ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

На трагу (пише: Дејан Црномарковић)

„Духови“ ружне прошлости у ОБ „Стефан Високи“

Na-tragu_4-300x169У паланачкој Општој болници „Стефан Високи“ све је – по старом. Оживели су „духови“, недавне, ружне прошлости.

Тако бар коментаришу запослени у овој здравственој установи оставку директора др Жељка Смиљанића, који је успео да после погубног учинка др Горана Богдановића смири страсти и успостави прилично добре односе у колективу – и постављење др Николе Ристића.

Оставка др Жељка Смиљанића, доводи се у директну везу са недавном посетом министра здравља, др Златибора Лончара, која је била уприличена ради свечаног чина отварања Јединице за палијативно збрињавање, што је сматрано успешним пословним потезом менаџмента Болнице.

Међутим…

У јавности се појавила информација да је др Смиљанићу, од стране државног секретара који је био у пратњи министра, саопштено да би требало мало „преусмерити“ финансије…, на шта је он одговорио да не може то да ради.

Наводно, државни секретар му је сугерисао да у том случају поднесе оставку, а они ће поставити некога ко ће моћи да извршава такве налоге.

Из другог извора, опет, стиже вест да др Смиљанића, већ ових дана, чека директорско место у Дому здравља једног оближњег града.

Видећемо…

Елем, неоспорна је чињеница да је после насилне и политичке смене једног од успешнијих директора ОБ „Стефан Високи“, др Перише Јовановића, и „преузимања“ ове установе од стране кадрова Српске напредне странке, односно постављења др Горана Богдановића, Болница за већину запослених и пацијената постаје „предсобље пакла“.

Током свог мандата Богдановић је завадио запослене, пресељавао одељења и поклањао имовину, а после смене уследила је и најава његовог наследника да ће бити и кривично гоњен због одређених „активности“.

Није искључено да су и такве најаве разлог за овакав развој ситуације и, како кажу запослени, реинкарнацију „духа“ његове владавине.

Заиста, истражујући Богдановићеву „заоставштину“ уверили смо се да је актуелни вршилац дужности директора, др Никола Ристић, у сваком погледу репрезент те пословне политике.

Неподељена су мишљења његових колега, а и шире јавности, да се ради о одличном педијатру али и јако лошем кадровском решењу за место на које је постављен.

Кажу, да се поставља и питање његовог кредибилитета због могућег сукоба интереса у вези са тендерима за набавку лекова за болничку Апотеку.

То указује на тачност тезе којом смо почели овај текст да је у паланачкој Болници „све по старом“, а то онда значи почетак нових подела и обрачуна у овој здравственој установи.

Као да некоме не одговара стабилност или је у питању нешто друго???

Ако „риба мирише од главе“, онда је проблем опет „у дворишту“ паланачког огранка Српске напредне странке, која руководи и кадрује у ОБ „Стефан Високи“, и која је, за релативно кратко време, поставила и трећег директора.

Као да ова ситуација говори да су победници у недавним унутарстраначким размимоилажењима, који су успели да се реше погубног утицаја и деловања смењених функционера Нектаријевића и Богдановића и њихових заслепљених следбеника, изгубили битку, и да се и ту ствари враћају на старо.

Уколико је то тачно, а изгледа тако – то ме експресно асоцира на „заклане“ аутомобилске гуме, ботовско вређање живих и мртвих, „отворена писма“ и „страначка саопштења“, претње и стварање атмосфере „што горе – то боље“, што смо свакодневно проживљавали у време монструозне политике поменуте двојице, који су мржњу и зло према неистомишљеницима промовисали у легитимне политичке „алатке“.

У држави која је на самрти више ме ништа не изненађује.

Овде је СВЕ постало – могуће.

 

 

 

 

 

8 thoughts on “„Духови“ ружне прошлости у ОБ „Стефан Високи“

 • Bravo gospodine Crnomarkovicu, uvek pravo u centar.

  Reply
 • Radosav

  Ja predlažem da na mesto direktora bolnice postave Petra Jelića zvanog Pera Večera ili možda Đuru a dobar kandidat bi bio i Živko zatim vrlo interesantan kandidat bi bio i dr.Stankić onda dr. Jasminu treba prebaciti iz Doma zdravlja u bolnicu ima palanačka opština ali da ne zaboravimo i sela veoma sposobne kadrove. A da, zaboravio sam Vladu Omladinca. Ne treba mnogo razmišljati da bi se našlo pravo rešenje, treba pogledati samo naše opštinsko rukovodstvo i videti da imamo fenomenalne kadrove, vrlo sposobne i obrazovane ljude.

  Reply
 • Da, Perisa je bio jako uspesan. Uspesno je blokirao bolnicu nelegalnim nabavkama opreme nabavljene od firme Alura, ciji je tutor upravo drzavni sekretar, dr Vekic. Nazalost, ovakve clanke citamo jer nisu rezultatobjektivnog istrazivanja vec zastupanja konkretnih interesa pojedinaca i interesnih grupa.

  Reply
 • Periša je potpuno nelegalno sklopio posao sa Alurom i na taj način uradio kriminalni čin.Medjutim, taj čovek je toliko glup i sujetan, da ne verujem da je svestan dela koje je učinio.Nekada je znao da operiše, ali ga je vremenom progutao ego, pa sada ubija ljude jer ne želi da se konsultuje ni kada nije siguran.Katastrofa!

  Reply
 • Za vreme dr Bogdanovica, prvi put su lekari OBSV bili suoceni sa istinom i pravdom. Ako je to ruzna proslost, onda tu bolnicu ne ceka narocito lepa buducnost!

  Reply
 • aleksandar

  Čudi me,“g-dine“ Crnomarkoviću da se ne bavite istraživačkim novinarstvom kad su u pitanju dešavanja u lokalnoj samoupravi i da tu ne „sklapate “ kockice o nečasnim poslovima pojedinaca koji su na čelu iste.
  Pozadina se naravno zna.Mali je ovo grad.Znamo se.Svako ima svoju cenu.Vaša je izuzetno niska.

  Reply
 • Izgleda da Palančanima nije stalo da bolnica funkcioniše, pa na sve načine (kao npr. ovim tekstom) ruše kredibilitet svakog ko se usudi da stane na čelo bolnice. OK, ako je bilo kandidata koji nisu dobro obavljali svoju funkciju, svojim pozitivnim stavovima dajte šansu sledećem. Srećno dr.Ristić i neka Vam je Bog u pomoći sa ovakvim sugrađanima!

  Reply
 • Zar nije ovde svima jasno da Palanacke „crvene“ novine pa ako direktor nije iz istih redova, on je po pravilu los u najavi pa hajka na njega tek sledi.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *