. A da, zaboravio sam Vladu Omladinca. Ne treba mnogo razmišljati da bi se našlo pravo rešenje, treba pogledati samo naše opštinsko rukovodstvo i videti da imamo fenomenalne kadrove, vrlo sposobne i obrazovane ljude.

 3. Horus kaže:

  Da, Perisa je bio jako uspesan. Uspesno je blokirao bolnicu nelegalnim nabavkama opreme nabavljene od firme Alura, ciji je tutor upravo drzavni sekretar, dr Vekic. Nazalost, ovakve clanke citamo jer nisu rezultatobjektivnog istrazivanja vec zastupanja konkretnih interesa pojedinaca i interesnih grupa.

 4. Vesna kaže:

  Periša je potpuno nelegalno sklopio posao sa Alurom i na taj način uradio kriminalni čin.Medjutim, taj čovek je toliko glup i sujetan, da ne verujem da je svestan dela koje je učinio.Nekada je znao da operiše, ali ga je vremenom progutao ego, pa sada ubija ljude jer ne želi da se konsultuje ni kada nije siguran.Katastrofa!

 5. Horus kaže:

  Za vreme dr Bogdanovica, prvi put su lekari OBSV bili suoceni sa istinom i pravdom. Ako je to ruzna proslost, onda tu bolnicu ne ceka narocito lepa buducnost!

 6. aleksandar kaže:

  Čudi me,“g-dine“ Crnomarkoviću da se ne bavite istraživačkim novinarstvom kad su u pitanju dešavanja u lokalnoj samoupravi i da tu ne „sklapate “ kockice o nečasnim poslovima pojedinaca koji su na čelu iste.
  Pozadina se naravno zna.Mali je ovo grad.Znamo se.Svako ima svoju cenu.Vaša je izuzetno niska.

 7. Boka kaže:

  Izgleda da Palančanima nije stalo da bolnica funkcioniše, pa na sve načine (kao npr. ovim tekstom) ruše kredibilitet svakog ko se usudi da stane na čelo bolnice. OK, ako je bilo kandidata koji nisu dobro obavljali svoju funkciju, svojim pozitivnim stavovima dajte šansu sledećem. Srećno dr.Ristić i neka Vam je Bog u pomoći sa ovakvim sugrađanima!

 8. Horus kaže:

  Zar nije ovde svima jasno da Palanacke „crvene“ novine pa ako direktor nije iz istih redova, on je po pravilu los u najavi pa hajka na njega tek sledi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.