Predizborna kampanja: BON ZA GLAS?

images-cms-image-000000610-Političke partije u kampanji imaju različite vrste podrške privatnog sektora, ali ovaj način podrške više je nego neobičan. Privatna kompanija „Cerena trade“ iz Sombora deli kupcima bonove sa popustom za gorivo, koji zapravo predstavljaju reklamu za Srpsku naprednu stranku. U lokalnom SNS-u izbegavaju odgovor

 

Suvlasnik „Cerena trade“ Živojin Šarčanski za Insajder.net je potvrdio da je bon autentičan. Kaže da su njegovi motivi patriotski, da mu je želja da pomogne građanima Sombora, ali i Srpskoj naprednoj stranci. Tvrdi da ne očekuje ništa zauzvrat, niti mu je obećana neka kontra usluga. Nije hteo da snimimo njegovu izjavu, ali je dozvolio da prepričamo razgovor.

Šarčanski kaže da je deljene bonova organizovao u dogovoru sa lokalnim funkcionerima Srpske napredne stranke, a da ovaj vid donacije stranci nije zvanično prijavio. Ističe da nije član SNS, ali jeste simpatizer. Kako je objasnio, bonove je štampao i odneo u lokalno predstavništvo te stranke, kako bi mogli da ga dele građanima.

Svako ko donese bon na njegovu pumpu dobija popust od 7 dinara po litri goriva i 5 posto popusta na ulja, maziva i auto kozmetiku.

„Kada neko kupi 10 litara goriva ostvaruje uštedu od 70 dinara. To nije malo. Danas su to dve vekne hleba“, kaže Šarčanski.

Suvlasnik „Cerena trade“ tvrdi da je slične donacije u gorivu u prethodnom periodu davao i za Demokratsku stranku.

 

get_imgBonovi „u dogovoru sa lokalnim SNS

 

Suvlasnik „Cerena trade“ kaže da je njegova firma štampala bonove sa popustom u dogovoru sa poverenikom Srpske napredne stranke za Sombor Slobodanom Stanićem. Na Stanićev broj telefona, čovek koji se javio, odmah je prekinuo vezu. Na ponovljeni poziv na isti broj, javio se drugi čovek, koji je rekao da ne zna Stanića i da nema nikakve veze sa SNS.

Slobodana Stanića smo pokušali da dobijemo i na fiksni telefon u sedištu stranke u Somboru, ali nam je rečeno da nije u kancelariji. Ostavili smo mu poruku sa molbom da nam se javi, objašnjenjem šta je tema i pitanjem da li su bonovi firme „Cerena trade“ prijavljeni kao donacija te privatne firme stranci, pošto je stranka u obavezi da prijavi svaku donaciju.

 

Uspeh firme „Cerena trade“

 

„Cerena trade“ je preduzeća koje od 2011. do kraja 2014. zapošljava 10 radnika. Prema podacima APR ima tri pumpe po jednu u Soboru, Čonoplji i Bačkom Monoštoru.

Poslovni prihodi su joj rasli od 2011. kada je imala prihod od oko osam miliona evra do 2013. kada je prijavila prihod od 11 miliona evra. U finansijskom izveštaju za 2014. navodi se da je prihod pao na oko pet miliona evra.

Firma je osnovana 2001. i najpre je jedini vlasnik bio Živojin Šarčanski, koji prema sadašnjim podacima ima udeo od 20 odsto. Većinsko vlasništvo u firmi ima Marija Pejović državljanka Crne Gore.

Somborski mediji izveštavali su o otvaranju pumpe u Bačkom Monoštoru 4. aprila prošle godine. Otvaranju pumpe prisustvovali su gradonačelnik Sombora, inače član SNS, Saša Todorović, koji je presekao vrpcu, kao i zamenik gradonačelnika i član Gradskog veća za poljoprivredu, razvoj sela i zaštitu životne sredine.

Investicija „Cerena trade“ bila je u vrednosti od 120 hiljada evra, a bilo je najavljeno da će zaposliti dva radnika.

Firma je 2012. godine kupila objekat u industrijskoj zoni Sombora i investirala 400.000 evra u izgradnju fabrike za reciklažu otpadnih ulja. Prilikom otvaranja pumpe 2015. gradonačelnik Sombora Saša Todorović zahvalio je vlasniku na hrabrosti da investira u otvaranje pumpe i obećao da će gradska administracija pokušati da pomogne u rešavanju problema koji se odnose na početak rada fabrike.

 

Prvi na spisku izvoznika na Kosovo

 

Zanimljivo je da „Cerena trade“ bila jedna od firmi koje su izvozili naftu na Kosovo. Kako je objavljeno u Insajderovom serijalu „Patriotska pljačka“, od kad je Vlada Srbije 2005. ukinula PDV na robu koja odlazi na Kosovo jedan od najvećih biznisa bio je izvoz goriva, koje su u mnogim slučajevima prodavci nakon oslobađanja od poreza vraćali nazad u Srbiju i zarađivali na velikoj razlici u ceni.

Insajder je 2012. po zakonu o dostupnosti informacija dobio podatke o najvećim izvoznicima. U 2010. kada se promet nafte uvećavao, u posao ulaze malo poznate firme. Te godine je na prvom mestu onih koji prodaju robu na Kosovu firma „Cerena trade“” iz Sombora, s prometom od 6,5 miliona evra. Firma je tada imala samo dva zaposlena.

 

(Preuzeto: Insajder)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.