ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Предизборна кампања: БОН ЗА ГЛАС?

images-cms-image-000000610-Политичке партије у кампањи имају различите врсте подршке приватног сектора, али овај начин подршке више је него необичан. Приватна компанија „Cerena trade“ из Сомбора дели купцима бонове са попустом за гориво, који заправо представљају рекламу за Српску напредну странку. У локалном СНС-у избегавају одговор

 

Сувласник „Cerena trade“ Живојин Шарчански за Инсајдер.нет је потврдио да је бон аутентичан. Каже да су његови мотиви патриотски, да му је жеља да помогне грађанима Сомбора, али и Српској напредној странци. Тврди да не очекује ништа заузврат, нити му је обећана нека контра услуга. Није хтео да снимимо његову изјаву, али је дозволио да препричамо разговор.

Шарчански каже да је дељене бонова организовао у договору са локалним функционерима Српске напредне странке, а да овај вид донације странци није званично пријавио. Истиче да није члан СНС, али јесте симпатизер. Како је објаснио, бонове је штампао и однео у локално представништво те странке, како би могли да га деле грађанима.

Свако ко донесе бон на његову пумпу добија попуст од 7 динара по литри горива и 5 посто попуста на уља, мазива и ауто козметику.

„Када неко купи 10 литара горива остварује уштеду од 70 динара. То није мало. Данас су то две векне хлеба“, каже Шарчански.

Сувласник „Cerena trade“ тврди да је сличне донације у гориву у претходном периоду давао и за Демократску странку.

 

get_imgБонови „у договору са локалним СНС

 

Сувласник „Cerena trade“ каже да је његова фирма штампала бонове са попустом у договору са повереником Српске напредне странке за Сомбор Слободаном Станићем. На Станићев број телефона, човек који се јавио, одмах је прекинуо везу. На поновљени позив на исти број, јавио се други човек, који је рекао да не зна Станића и да нема никакве везе са СНС.

Слободана Станића смо покушали да добијемо и на фиксни телефон у седишту странке у Сомбору, али нам је речено да није у канцеларији. Оставили смо му поруку са молбом да нам се јави, објашњењем шта је тема и питањем да ли су бонови фирме „Cerena trade“ пријављени као донација те приватне фирме странци, пошто је странка у обавези да пријави сваку донацију.

 

Успех фирме „Cerena trade“

 

„Cerena trade“ је предузећа које од 2011. до краја 2014. запошљава 10 радника. Према подацима АПР има три пумпе по једну у Собору, Чонопљи и Бачком Моноштору.

Пословни приходи су јој расли од 2011. када је имала приход од око осам милиона евра до 2013. када је пријавила приход од 11 милиона евра. У финансијском извештају за 2014. наводи се да је приход пао на око пет милиона евра.

Фирма је основана 2001. и најпре је једини власник био Живојин Шарчански, који према садашњим подацима има удео од 20 одсто. Већинско власништво у фирми има Марија Пејовић држављанка Црне Горе.

Сомборски медији извештавали су о отварању пумпе у Бачком Моноштору 4. априла прошле године. Отварању пумпе присуствовали су градоначелник Сомбора, иначе члан СНС, Саша Тодоровић, који је пресекао врпцу, као и заменик градоначелника и члан Градског већа за пољопривреду, развој села и заштиту животне средине.

Инвестиција „Cerena trade“ била је у вредности од 120 хиљада евра, а било је најављено да ће запослити два радника.

Фирма је 2012. године купила објекат у индустријској зони Сомбора и инвестирала 400.000 евра у изградњу фабрике за рециклажу отпадних уља. Приликом отварања пумпе 2015. градоначелник Сомбора Саша Тодоровић захвалио је власнику на храбрости да инвестира у отварање пумпе и обећао да ће градска администрација покушати да помогне у решавању проблема који се односе на почетак рада фабрике.

 

Први на списку извозника на Косово

 

Занимљиво је да „Cerena trade“ била једна од фирми које су извозили нафту на Косово. Како је објављено у Инсајдеровом серијалу „Патриотска пљачка“, од кад је Влада Србије 2005. укинула ПДВ на робу која одлази на Косово један од највећих бизниса био је извоз горива, које су у многим случајевима продавци након ослобађања од пореза враћали назад у Србију и зарађивали на великој разлици у цени.

Инсајдер је 2012. по закону о доступности информација добио податке о највећим извозницима. У 2010. када се промет нафте увећавао, у посао улазе мало познате фирме. Те године је на првом месту оних који продају робу на Косову фирма „Cerena trade“” из Сомбора, с прометом од 6,5 милиона евра. Фирма је тада имала само два запослена.

 

(Преузето: Инсајдер)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *